Szybkie i łatwe do przygotowania batoniki kokosowe. Batoniki przygotowane są ze śmietanki kokosowej, oleju kokosowego i wiórków kokosowych. Są zdrowe, wegańskie i bezglutenowe.
Składniki:
Masa kokosowa:
200 g śmietanki kokosowej (kremowa część z mleka kokosowego z puszki)
2 łyżki ksylitolu lub 3 łyżki miodu/ syropu klonowego
50 g oleju kokosowego
170 g drobnych wiórków kokosowych
Polewa czekoladowa:
ok. 280 g czekolady gorzkiej
20 g oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Puszkę z mlekiem kokosowym (400 ml) schłodzić w lodówce przez noc. Otworzyć schłodzoną puszkę, nie potrząsając nią. Wyciągnąć śmietankę kokosową (twardą, białą część z puszki) i odważyć 200g.
Śmietankę kokosową, olej kokosowy i substancję słodzącą przełożyć do garnka i podgrzać na niskiej mocy palnika, aż do rozpuszczenia. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Masę kokosową wyłożyć na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować rękami prostokąt gruby na ok. 2 cm, ściskając i przyklepując masę. Wstawić na godzinę do lodówki.
Schłodzoną masę pokroić na dowolnej wielkości batony. (Masa się trochę kruszy. Można ją docisnąć w rękach). Batony włożyć z powrotem do lodówki.
W tym czasie przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej.
Batony obtaczać w czekoladzie (pomagając sobie dwoma widelcami), poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na folii aluminiowej (papierze do pieczenia, kratce do pralinek lub kuchennej).
Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Batony przechowywać w lodówce do ok. 5 dni w szczelnym pojemniku.