Zdrowe batony kokosowe, bez cukru, glutenu i laktozy. Przygotowane są z wiórków kokosowych, śmietanki kokosowej i daktyli. Są soczyste i bardzo smaczne.
Składniki:
200g suszonych daktyli bez pestek
100ml śmietanki kokosowej (kremowa część z mleka kokosowego z puszki)
200g wiórków kokosowych
½ łyżeczki cynamonu
ok. 200g czekolady gorzkiej (najlepiej powyżej 70% zawartości kakao)
Sposób przygotowania:
Puszkę mleka kokosowego otworzyć. (Nie należy potrząsać puszką! Dobrze jest ją wcześniej schłodzić w lodówce). Odmierzyć 100ml gęstej, kremowej śmietanki kokosowej.
Do śmietanki dodać daktyle, wiórki kokosowe i cynamon. Całość zmiksować w malakserze lub innym urządzeniu z ostrym nożem (u mnie Thermomix) na jednolitą masę.
Masę rozwałkować między dwoma papierami do pieczenia. (Rozwałkowałam masę na grubość 2 cm, otrzymując prostokąt o bokach ok. 21x 16cm). Masę z papierami ułożyć na desce i wstawić na godzinę do lodówki.
Schłodzoną masę pokroi na kawałki. (U mnie na 20 kawałków).
Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Batony obtaczać w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na papierze do pieczenia lub kratce do pralinek. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Batony przechowywać w lodówce.
Źródło: Przepis pochodzi z książki "Süsses ohne Frust" Ulrika Hoffer.
Moja masa nie jest tak zwięzła :( mimo całej nocy w lodówce się kruszy - czy za mało mleka? Dałam całą śmietankę kokosową jaka była w puszce.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Możliwe, że to wina daktyli. Jakie one były? W sprzedaży niestety często spotykam takie wysuszone, a nie mięsiste. Można by było je wcześniej namoczyć we wrzątku, żeby zmiękły, albo jeśli znajdziesz to kup miękkie daktyle, wtedy powinno się wszystko udać.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
3 lat temu
Były w miarę miękki, nie wysuszone. Mam spora paczkę, więc może spróbuję z namoczeniem. Dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dana·
4 lat temu
jak zrobić żeby spód batoników nie wycierał się na kratce
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Wycierał? Chodzi o to, że czekolada przywiera do kratki? Możesz zamiast na kratce układać je na kawałku papieru do pieczeniu położonego na desce.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
5 lat temu
Ile to ma kalorii?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
4 lat temu
Zliczyłam na szybko kaloryczność, wychodzi ze składników prawie 3400kcal, czyli niecałe 170kcal/batonik