Masa orzechowa


Najprostsza i najszybsza do przygotowania masa orzechowa. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką i gotowe ;).
Taką masę orzechową można wykorzystać do różnych wypieków. Można zrobić rogaliki np. według przepisu: "Rogaliki krucho- drożdżowe" i użyć tej masy jako nadzienia. Można upiec drożdżówki z nadzieniem orzechowym, według przepisu: "Drożdżówki z makiem", zastępując masę makową masą orzechową według proporcji podanych poniżej. Można przygotować również "Wieniec orzechowy" lub "Orzechowe ślimaczki".
Składniki na ok. 540 g masy:
- 300 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
- 80 g cukru pudru
- 200 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36% lub 180 g mleka
- cynamon (opcjonalnie, do smaku)
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać zmielone migdały lub orzechy. Dodać przesiany cukier puder, śmietanę (lub mleko) i ewentualnie trochę cynamonu. Wymieszać łyżką.
- Masę pozostawić na kilkanaście minut, aby orzechy wchłonęły płyn. (Masa powinna być odpowiednia do rozsmarowania, ani za gęsta, ani za rzadka).
- Ilość masy wystarcza na przygotowanie wieńca drożdżowego/ drożdżówek z 500 g mąki.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość: |
ok. 540 g |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.