Zdrowe batony kokosowe, bez cukru, glutenu i laktozy. Przygotowane są z wiórków kokosowych, śmietanki kokosowej i daktyli. Są soczyste i bardzo smaczne.
Składniki:
200g suszonych daktyli bez pestek
100ml śmietanki kokosowej (kremowa część z mleka kokosowego z puszki)
200g wiórków kokosowych
½ łyżeczki cynamonu
ok. 200g czekolady gorzkiej (najlepiej powyżej 70% zawartości kakao)
Sposób przygotowania:
Puszkę mleka kokosowego otworzyć. (Nie należy potrząsać puszką! Dobrze jest ją wcześniej schłodzić w lodówce). Odmierzyć 100ml gęstej, kremowej śmietanki kokosowej.
Do śmietanki dodać daktyle, wiórki kokosowe i cynamon. Całość zmiksować w malakserze lub innym urządzeniu z ostrym nożem (u mnie Thermomix) na jednolitą masę.
Masę rozwałkować między dwoma papierami do pieczenia. (Rozwałkowałam masę na grubość 2 cm, otrzymując prostokąt o bokach ok. 21x 16cm). Masę z papierami ułożyć na desce i wstawić na godzinę do lodówki.
Schłodzoną masę pokroi na kawałki. (U mnie na 20 kawałków).
Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Batony obtaczać w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na papierze do pieczenia lub kratce do pralinek. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Batony przechowywać w lodówce.
Źródło: Przepis pochodzi z książki "Süsses ohne Frust" Ulrika Hoffer.
Możliwe, że to wina daktyli. Jakie one były? W sprzedaży niestety często spotykam takie wysuszone, a nie mięsiste. Można by było je wcześniej namoczyć we wrzątku, żeby zmiękły, albo jeśli znajdziesz to kup miękkie daktyle, wtedy powinno się wszystko udać.