Bardzo łatwy i szybki chleb na mące pszennej i drożdżach. Jest miękki, puszysty i mocno porowaty. Szybki do przygotowania. Nie wymaga nastawiania zaczynu, ani długiego zagniatania. Piekłam go na mące typu 405, 550, 650 i 812. Myślę, że każda mąka w tym przedziale się nadaje. Możecie dodać do ciasta garść ulubionych ziaren.
Składniki na jeden bochenek z keksówki 30cm:
Ciasto na chleb:
500 g mąki pszennej (typ od 405- 812)
500 ml lekko ciepłej wody
25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
1 płaska łyżeczka cukru
4 łyżki płatków owsianych (zwykłe, górskie lub błyskawiczne)
1,5 płaskiej łyżeczki soli
2 łyżki oleju np. rzepakowego
garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)
Dodatkowo:
olej do posmarowania formy
mąka do posypania formy
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać mąkę z solą.
Do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę. Wymieszać łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodać olej i mąkę z solą. Wyrobić chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. (Ciasto jest bardzo rzadkie). Na końcu wmieszać ewentualnie ziarna. (*Drożdże instant wymieszać z mąką. Dodać resztę składników i chwilę wyrobić).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
Formę keksową o długości 30 cm wysmarować olejem i posypać mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto. (W formie nie musi już wyrastać).
Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 50- 60 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół.
Po upieczeniu chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 5- 10 minut w formie, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Wspaniały. Zrobiłam z pszennej, a także z przenno-żytniej mąki, z płatkami i bez, co ciekawe w dwóch różnych piekarnikach a oba wyszły wspaniałe. Pyszne. Dziękuję za przepis. Chyba koniec z kupowaniem chleba xD
Zależy od piekarnika i jak pieczesz. Mój piekarnik wszystko pali z góry i niedopieka od spodu więc piekę na najniższej półce i jak widzę że zaczyna się coś palić to przełączam na sam termoobieg. Wtedy jest elegancko 😀 sproboje może zadziała i u ciebie 😀
Może mi ktoś podpowie, wielokrotnie piekłem ten chleb. Smakuje super ale niestety ciągle mi opada podczas pieczenia i zamiast być wypukłym jest wklęsły.
Uwielbiam ten przepis. Jak jstem kiepską kucharką, tak z tego przepisu każdy chlebek jest w sam raz. Najlepsze jest to, że nie trzymając się sztywno proporcji i tak się udaje za każdym razem. Szybko się robi, pięknie pachnie i świetnie smakuje.
Pierwszy raz piekłam chlebek i napewno zagości w moim domu na dłużej. Chlebek jest naprawdę prosty w zrobieniu i do tego pyszny 😋. Polecam z czystym sumieniem. Ja zrobiłam ze słonecznikiem.
Piekłam pierwszy raz, najlepszy przepis jaki miałam do tej pory ! "Od siebie" dodałam przeciśnięty ząbek czosnku i kopiatą łyżkę czarnuszki, cudowny smak. Następnym razem przytrzymam w piecu 10 min dłużej, bo lubimy przypieczony. Bardzo dziękuję za super przepis ! (clap)
Przepis wyjątkowo prosty, a efekt zaskakująco dobry i za każdym razem chleb się udaje (ok). Piekę wg wielu przepisów i od bardzo dawna, ale ten po kilku próbach (każda udana) wchodzi na podium. Na zdjęciach efekt sprzed niespełna godziny.
Mi wyszedł przezajebiście! Mój pierwszy chleb okazał się absolutnym przekotem! Super przepis. Dzięki i polecam.Ps. Dobra rada: na spód piekarnika dajcie naczynie żaroodporne z wodą na czas pieczenia. Chlebek dzięki temu jest niesamowity