Trufle kokosowe z mascarpone i białej czekolady

14 Komentarzy
Trufle kokosowe z mascarpone i białej czekolady

Miękkie trufle z serka mascarpone, białej czekolady i wiórków kokosowych, z dodatkiem likieru kokosowego. Są słodkie i rozpływają się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania.

Składniki na ok. 25 sztuk:

  • 150g serka mascarpone
  • 200g białej czekolady
  • 50g drobnych wiórków kokosowych (jeśli robiliście domowy likier kokosowy to użyjcie nasączonych alkoholem wiórków pozostałych z produkcji likieru)
  • 1 łyżka likieru kokosowego (domowego z przepisu: „Likier kokosowy” lub kupnego np. Malibu)

Do obtoczenia:

  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Serek mascarpone przełożyć do miski i wymieszać łyżką.
  3. Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę dodać do serka i wymieszać łyżką. Kolejno wmieszać wiórki kokosowe i likier.
  4. Masę wstawić do lodówki, aby lekko stwardniała i dało się formować trufle.
  5. Ze schłodzonej masy formować małe kulki o średnicy ok. 3cm i wkładać je pojedynczo do miseczki z wiórkami kokosowymi. Potrząsając miską, obtoczyć kulkę w wiórkach.
  6. Trufle przechowywać w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 25

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Trufle kokosowe z mascarpone i białej czekolady Trufle kokosowe z mascarpone i białej czekolady Trufle kokosowe z mascarpone i białej czekolady
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kate · 2 lat temu
    Co zrobić jak masa jest za rzadka?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Dobrze schłodzić, jak nie pomoże to dosypać wiórków kokosowych.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Witam serdecznie . Trufle są przepyszne , robię je na różne okazje , wesela , komunie , oraz inne imprezy , wszyscy zadowoleni . Trufle można mrozić a po rozmrożeniu nic się z nimi nie dziej . Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 5 lat temu
    Chce podać trufle w niedzielę ale masę zrobiłam już w poniedziałek, czy mogę ją zamrozić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Ososbiście bym jej nie mroziła, ale jak już tak zrobiłaś to podziel się czy się udało ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kinga · 5 lat temu
        Jeszcze nie ale czy w takim razie mogę ją podac w niedzielę, jeśli była zrobiona w poniedziałek?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 5 lat temu
          Uważam, że do 2- 3 dni. Zrobiłabym świeże na niedzielę. Możesz zrobić już w piątek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 5 lat temu
    czy mozna nie dodawac alkoholu? trzeba go czyms zastąpić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 6 lat temu
    Mam pytanie. Szykuję przyjęcie w sobotę i chciałabym przygotować te trufle. Czy mogę zrobić to wcześniej? Jak tak ile dni wcześniej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 6 lat temu
    Bardo smaczne są z czekoladą mleczną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 7 lat temu
    Już się masa chłodzi. Nie miałam likieru i dodałam whiski. Już czuję jak cukier rozchodzi się po żyłach ;)