Miękkie trufle z serka mascarpone, białej czekolady i wiórków kokosowych, z dodatkiem likieru kokosowego. Są słodkie i rozpływają się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania.
Składniki na ok. 25 sztuk:
150g serka mascarpone
200g białej czekolady
50g drobnych wiórków kokosowych (jeśli robiliście domowy likier kokosowy to użyjcie nasączonych alkoholem wiórków pozostałych z produkcji likieru)
1 łyżka likieru kokosowego (domowego z przepisu: „Likier kokosowy” lub kupnego np. Malibu)
Do obtoczenia:
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
Serek mascarpone przełożyć do miski i wymieszać łyżką.
Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę dodać do serka i wymieszać łyżką. Kolejno wmieszać wiórki kokosowe i likier.
Masę wstawić do lodówki, aby lekko stwardniała i dało się formować trufle.
Ze schłodzonej masy formować małe kulki o średnicy ok. 3cm i wkładać je pojedynczo do miseczki z wiórkami kokosowymi. Potrząsając miską, obtoczyć kulkę w wiórkach.
Witam serdecznie . Trufle są przepyszne , robię je na różne okazje , wesela , komunie , oraz inne imprezy , wszyscy zadowoleni . Trufle można mrozić a po rozmrożeniu nic się z nimi nie dziej . Pozdrawiam.