Najprostszy chleb pszenny na drożdżach

825 Komentarzy
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach

Bardzo łatwy i szybki chleb na mące pszennej i drożdżach. Jest miękki, puszysty i mocno porowaty. Szybki do przygotowania. Nie wymaga nastawiania zaczynu, ani długiego zagniatania. Piekłam go na mące typu 405, 550, 650 i 812. Myślę, że każda mąka w tym przedziale się nadaje. Możecie dodać do ciasta garść ulubionych ziaren.

Składniki na jeden bochenek z keksówki 30cm:

Ciasto na chleb:

  • 500 g mąki pszennej (typ od 405- 812)
  • 500 ml lekko ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 4 łyżki płatków owsianych (zwykłe, górskie lub błyskawiczne)
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • olej do posmarowania formy
  • mąka do posypania formy

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę z solą.
  2. Do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę. Wymieszać łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodać olej i mąkę z solą. Wyrobić chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. (Ciasto jest bardzo rzadkie). Na końcu wmieszać ewentualnie ziarna. (*Drożdże instant wymieszać z mąką. Dodać resztę składników i chwilę wyrobić).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
  4. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować olejem i posypać mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto. (W formie nie musi już wyrastać).

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 50- 60 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół.
  2. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 5- 10 minut w formie, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach Najprostszy chleb pszenny na drożdżach
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 dni temu
    Super !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 5 dni temu
    Przepysznyyyy...Polecam - skórka chrupiąca smak - niebo w gębie....REWELACJA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 5 dni temu
    Szukałam przepisu na chleb.Znalazłam i po prostu REWELACJA.Polecam - przepyszny , niewiele przy nim roboty , a pachnie....mmmmm....A skórka jaka chrupiąca.....WOW....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 5 dni temu
    Piekę od lat, zawsze się udaje. Jeżeli ktoś pisze, że mu chlebek nie wyszedł (co mi na początku się zdarzało) to oznacza, że coś zrobił nie tak. Najlepiej zrobić pierwszy raz bez kombinowania. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 14 dni temu
    Wspaniały przepis! Chleb jest puszysty i miękki w środku, a na zewnątrz skórka chrupiąca. Zero zakalca. Nie czuć wcale tych płatków, co dla moich dzieci jest zaletą. Polecają!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 22 dni temu
    Z jakiej mąki jest tu zrobiony chleb?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 29 dni temu
    Przepis jest niezawodny. Moja rodzina już nie chce chleba ze sklepu . Piekę co drugi dzień z różnymi ziarnami. Rewelka dziekuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 miesięcy temu
    Dzień dobry 🙂 czy da radę zrobić z tego przepisu chleb cebulowy tzn dodać podsmażonej cebulki? Wyrośnie równie ładnie? Robił ktoś? 😉
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 11 dni temu
      Robiłam z suszoną cebulką i ładnie wyrósł. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta · 1 miesięcy temu
    Dzień dobry 😀 Piekę od lat chlebuś i mam już kilka sprawdzonych przepisów i ten zdecydowanie do nich należy. Chleb wyszedł przepyszny,tylko ja go wymieszałam z żytnią mąką 400 do 100. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zbigniew Ozimkiewicz · 1 miesięcy temu
    Chleb mega, dzieciaki go uwielbiają. Dodatkowo dodaję trochę czarnuszki lub siemię lniane. 😁😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 miesięcy temu
    Pierwszy raz dziś robiłam mimo że lekko pomyliłam proporcje to śmiem twierdzić że nic w życiu nie wyszło mi tak jak ten chleb 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 2 miesięcy temu
    Trochę się bałam tego przepisu jak widziałam konsystencję tego chleba Ale po upieczeniu PETARDA!  Dziękuję za ten przepis  :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 2 miesięcy temu
    Piekę z tego przepisu chleb po raz enty. Zawsze wychodzi idealny, chrupiący, pachnący i przepyszny. Tylko ma jedną wadę - błyskawicznie znika. Dziękuję za ten prosty przepis. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 2 miesięcy temu
    Trochę się obawiałam, bo sposób wykonania jest inny niż standardowy, a niektórzy napisali, że się udał. Ale potwierdzam wszystkie pozytywne opinie - przepis jest świetny, chleb wychodzi pyszny, a łatwość i szybkość wykonania sprawia, że ten przepis stał się moim ulubionym przepisem na chleb!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 miesięcy temu
    Chlebek zawsze wychodzi super idealny, właśnie przyrzadzamy śniadanko 😋 dzięki za tak prosty i szybki  przepis😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 2 miesięcy temu
    Próbowałam upiec chleb dwa razy i nie wyszedł za każdym razem zakalec, robiłam wszystko jak w przepisie już zmieniłam mąkę na chlebową niestety dalej zakalec nie wiem czy coś jest nie tak z przepisem czy co tu jest winne niestety chleb za każdym razem nie udany zmarnowane składniki tylko
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sandra · 2 miesięcy temu
      A jaką temp miała woda? Może była za ciepła i "zabiłaś" drożdże. :) Ja właśnie dziś upiekłam z tego przepisu i wyszedł mega chrupiący i miękki w środku. Polecam! 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Wika · 2 miesięcy temu
      Dokładnie mi tak samo i nie wiem skąd tak  pozytywne komentarze ,że taki super itp. Straszny zakalec nie polecam przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 miesięcy temu
    Jest pyszny. Robiłam już wiele razy 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 miesięcy temu
    Piekę, trzeci raz, jest przepyszny 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 3 miesięcy temu
    Robię co drugi dzień z maki orkiszowej jasnej. Niezwykle prosty przepis, szybki, a chleb pyszny. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 4 miesięcy temu
    Mam pytanie odnośnie proporcji czy przelicznik na drożdże świeże nie jest za duży? Chleb rośnie jak szalony, zaczęłam googlować i 7g drożdży suchych to 15g drożdży świeżych, a w przepisie jest 25g
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 miesięcy temu
      Drożdży suchych używamy o połowę mniej niż świeżych. Ja często daję ich jeszcze mniej, stosując przelicznik: 25 g świeżych drożdży= 7 g drożdży instant. W lecie, jak jest ciepło, to faktycznie ciasto drożdżowe szybko wyrasta i można próbować zmiejszyć ich ilość.