Drożdżowy chleb babci Władzi

Przepis na chleb drożdżowy mojej babci. Jest to jedyny chleb, który piecze mój tata ;) Jest wilgotny, o sprężystym miąższu i długo zachowuje świeżość.
1 szklanka= 250ml
Składniki na 3 bochenki o długości 30cm:
- 5 szklanek przegotowanej i ostudzonej wody
- 1 szklanka maślanki lub kefiru
- 80g świeżych drożdży
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 3 łyżeczki soli (z czubkiem)
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 1kg i 650g mąki pszennej* (ok. 1,5kg plus 1 szklanka)
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn. Do dużej miski lub garnka wlać lekko ciepłą wodę i maślankę. Dodać pokruszone drożdże, mąkę pszenną razową, sól, cukier i ziarna słonecznika. Zamieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 minut, aż zacznie pracować. (Całość jest bardzo wodnista).
- Po wyrośnięciu zaczynu, dodać mąkę pszenną i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. (Ciasto powinno ładnie wyrosnąć).
- Trzy formy keksowe o długości 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto przełożyć do form. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 10 minut. (W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C, grzałka góra- dół).
- Chleby piec ok. 1,5 godz. - 1godz. 40 min.
- Gorące chleby od razu wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na kratkę. Pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego.
* Dowolnej mąki pszennej. Mój tata kupuje mąkę pszenną w Biedronce. Ja dałam typu 405, innym razem orkiszową jasną, a innym mieszankę orkiszowej jasnej z pełnoziarnistą.
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.