Miękkie trufle z serka mascarpone, białej czekolady i wiórków kokosowych, z dodatkiem likieru kokosowego. Są słodkie i rozpływają się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania.
Składniki na ok. 25 sztuk:
150g serka mascarpone
200g białej czekolady
50g drobnych wiórków kokosowych (jeśli robiliście domowy likier kokosowy to użyjcie nasączonych alkoholem wiórków pozostałych z produkcji likieru)
1 łyżka likieru kokosowego (domowego z przepisu: „Likier kokosowy” lub kupnego np. Malibu)
Do obtoczenia:
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
Serek mascarpone przełożyć do miski i wymieszać łyżką.
Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę dodać do serka i wymieszać łyżką. Kolejno wmieszać wiórki kokosowe i likier.
Masę wstawić do lodówki, aby lekko stwardniała i dało się formować trufle.
Ze schłodzonej masy formować małe kulki o średnicy ok. 3cm i wkładać je pojedynczo do miseczki z wiórkami kokosowymi. Potrząsając miską, obtoczyć kulkę w wiórkach.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kate ·
4 lat temu
Co zrobić jak masa jest za rzadka?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Dobrze schłodzić, jak nie pomoże to dosypać wiórków kokosowych.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa ·
5 lat temu
Witam serdecznie . Trufle są przepyszne , robię je na różne okazje , wesela , komunie , oraz inne imprezy , wszyscy zadowoleni . Trufle można mrozić a po rozmrożeniu nic się z nimi nie dziej . Pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
6 lat temu
Chce podać trufle w niedzielę ale masę zrobiłam już w poniedziałek, czy mogę ją zamrozić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Ososbiście bym jej nie mroziła, ale jak już tak zrobiłaś to podziel się czy się udało ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga ·
6 lat temu
Jeszcze nie ale czy w takim razie mogę ją podac w niedzielę, jeśli była zrobiona w poniedziałek?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Uważam, że do 2- 3 dni. Zrobiłabym świeże na niedzielę. Możesz zrobić już w piątek.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
7 lat temu
czy mozna nie dodawac alkoholu? trzeba go czyms zastąpić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
On jest dla smaku. Możesz nie dodawać.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
7 lat temu
Mam pytanie. Szykuję przyjęcie w sobotę i chciałabym przygotować te trufle. Czy mogę zrobić to wcześniej? Jak tak ile dni wcześniej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Zrobiłabym 1- 2 dni wcześniej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
7 lat temu
Dziękuję za odpowiedź!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
8 lat temu
Bardo smaczne są z czekoladą mleczną.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jola·
8 lat temu
Już się masa chłodzi. Nie miałam likieru i dodałam whiski. Już czuję jak cukier rozchodzi się po żyłach ;)