Miękkie, czekoladowe kulki z pokruszonego ciasta biszkoptowego lub herbatników z masą budyniową, czekoladą i rodzynkami w rumie. Obtoczone są w migdałach, orzechach lub wiórkach kokosowych.
Składniki na ok. 25 sztuk:
200 g herbatników lub biszkoptu (ok. połowa biszkoptu z 4 jaj według przepisu: "Biszkopt uniwersalny")
Masa budyniowa:
1 żółtko
125 ml mleka
50 g cukru
10 g skrobi lub mąki ziemniaczanej
125 g masła
100 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
30 g rodzynek
60 ml rumu (lub wódki)
50 g posiekanych, migdałów bez skórki
wiórki kokosowe, zmielone migdały lub orzechy do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Herbatniki pokruszyć lub przygotować biszkopt według przepisu "Biszkopt uniwersalny". Po ostygnięciu odważyć 200 g i ciasto pokruszyć. Odstawić na bok.
Rodzynki zalać rumem, przykryć i odstawić na co najmniej 1 godzinę.
Przygotować masę budyniową: Trochę mleka (ok. 50 ml) wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkiem i skrobią. Resztę mleka i cukier zagotować. Do gotującego się mleka dodać wymieszane żółtko ze skrobią, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
Gdy budyń ostygnie, posiekać czekoladę i roztopić ją w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń, a następnie chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę.
Do masy budyniowej wmieszać łyżką pokruszone ciasto lub herbatniki, posiekane migdały oraz rodzynki razem z alkoholem, w którym się moczyły.
Wstawić do lodówki, aż całość zgęstnieje na tyle, że będzie dało się formować kulki. (Można włożyć na noc do lodówki).
Po schłodzeniu, formować kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych lub zmielonych migdałach/ orzechach.
Pyszne bajaderki. Smak dziecinstwa:)Mi wyszlo tylko 18 sztuk (malych), a dodalam wiecej pokruszonego domowego biszkoptu, reszta skladnikow bez zmian.Polecam!