Batony kokosowe fit

10 Komentarzy
Batony kokosowe fit

Zdrowe batony kokosowe, bez cukru, glutenu i laktozy. Przygotowane są z wiórków kokosowych, śmietanki kokosowej i daktyli. Są soczyste i bardzo smaczne.

Składniki:

  • 200g suszonych daktyli bez pestek
  • 100ml śmietanki kokosowej (kremowa część z mleka kokosowego z puszki)
  • 200g wiórków kokosowych
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ok. 200g czekolady gorzkiej (najlepiej powyżej 70% zawartości kakao)

Sposób przygotowania:

  1. Puszkę mleka kokosowego otworzyć. (Nie należy potrząsać puszką! Dobrze jest ją wcześniej schłodzić w lodówce). Odmierzyć 100ml gęstej, kremowej śmietanki kokosowej.
  2. Do śmietanki dodać daktyle, wiórki kokosowe i cynamon. Całość zmiksować w malakserze lub innym urządzeniu z ostrym nożem (u mnie Thermomix) na jednolitą masę.
  3. Masę rozwałkować między dwoma papierami do pieczenia. (Rozwałkowałam masę na grubość 2 cm, otrzymując prostokąt o bokach ok. 21x 16cm). Masę z papierami ułożyć na desce i wstawić na godzinę do lodówki.

2

  1. Schłodzoną masę pokroi na kawałki. (U mnie na 20 kawałków).
  2. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Batony obtaczać w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na papierze do pieczenia lub kratce do pralinek. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Batony przechowywać w lodówce.

Źródło: Przepis pochodzi z książki "Süsses ohne Frust" Ulrika Hoffer.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Batony kokosowe fit Batony kokosowe fit
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 miesięcy temu
    Czym zastąpić daktyle? Jestem na diecie keto i te owoce nie wchodzą w grę. Pozdrawiam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 2 lat temu
    Moja masa nie jest tak zwięzła :( mimo całej nocy w lodówce się kruszy - czy za mało mleka? Dałam całą śmietankę kokosową jaka była w puszce.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Możliwe, że to wina daktyli. Jakie one były? W sprzedaży niestety często spotykam takie wysuszone, a nie mięsiste. Można by było je wcześniej namoczyć we wrzątku, żeby zmiękły, albo jeśli znajdziesz to kup miękkie daktyle, wtedy powinno się wszystko udać.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Martyna · 2 lat temu
        Były w miarę miękki, nie wysuszone. Mam spora paczkę, więc może spróbuję z namoczeniem. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dana · 3 lat temu
    jak zrobić żeby spód batoników nie wycierał się na kratce
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Wycierał? Chodzi o to, że czekolada przywiera do kratki? Możesz zamiast na kratce układać je na kawałku papieru do pieczeniu położonego na desce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Ile to ma kalorii?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Natalia · 3 lat temu
      Zliczyłam na szybko kaloryczność, wychodzi ze składników prawie 3400kcal, czyli niecałe 170kcal/batonik
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Namalowane Smakiem · 4 lat temu
    Moje ulubione <3