
Wspaniałe czekoladki wypełnione masłem orzechowym. Bardzo proste do przygotowania, a jakie smaczne i wciągające. Polecam jako prezent dla najbliższych na Boże Narodzenie i nie tylko.
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 150 g czekolady gorzkiej
 - 150 g czekolady mlecznej
 - 200 g masła orzechowego (najlepiej bez kawałków)*
 - 30 g cukru pudru
 - szczypta soli
 
Dodatkowo:
- papilotki do mini muffinków**
 
Sposób przygotowania:
- Czekolady posiekać i roztopić w kąpieli wodnej.
 - Papilotki rozłożyć na desce. Do każdej papilotki wylać ok. 1 łyżeczki roztopionej czekolady. Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno papilotki. Deskę z papilotkami wstawić na ok. 15 minut lub dłużej do lodówki, aby czekolada zastygła.
 

- W tym czasie przygotować nadzienie. W miseczce wymieszać masło orzechowe z cukrem pudrem i szczyptą soli. Gdy czekolada stwardnieje wyłożyć nadzienie do papilotek.
 


- Nadzienie zalać płynną czekoladą, wykładając ok. 1 łyżeczki. (Gdyby czekolada lekko zgęstniała, należy ją chwilę podgrzać w kąpieli wodnej, aż znowu zrobi się płynna). Po nałożeniu czekolady na wierzch, postukać spodem czekoladki o blat, aby czekolada równomiernie się rozłożyła i ewentualne pęcherzyki powietrza zniknęły.
 

- Wstawić ponownie do lodówki, aby czekolada zastygła.
 
Uwagi:
- Wybór czekolady zależy od Was. Możecie użyć tylko gorzką lub tylko mleczną lub zmieszać obie w dowolnej proporcji. Mnie odpowiada najbardziej pół na pół.
 - *Masło orzechowe polecam czyste, bez żadnych dodatków, czyli 100% orzechów.
 - **Można użyć również papilotek na pralinki. Są one mniejsze od papilotek do mini muffinków. Dlatego należy do nich wylać mniej niż łyżeczkę czekolady tyle, aby dno i ścianki były dobrze pokryte czekoladą.
 
| 
 Kuchnia:  | 
 Amerykańska (USA)  | 
|
| 
 Całkowity czas przygotowania:  | 
||
| 
 Ilość sztuk:  | 
 ok. 20  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni | 
 
 