Fit trufle z truskawką w środku


Zdrowe, orzeźwiające, wegańskie trufle bez cukru, nabiału i glutenu. To kakaowa masa daktylowa obtaczająca truskawkę. Polecam wypróbować w sezonie truskawkowym.
Składniki na ok. 12 sztuk:
- 200 g suszonych daktyli bez pestek
- 50 g zmielonych migdałów lub orzechów
- 20 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka oleju kokosowego
- ok. 200 g średniej wielkości lub małych truskawek
Dodatkowo:
- kakao lub zmielone orzechy/ migdały do obtoczenia
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki, poza truskawkami, przełożyć do malaksera lub innego urządzenia z ostrym nożem (u mnie Thermomix) i zmiksować, aż masa zrobi się klejąca.
- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
- Oderwać kawałek masy daktylowej, uformować sporą kulkę, rozpłaszczyć ją na dłoni, ułożyć na środku truskawkę i zakleić ją masą.
- Gotową truflę włożyć do miseczki z kakao lub zmielonymi orzechami i potrząsając miską, obtoczyć ją. (Trufli można również w niczym nie obtaczać). W ten sam sposób przygotować pozostałe trufle.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | wysoki |



Odsłon: 22697
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!