Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi


Pyszny chleb pszenny na zakwasie z dodatkiem płatków owsianych. Chleb ma cienką, chrupiącą skórkę oraz miękki, elastyczny, wilgotny i ładnie porowaty miąższ. Smakuje wyśmienicie i zachowuje długo świeżość.
Składniki:
Zaczyn:
- 30 g aktywnego zakwasu żytniego
- 120 g mąki pszennej typu 550
- 100 g lekko ciepłej wody
Płatki owsiane:
- 50 g płatków owsianych
- 150 g wrzątku
Ciasto chlebowe:
- zaczyn (podany powyżej)
- płatki owsiane (podane powyżej)
- 125 g lekko ciepłej wody
- 5 g świeżych drożdży
- 300 g mąki pszennej typu 550 (dodaję 330g)
- 9 g soli
Dodatkowo:
- mąka pszenna 550 i płatki owsiane po posypania blatu
Sposób przygotowania:
- Wieczorem przed pieczeniem należy przygotować zaczyn i płatki owsiane. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć i pozostawić na 8- 10 godzin (najlepiej w temperaturze 22-25°C). Płatki owsiane przyrumienić na patelni bez tłuszczu. Przełożyć do miski, zalać wrzątkiem i przykryć. (Można też ich nie rumienić, tylko od razu zalać wrzątkiem). Pozostawić tak, jak zaczyn, na 8- 10 godzin.
- Rano wymieszać drożdże z wodą. Dodać zaczyn, płatki owsiane i sól wymieszaną z mąką. Wszystko wymieszać łyżką drewnianą, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 45 minut.
- Po tym czasie rękę zamoczyć w zimnej wodzie i złożyć ciasto w misce. (Należy chwycić miskę jedną ręką, a drugą chwycić brzeg ciasta, wyciągnąć je trochę do góry i złożyć do środka. Czynności wykonać czterokrotnie z każdej strony). Przykryć i pozostawić na 30- 45 minut.
- Następnie złożyć ciasto i pozostawić na 30- 45 minut.
- Trzeci raz złożyć ciasto, przykryć i pozostawić tym razem na ok. 1 godzinę.
- Koszyk do wyrastania chleba posypać mąką pszenną i płatkami owsianymi.
- Ciasto wyłożyć na blat posypany grubo mąką i płatkami owsianymi. Uformować bochenek, rozpłaszczając ciasto na kwadrat i chwytając wszystkie 4 końce, łącząc je pośrodku, tworząc jakby paczuszkę. (Napinamy w ten sposób spodnią część ciasta). Ciasto przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Po 1 godzinie należy sprawdzić, czy ciasto jest odpowiednio wyrośnięte. Jeśli po naciśnięciu palcem ciasto od razu wraca do pierwotnego kształtu, musi jeszcze podrosnąć. Jeśli potrzebuje na to czasu, jest gotowe.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 240°C, grzałka góra- dół razem z kamieniem lub płaską blachą.
- Chleb przełożyć na kamień lub blachę, szybko naciąć i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut.
- Sprawdzić, czy chleb jest upieczony, ostukując go od spodu. Powinien wydać głuchy dźwięk. Chleb studzić na kratce kuchennej.
Źródło: Na podstawie przepisu z tego blogu.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
1 bochenek, ok. 15 kromek |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.