
Szybkie i łatwe do przygotowania batoniki kokosowe. Batoniki przygotowane są ze śmietanki kokosowej, oleju kokosowego i wiórków kokosowych. Są zdrowe, wegańskie i bezglutenowe.
Składniki:
Masa kokosowa:
- 200 g śmietanki kokosowej (kremowa część z mleka kokosowego z puszki)
 - 2 łyżki ksylitolu lub 3 łyżki miodu/ syropu klonowego
 - 50 g oleju kokosowego
 - 170 g drobnych wiórków kokosowych
 
Polewa czekoladowa:
- ok. 280 g czekolady gorzkiej
 - 20 g oleju kokosowego
 
Sposób przygotowania:
- Puszkę z mlekiem kokosowym (400 ml) schłodzić w lodówce przez noc. Otworzyć schłodzoną puszkę, nie potrząsając nią. Wyciągnąć śmietankę kokosową (twardą, białą część z puszki) i odważyć 200g.
 - Śmietankę kokosową, olej kokosowy i substancję słodzącą przełożyć do garnka i podgrzać na niskiej mocy palnika, aż do rozpuszczenia. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
 - Masę kokosową wyłożyć na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować rękami prostokąt gruby na ok. 2 cm, ściskając i przyklepując masę. Wstawić na godzinę do lodówki.
 - Schłodzoną masę pokroić na dowolnej wielkości batony. (Masa się trochę kruszy. Można ją docisnąć w rękach). Batony włożyć z powrotem do lodówki.
 

- W tym czasie przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej.
 - Batony obtaczać w czekoladzie (pomagając sobie dwoma widelcami), poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na folii aluminiowej (papierze do pieczenia, kratce do pralinek lub kuchennej).
 

- Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
 - Batony przechowywać w lodówce do ok. 5 dni w szczelnym pojemniku.
 
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas oczekiwania:  
 | 
|
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 18  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni | 
