Chocolate Fudge (low carb, keto)
Będąc na diecie keto trzeba wyszukiwać zdrowych zamienników słodyczy i wybierać te, które mają jak najmniejszą zawartość węglowodanów. Te czekoladki lub jak kto woli a’la blok czekoladowy zawiera tylko 3 składniki: czekoladę, masło orzechowe i śmietankę. Do powstałej masy możemy dodać jeszcze ulubione orzechy. Jeśli nie jesteście na diecie ketogenicznej możecie użyć czekolady gorzkiej o zawartości kakao już od 50%.
Makro 1 kostki (ok. 12g): 63 kcal, B: 1,9g, T: 5,6g, W: 2,7g (W netto: 2,27g).
Składniki:
- 100 g czekolady gorzkiej (na diecie keto od 70% zawartości kakao, u mnie 85%)
- 50 g słodkiej śmietanki 30%
- 100 g masła orzechowego (100% orzechów w składzie)
- 50 g dowolnych orzechów
Sposób przygotowania:
- Orzechy posiekać nie za drobno.
- Małą formę lub pojemnik np. plastikowy (u mnie o wymiarach 15 x 15 cm) wyłożyć folią spożywczą.
- Czekoladę posiekać drobno i razem ze śmietanką przełożyć do metalowej (lub szklanej miski). Podgrzewać w kąpieli wodnej na niskiej mocy palnika, mieszając łyżką, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Miskę ściągnąć z pieca.
- Wmieszać masło orzechowe, a na końcu kawałki orzechów.
- Masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i bez przykrycia wstawić do lodówki na 2 godziny lub dłużej, aby masa stwardniała.
- Twardą masę przełożyć na deskę, ściągnąć folię spożywczą i pokroić na dowolnej wielkości kawałki.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce. (Kawałki muszą być w lodówce, bo szybko miękką. Najlepiej podawać prosto z lodówki).
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 25 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 10441
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!