Czekoladki z krokantem
Czekoladki z chrupiącymi kawałkami orzechów lub migdałów w karmelu. Są szybkie i jeśli przygotowanie karmelu nie jest dla was przeszkodą to są również łatwe do przygotowania.
Czekoladki można przygotować z gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady. Wybierzcie swoją ulubioną. Moje czekoladki są z czekoladą gorzką.
Składniki na ok. 15 sztuk:
- 25 g dowolnych orzechów lub migdałów (użyłam włoskich)
- 25 g cukru
- 100 g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub białej)
Sposób przygotowania:
- Orzechy lub migdały posiekać.
- Cukier wsypać na małą patelnię z grubym dnem, rozkładając go równomiernie po całej powierzchni, ustawić moc palnika na średnią i poczekać, aż cukier zacznie się topić. Gdy cukier zacznie się topić, należy potrząsać patelnią, aby cały cukier rozpuścił się równomiernie.
- Kiedy powstanie złoty karmel, dodać posiekane orzechy lub migdały i wymieszać dość szybko łyżką drewnianą, aby karmel oblepił dokładnie orzechy.
- Gorące orzechy w karmelu przełożyć na papier do pieczenia i pozostawić do zastygnięcia. Zimne orzechy przełożyć do woreczka do mrożenia i tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta pokruszyć na drobno.
- Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. (O roztapianiu czekolady można przeczytać: tutaj).
- Do roztopionej czekolady dodać krokant (potłuczone orzechy w karmelu) i wymieszać. Gotową masą napełnić silikonowe foremki do czekoladek. Napełnioną foremką postukać o blat, aby czekolada równomiernie się rozłożyła i ewentualne pęcherzyki powietrza zniknęły.
- Foremki wstawić na 1- 2 godziny do lodówki, aby czekolada zastygła.
Uwaga:
- W szybszej wersji możecie użyć kupnego krokantu.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 15 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 16981
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!