Najprostszy chleb pszenny na drożdżach

847 Komentarzy
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach

Bardzo łatwy i szybki chleb na mące pszennej i drożdżach. Jest miękki, puszysty i mocno porowaty. Szybki do przygotowania. Nie wymaga nastawiania zaczynu, ani długiego zagniatania. Piekłam go na mące typu 405, 550, 650 i 812. Myślę, że każda mąka w tym przedziale się nadaje. Możecie dodać do ciasta garść ulubionych ziaren.

Składniki na jeden bochenek z keksówki 30cm:

Ciasto na chleb:

  • 500 g mąki pszennej (typ od 405- 812)
  • 500 ml lekko ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 4 łyżki płatków owsianych (zwykłe, górskie lub błyskawiczne)
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • olej do posmarowania formy
  • mąka do posypania formy

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę z solą.
  2. Do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę. Wymieszać łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodać olej i mąkę z solą. Wyrobić chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. (Ciasto jest bardzo rzadkie). Na końcu wmieszać ewentualnie ziarna. (*Drożdże instant wymieszać z mąką. Dodać resztę składników i chwilę wyrobić).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
  4. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować olejem i posypać mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto. (W formie nie musi już wyrastać).

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 50- 60 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół.
  2. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 5- 10 minut w formie, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach Najprostszy chleb pszenny na drożdżach
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Pyszny, polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga M · 4 lat temu
    Wspaniały. Zrobiłam z pszennej, a także z przenno-żytniej mąki, z płatkami i bez, co ciekawe w dwóch różnych piekarnikach a oba wyszły wspaniałe. Pyszne. Dziękuję za przepis. Chyba koniec z kupowaniem chleba xD
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pawel · 4 lat temu
    Niestety moj chleb w środku surowy a tak ladnie wyrósł
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jan · 4 lat temu
    Dlaczego górna skórka się przypala.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Może za wysoka temp., a może dajesz za wysoko w piekarniku? Ja piekę na drugiej szynie od dołu (poniżej połowy).
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sylwia · 4 lat temu
      Zależy od piekarnika i jak pieczesz. Mój piekarnik wszystko pali z góry i niedopieka od spodu więc piekę na najniższej półce i jak widzę że zaczyna się coś palić to przełączam na sam termoobieg. Wtedy jest elegancko 😀 sproboje może zadziała i u ciebie 😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 4 lat temu
    Chleb udał się pyszny. Naprawdę łatwe wykonanie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomek · 4 lat temu
    Może mi ktoś podpowie, wielokrotnie piekłem ten chleb. Smakuje super ale niestety ciągle mi opada podczas pieczenia i zamiast być wypukłym jest wklęsły.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Pierwsze co przychodzi mi na myśl to to, że może chleb za długo wyrasta. Osiąga najwyższy punkt i zamiast w piekarniku podnieść się to opada.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Tomek · 4 lat temu
        Dziś piekę więc sprawdzę tą teorię i dam znać. Dzięki.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Fred · 4 lat temu
      Daj mniej wody albo dosyp maki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    rewelacyjny przepis - prosty, szybki a chlebek smaczny :) - u mnie tym razem z dodatkiem pestek słonecznika
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 4 lat temu
    Uwielbiam ten przepis. Jak jstem kiepską kucharką, tak z tego przepisu każdy chlebek jest w sam raz. Najlepsze jest to, że nie trzymając się sztywno proporcji i tak się udaje za każdym razem. Szybko się robi, pięknie pachnie i świetnie smakuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Pierwszy w życiu 😅😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wojciech Sz. · 4 lat temu
    Wyszedł niesamowicie pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Najprostszy chleb jakikolwiek robiłam 😍 łatwy w wykonaniu i bardzo pyszny😋 pochwaliłbym się zdjęciem ale już zjedzony😬
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    Pierwszy raz piekłam chlebek i napewno zagości w moim domu na dłużej. Chlebek jest naprawdę prosty w zrobieniu i do tego pyszny 😋. Polecam z czystym sumieniem. Ja zrobiłam ze słonecznikiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AgaB · 4 lat temu
    Piekłam pierwszy raz, najlepszy przepis jaki miałam do tej pory ! "Od siebie" dodałam przeciśnięty ząbek czosnku i kopiatą łyżkę czarnuszki, cudowny smak. Następnym razem przytrzymam w piecu 10 min dłużej, bo lubimy przypieczony. Bardzo dziękuję za super przepis ! (clap)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANIA · 4 lat temu
    Czy chlebek uda się przy pieczeniu go w piecu gazowym grzanym od dołu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sylwia · 4 lat temu
      Tak, ja mam dokładnie taki piec i chlebek wychodzi przepyszny. Robię go głównie z mąki orkiszowej i dodaję pestki słonecznika.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zawsze Zadowolony Wa · 4 lat temu
    Przepis wyjątkowo prosty, a efekt zaskakująco dobry i za każdym razem chleb się udaje (ok). Piekę wg wielu przepisów i od bardzo dawna, ale ten po kilku próbach (każda udana) wchodzi na podium. Na zdjęciach efekt sprzed niespełna godziny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Przemyslaw · 4 lat temu
    Prze-petarda z dodatkiem sezamu i ze słoneczkiem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Stassek · 4 lat temu
    Mi wyszedł przezajebiście! Mój pierwszy chleb okazał się absolutnym przekotem! Super przepis. Dzięki i polecam.Ps. Dobra rada: na spód piekarnika dajcie naczynie żaroodporne z wodą na czas pieczenia. Chlebek dzięki temu jest niesamowity
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mirek i Magda · 4 lat temu
    To nasz pierwszy w życiu upieczony chleb. Wyszedł rewelacyjnie. Dziękujemy za super przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julkq · 4 lat temu
    Ja daje 350 ml wody, jest troche mnie porowaty przez to dla mnie bardziej odpowiada taki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 4 lat temu
    Niedokładnie przeczytałam przepis i olej wlałam do ciasta. :( Mimo tego chleb wyszedł bardzo dobry. Wilgotny. Wyrośnięty. Super. Polecam