Zdrowe batoniki bez pieczenia z masłem orzechowym i amarantusem ekspandowanym. Batony są bez glutenu, laktozy, cukru, jajek, a do tego bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Idealne na przekąskę. Ich wada jest taka, że szybko miękną i nie można ich zostawić na dłużej w temperaturze pokojowej. Dlatego należy wyciągnąć potrzebną ilość z lodówki i serwować od razu.
Składniki:
150 g masła orzechowego (bez kawałków i bez dodatku cukru)
3 łyżki kakao
50 g oleju kokosowego
4 łyżki ksylitolu (lub cukru)
30 g amarantusa ekspandowanego
Sposób przygotowania:
Małą formę lub pojemnik np. plastikowy (u mnie o wymiarach 15 x 15 cm) wyłożyć folią spożywczą.
Olej kokosowy, masło orzechowe i ksylitol (lub cukier) przełożyć do metalowej miski i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Miskę ściągnąć z pieca i wmieszać łyżką kakao. Dodać amarantusa i wymieszać.
Masę wylać do przygotowanej formy, wyrównać i bez przykrycia wstawić do lodówki na 1 godzinę lub dłużej do stwardnienia.
Twardą masę przełożyć na deskę, ściągnąć folię spożywczą i pokroić na dowolnej wielkości kawałki. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce.