Bajaderki z masą budyniową

1 Komentarz
Bajaderki z masą budyniową

Miękkie, czekoladowe kulki z pokruszonego ciasta biszkoptowego lub herbatników z masą budyniową, czekoladą i rodzynkami w rumie. Obtoczone są w migdałach, orzechach lub wiórkach kokosowych.

Składniki na ok. 25 sztuk:

Masa budyniowa:

  • 1 żółtko
  • 125 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 10 g skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 125 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • 30 g rodzynek
  • 60 ml rumu (lub wódki)
  • 50 g posiekanych, migdałów bez skórki
  • wiórki kokosowe, zmielone migdały lub orzechy do obtoczenia

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki pokruszyć lub przygotować biszkopt według przepisu "Biszkopt uniwersalny". Po ostygnięciu odważyć 200 g i ciasto pokruszyć. Odstawić na bok.
  2. Rodzynki zalać rumem, przykryć i odstawić na co najmniej 1 godzinę.
  3. Przygotować masę budyniową: Trochę mleka (ok. 50 ml) wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkiem i skrobią. Resztę mleka i cukier zagotować. Do gotującego się mleka dodać wymieszane żółtko ze skrobią, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Gdy budyń ostygnie, posiekać czekoladę i roztopić ją w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń, a następnie chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę.
  6. Do masy budyniowej wmieszać łyżką pokruszone ciasto lub herbatniki, posiekane migdały oraz rodzynki razem z alkoholem, w którym się moczyły.
  7. Wstawić do lodówki, aż całość zgęstnieje na tyle, że będzie dało się formować kulki. (Można włożyć na noc do lodówki).
  8. Po schłodzeniu, formować kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych lub zmielonych migdałach/ orzechach.
  9. Wstawić do lodówki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 25

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Bajaderki z masą budyniową Bajaderki z masą budyniową Bajaderki z masą budyniową
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 10 miesięcy temu
    Pyszne bajaderki. Smak dziecinstwa:)Mi wyszlo tylko 18 sztuk (malych), a dodalam wiecej pokruszonego domowego biszkoptu, reszta skladnikow bez zmian.Polecam!