Wspaniałe czekoladki wypełnione masłem orzechowym. Bardzo proste do przygotowania, a jakie smaczne i wciągające. Polecam jako prezent dla najbliższych na Boże Narodzenie i nie tylko.
Składniki na ok. 20 sztuk:
150 g czekolady gorzkiej
150 g czekolady mlecznej
200 g masła orzechowego (najlepiej bez kawałków)*
30 g cukru pudru
szczypta soli
Dodatkowo:
papilotki do mini muffinków**
Sposób przygotowania:
Czekolady posiekać i roztopić w kąpieli wodnej.
Papilotki rozłożyć na desce. Do każdej papilotki wylać ok. 1 łyżeczki roztopionej czekolady. Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno papilotki. Deskę z papilotkami wstawić na ok. 15 minut lub dłużej do lodówki, aby czekolada zastygła.
W tym czasie przygotować nadzienie. W miseczce wymieszać masło orzechowe z cukrem pudrem i szczyptą soli. Gdy czekolada stwardnieje wyłożyć nadzienie do papilotek.
Nadzienie zalać płynną czekoladą, wykładając ok. 1 łyżeczki. (Gdyby czekolada lekko zgęstniała, należy ją chwilę podgrzać w kąpieli wodnej, aż znowu zrobi się płynna). Po nałożeniu czekolady na wierzch, postukać spodem czekoladki o blat, aby czekolada równomiernie się rozłożyła i ewentualne pęcherzyki powietrza zniknęły.
Wstawić ponownie do lodówki, aby czekolada zastygła.
Uwagi:
Wybór czekolady zależy od Was. Możecie użyć tylko gorzką lub tylko mleczną lub zmieszać obie w dowolnej proporcji. Mnie odpowiada najbardziej pół na pół.
*Masło orzechowe polecam czyste, bez żadnych dodatków, czyli 100% orzechów.
**Można użyć również papilotek na pralinki. Są one mniejsze od papilotek do mini muffinków. Dlatego należy do nich wylać mniej niż łyżeczkę czekolady tyle, aby dno i ścianki były dobrze pokryte czekoladą.