Batony kokosowe a'la Bounty


Szybkie i łatwe do przygotowania batoniki kokosowe. Batoniki przygotowane są ze śmietanki kokosowej, oleju kokosowego i wiórków kokosowych. Są zdrowe, wegańskie i bezglutenowe.
Składniki:
Masa kokosowa:
- 200 g śmietanki kokosowej (kremowa część z mleka kokosowego z puszki)
- 2 łyżki ksylitolu lub 3 łyżki miodu/ syropu klonowego
- 50 g oleju kokosowego
- 170 g drobnych wiórków kokosowych
Polewa czekoladowa:
- ok. 280 g czekolady gorzkiej
- 20 g oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
- Puszkę z mlekiem kokosowym (400 ml) schłodzić w lodówce przez noc. Otworzyć schłodzoną puszkę, nie potrząsając nią. Wyciągnąć śmietankę kokosową (twardą, białą część z puszki) i odważyć 200g.
- Śmietankę kokosową, olej kokosowy i substancję słodzącą przełożyć do garnka i podgrzać na niskiej mocy palnika, aż do rozpuszczenia. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
- Masę kokosową wyłożyć na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować rękami prostokąt gruby na ok. 2 cm, ściskając i przyklepując masę. Wstawić na godzinę do lodówki.
- Schłodzoną masę pokroić na dowolnej wielkości batony. (Masa się trochę kruszy. Można ją docisnąć w rękach). Batony włożyć z powrotem do lodówki.
- W tym czasie przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej.
- Batony obtaczać w czekoladzie (pomagając sobie dwoma widelcami), poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na folii aluminiowej (papierze do pieczenia, kratce do pralinek lub kuchennej).
- Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
- Batony przechowywać w lodówce do ok. 5 dni w szczelnym pojemniku.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 18 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.