Bardzo łatwy i szybki chleb na mące pszennej i drożdżach. Jest miękki, puszysty i mocno porowaty. Szybki do przygotowania. Nie wymaga nastawiania zaczynu, ani długiego zagniatania. Piekłam go na mące typu 405, 550, 650 i 812. Myślę, że każda mąka w tym przedziale się nadaje. Możecie dodać do ciasta garść ulubionych ziaren.
Składniki na jeden bochenek z keksówki 30cm:
Ciasto na chleb:
500 g mąki pszennej (typ od 405- 812)
500 ml lekko ciepłej wody
25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
1 płaska łyżeczka cukru
4 łyżki płatków owsianych (zwykłe, górskie lub błyskawiczne)
1,5 płaskiej łyżeczki soli
2 łyżki oleju np. rzepakowego
garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)
Dodatkowo:
olej do posmarowania formy
mąka do posypania formy
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać mąkę z solą.
Do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę. Wymieszać łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodać olej i mąkę z solą. Wyrobić chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. (Ciasto jest bardzo rzadkie). Na końcu wmieszać ewentualnie ziarna. (*Drożdże instant wymieszać z mąką. Dodać resztę składników i chwilę wyrobić).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
Formę keksową o długości 30 cm wysmarować olejem i posypać mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto. (W formie nie musi już wyrastać).
Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 50- 60 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół.
Po upieczeniu chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 5- 10 minut w formie, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Szukałam przepisu na chleb.Znalazłam i po prostu REWELACJA.Polecam - przepyszny , niewiele przy nim roboty , a pachnie....mmmmm....A skórka jaka chrupiąca.....WOW....
Piekę od lat, zawsze się udaje. Jeżeli ktoś pisze, że mu chlebek nie wyszedł (co mi na początku się zdarzało) to oznacza, że coś zrobił nie tak. Najlepiej zrobić pierwszy raz bez kombinowania.
Wspaniały przepis! Chleb jest puszysty i miękki w środku, a na zewnątrz skórka chrupiąca. Zero zakalca. Nie czuć wcale tych płatków, co dla moich dzieci jest zaletą. Polecają!
Dzień dobry 😀 Piekę od lat chlebuś i mam już kilka sprawdzonych przepisów i ten zdecydowanie do nich należy. Chleb wyszedł przepyszny,tylko ja go wymieszałam z żytnią mąką 400 do 100. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie 😊
Piekę z tego przepisu chleb po raz enty. Zawsze wychodzi idealny, chrupiący, pachnący i przepyszny. Tylko ma jedną wadę - błyskawicznie znika. Dziękuję za ten prosty przepis.
Trochę się obawiałam, bo sposób wykonania jest inny niż standardowy, a niektórzy napisali, że się udał. Ale potwierdzam wszystkie pozytywne opinie - przepis jest świetny, chleb wychodzi pyszny, a łatwość i szybkość wykonania sprawia, że ten przepis stał się moim ulubionym przepisem na chleb!
Próbowałam upiec chleb dwa razy i nie wyszedł za każdym razem zakalec, robiłam wszystko jak w przepisie już zmieniłam mąkę na chlebową niestety dalej zakalec nie wiem czy coś jest nie tak z przepisem czy co tu jest winne niestety chleb za każdym razem nie udany zmarnowane składniki tylko
A jaką temp miała woda? Może była za ciepła i "zabiłaś" drożdże. :) Ja właśnie dziś upiekłam z tego przepisu i wyszedł mega chrupiący i miękki w środku. Polecam!
Mam pytanie odnośnie proporcji czy przelicznik na drożdże świeże nie jest za duży? Chleb rośnie jak szalony, zaczęłam googlować i 7g drożdży suchych to 15g drożdży świeżych, a w przepisie jest 25g
Drożdży suchych używamy o połowę mniej niż świeżych. Ja często daję ich jeszcze mniej, stosując przelicznik: 25 g świeżych drożdży= 7 g drożdży instant. W lecie, jak jest ciepło, to faktycznie ciasto drożdżowe szybko wyrasta i można próbować zmiejszyć ich ilość.