Najprostszy chleb pszenny na drożdżach

866 Komentarzy
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach

Bardzo łatwy i szybki chleb na mące pszennej i drożdżach. Jest miękki, puszysty i mocno porowaty. Szybki do przygotowania. Nie wymaga nastawiania zaczynu, ani długiego zagniatania. Piekłam go na mące typu 405, 550, 650 i 812. Myślę, że każda mąka w tym przedziale się nadaje. Możecie dodać do ciasta garść ulubionych ziaren.

Składniki na jeden bochenek z keksówki 30cm:

Ciasto na chleb:

  • 500 g mąki pszennej (typ od 405- 812)
  • 500 ml lekko ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 4 łyżki płatków owsianych (zwykłe, górskie lub błyskawiczne)
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • olej do posmarowania formy
  • mąka do posypania formy

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę z solą.
  2. Do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę. Wymieszać łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodać olej i mąkę z solą. Wyrobić chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. (Ciasto jest bardzo rzadkie). Na końcu wmieszać ewentualnie ziarna. (*Drożdże instant wymieszać z mąką. Dodać resztę składników i chwilę wyrobić).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
  4. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować olejem i posypać mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto. (W formie nie musi już wyrastać).

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 60 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół.
  2. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 5- 10 minut w formie, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach Najprostszy chleb pszenny na drożdżach
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 3 dni temu
    Przepis super, domownicy nie chcą już chleba ze sklepu. Jeden zwykły, dwa z ziarnami a dzisiaj z suszonymi pomidorami 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Damian · 5 dni temu
    Dzięki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 19 dni temu
    Wyszedł idealny 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 23 dni temu
    Czy 60 minut to nie za długo,,,
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adam · 27 dni temu
    Chlebek pychota super prosty przepis🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 27 dni temu
    Czy mozna zrobic podwójna porcję na 2 keksowki ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emi · 1 miesięcy temu
    Chlebek rewelacyjny piekę od lat
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kris · 1 miesięcy temu
    Robiłam wczoraj. Wyszedł super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 1 miesięcy temu
    😊Super przepis, chlebek pyszny i łatwy w wykonaniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janina · 1 miesięcy temu
    Przepis do dupy robialam wg przepisu ciasto się ugotowało a nie upiekło po prostu wielkie gówno 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gosia · 1 miesięcy temu
      A ja zrobiłam wczoraj. Wyszedł przepyszny. To nie przepis jest "do dupy" tylko wykonanie ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Eryka · 1 miesięcy temu
      Zgadzam się, również nie wyszedł a robilam wszystko według przepisu, z wierzchu przypieczony w środku surowa breja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 2 miesięcy temu
    To mój chleb ratunkowy od kilku lat:) Robię go jak w domu jakimś cudem zabraknie chleba na zakwasie i zawsze wychodzi. Rzadko robię z samej pszennej, zazwyczaj kombinuję z żytnią, orkiszową, pełnoziarnistą. Robiłam nawet z samopszy i też wyszedł. Dorzucałam czosnek niedźwiedzi, suszoną cebulkę, suszone pomidory. Lubię zamiast jednej łyżki oleju/oliwy dać łyżkę oleju z czarnuszki, wtedy pięknie pachnie :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 miesięcy temu
    Super przepis. Ciasto ma dużo powietrza. Użyłam mąkę orkiszową. Chlebek jest trochę ciemniejszy ale PYCHA☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 4 miesięcy temu
    Czy trzeba dać płatki? Można coś w zamian jak mielony len? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agata · 4 miesięcy temu
      Można pominąć, ja nie daje. Natomiast dodaje różne ziarna len, ziarna słonecznika i dyni oraz czarnuszkę. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 5 miesięcy temu
    Absolutnie najlepszy chleb! Zazwyczaj dodaje 1/5 mąki żytniej zamiast pszennej, a jak mam w domu to i zakwas w proszku i zawsze wychodzi fenomenalny. Mięciutki i mocno wyrośnięty, a do tego bardzo wolno obsycha, na drugi dzień dalej świeżutki! Na zdjęciach oczywiście wygląda nietęgo bo u mnie w domu rozkrajany jest pięć minut po wyjęciu z piekarnika... Chyba za ładnie pachnie haha 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Róża · 5 miesięcy temu
    Właśnie piekę na święta już chyba swój 40 chleb z tego przepisu. Od dawna go stosuję. Jest świetny. Zawsze wychodzi. Używam drożdży instant. Moim zdaniem nie trzeba kombinować z dodawaniem innych mąk. Płatki owsiane mają dużo wartości odżywczych i stosowanie mąki pszennej nawet 450 nie jest w tym przypadku niczym złym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 5 miesięcy temu
    Zawsze wychodzi na pszennej dzisiaj robię na orkiszowej jestem ciekawa aczkolwiek dobrej myśli ponieważ ten przepis nigdy mnie nie zawiódł 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patryk · 5 miesięcy temu
    Mąka Basia tortowa 405 i małe opakowanie suchych drożdży (8g) kupione w Aldi. Mąka i woda dokładnie odmierzone,suche drożdże wsypałem całe 8g bez zabawy w odsypywanie grama. Wykonanie dokładnie jak w przepisie,dorzuciłem suszonych pomidorów 3/4 i oregano 1/2 łyżeczki jak ktoś polecił w komentarzu i wyszło elegancko. Ciasto podwoiło objętość po 35 minutach, w piecu 55 minut. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dana · 5 miesięcy temu
    Bardzo prosty w wykonaniu i pyszny w smaku. Jednak w następnym podejściu dodam ok. 5 dkg więcej mąki lub zamiennie jakieś ziarna, żeby bardziej zagęścić mieszankę. Polecam drożdże suche.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pietrek · 6 miesięcy temu
    właśnie upiekłem z tego przepisu, zrobiłem go na oliwie i dodałem jeszcze oregano, oliwek i suszonego pomidora dla smaku, wyszedł przepyszny, dzięki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela Iwanowicz · 6 miesięcy temu
    Witam mam pytanie czy podczas wyrabiania i wkładania ciasta do foremek jaka jest konsystencja ciasta ?