Najprostszy chleb pszenny na drożdżach

876 Komentarzy
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach

Bardzo łatwy i szybki chleb na mące pszennej i drożdżach. Jest miękki, puszysty i mocno porowaty. Szybki do przygotowania. Nie wymaga nastawiania zaczynu, ani długiego zagniatania. Piekłam go na mące typu 405, 550, 650 i 812. Myślę, że każda mąka w tym przedziale się nadaje. Możecie dodać do ciasta garść ulubionych ziaren.

Składniki na jeden bochenek z keksówki 30cm:

Ciasto na chleb:

  • 500 g mąki pszennej (typ od 405- 812)
  • 500 ml lekko ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 4 łyżki płatków owsianych (zwykłe, górskie lub błyskawiczne)
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • olej do posmarowania formy
  • mąka do posypania formy

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę z solą.
  2. Do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę. Wymieszać łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodać olej i mąkę z solą. Wyrobić chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. (Ciasto jest bardzo rzadkie). Na końcu wmieszać ewentualnie ziarna. (*Drożdże instant wymieszać z mąką. Dodać resztę składników i chwilę wyrobić).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
  4. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować olejem i posypać mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto. (W formie nie musi już wyrastać).

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 60 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół.
  2. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 5- 10 minut w formie, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach Najprostszy chleb pszenny na drożdżach
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    SylwiaRuda · 4 lat temu
    Fantastyczny chlebek, pieczony tak jak podano w przepisie super smak, a co najważniejsze szybki i prosty w wykonaniu . Dziękuję teraz już co weekend będę pięć😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mia · 4 lat temu
    Niestety nie wyszedł udany, trochę mokry. Smak jest super, ale niestety :( piekłam 55, minut
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malwina · 4 lat temu
    Przepis rewelacyjny. Chleb jest prosty w wykonaniu, szybki i co najważniejsze pyszny. Ja lekko modyfikuje przepis i mieszam z mąką żytnia. Polecam. 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 4 lat temu
    Chlebek przepyszny. Ja modyfikuję dając ok. 150-200g maki pszennej razowej zamiast zwykłej. Chlebek w środku jest ok jeśli się go zostawi na kilka godzin (lub całą noc) w foremce. Za pierwszym razem wyjęłam i odkroiłam tuż po wyjęciu z piekarnika i w środku wyglądał jakby miał zakalec. Teraz już tego nie robię, choć kusi ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 4 lat temu
    Ten przepis jest naprawdę super, nie wiem jak chleb z niego może nie wyjść. Ale jedną rzecz robię troszkę inaczej, a mianowicie od razu wkładam ciasto do formy i w niej wyrasta. Wydłużyłam też czas wyrastania do godziny, a nawet trochę dłużej. Jak wyrośnie delikatnie przekładam go do pieca i piekę 50 min.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 4 lat temu
    Czy ktoś piecze dłużej niż podano w przepisie? Ja piekłam ponad półtorej godziny żeby zarumieniła się skórka. Poza tym w środku faktycznie wychodzi taki mokry jakby był surowy
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Spec · 4 lat temu
      Za mokre ciasto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marika · 4 lat temu
    Przepis fajny łatwy ale mi już czwarty raz wychodzi taki mokry. Pieke czasem trochę dłużej ale on nadal jest taki jak plastelina (chodzi mi o środek ) bo skórka jest mega chrupka. Więc nie wiem co robię źle może ktoś podpowie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Możesz użyć więcej mąki lub dać mąkę o wyższym typie lub dodać ziaren, które też wciągną wilgoć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    Polecam bardzo dobry przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Werka · 4 lat temu
    Chlebek jest ekstra. Upiekłam dzisiaj dwa ,bo jeden dla znajomego bo tak mąż zachwalal :) szybki w wykonaniu i bardzo smaczny :) pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinia · 4 lat temu
    Super chlebek. Robię teraz co drugi dzień, nie kupuję już w piekarni. Jedynie bardzo kruszy się przy krojeniu. To jeden minus, reszta plusów
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gosc · 4 lat temu
      Jeśli się kruszy można dodać więcej oleju lub jajko .
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Jola · 3 lat temu
        Do chleba nie daje sie jajka!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 4 lat temu
    A ile trzeba piec w piekarniku, starym, gazowym gdzie nie ma termoobiegu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jacek · 4 lat temu
      Jeśli piekarnik i termometr są sprawne to nie powinno być większej róznicy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Szymon · 4 lat temu
    Bardzo dobry przepis, zmniejszyłem ilość wody do 350ml, chlebek wyszedł pyszny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amelia · 4 lat temu
    pyszniusi chlebuś pozdrawiam z rodzinką :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Super chlebuś. Uratowana. Weekend majowy, sklepy zamknięte a nam chleba brakło. Zrobiłam dwa, na dużej tacy, bo nie miałam keksówki. Upiekłam w zwykłym piekarniku przenośnym na prąd. Rewelacja 😊 Dziękuję za przepis
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Iza · 4 lat temu
      Nas też w majówkę ten przepis uratował :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ja · 4 lat temu
    Polecam przepis. Właśnie zrobiłam pyszny chlebek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Właśnie upiekłam chlebek. Super przepis i wyszedł obłędny. Jedynie kolejnym razem dodam mniej soli. SUPER
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Super przepis! Chlebuś przepyszny. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Chlebek pyszniutki 😋 dałam 300ml mleka i 200 wody. Wyrastał 40 minut w piekarniku ( ustawiłam tylko 50 stopni). Później pieczenie 43 minuty u mnie akurat wystarczyło. Wszystko zależy od mocy piekarnika najwidoczniej. Wczoraj jeden, dziś drugi będę piekła 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ila · 4 lat temu
    Za dużo wody. Wychodzi zakalec. (n)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Małgorzata Wachowiak · 4 lat temu
      Tak. Mokry w środku. Piekłam 2h wygląda ok póki siebie ukroji
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wienia · 4 lat temu
    Dziękuję za bardzo fajny i prosty przepis. Chleb pyszny. Polecam