Podstawowy, najłatwiejszy przepis na kulki mocy (energy balls). Kulki są bardzo łatwe do przygotowania. Sami możecie wybrać wasze ulubione owoce suszone, orzechy, pestki, czy nasiona, które mają się w nich znaleźć. Można tak mieszać składniki, że za każdym razem wyjdą inne smakowo kulki. Kulki mocy są zdrowe, dodają energii i zaspokajają ochotę na słodkie.
Składniki na ok. 14 kulek:
200 g mieszanki suszonych owoców (np. daktyli bez pestek, fig*, moreli, śliwek kalifornijskich, miękkich rodzynek)
100 g mieszanki orzechów (dowolnych np. laskowych, włoskich, migdałów, nerkowców, ziemnych) lub 80 g mieszanki orzechów i 20 g nasion/ pestek (np. słonecznika, dyni, wiórków kokosowych, nasion chia, sezamu, siemienia lnianego)
1 łyżka kakao (opcjonalnie)
szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Do obtoczenia:
kakao, sezam, posiekane lub zmielone migdały/ orzechy, wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki przełożyć do malaksera lub innego urządzenia z ostrym nożem (u mnie Thermomix 30s./ obr. 10) i miksować, aż masa zrobi się klejąca. (Nie musi zbić się w jedną bryłę. Ważne, aby była klejąca).
Z masy formować kulki (u mnie o średnicy ok, 3,5 cm) i układać je na desce. Można obtoczyć je w kakao, orzechach lub nasionach, ale niekoniecznie.
Kulki są gotowe do spożycia, ale dobrze jest je schłodzić w lodówce. Można przechowywać je w szczelnie zamkniętym opakowaniu do tygodnia w lodówce. Można je również zamrozić.