Najprostszy chleb pszenny na drożdżach

836 Komentarzy
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach

Bardzo łatwy i szybki chleb na mące pszennej i drożdżach. Jest miękki, puszysty i mocno porowaty. Szybki do przygotowania. Nie wymaga nastawiania zaczynu, ani długiego zagniatania. Piekłam go na mące typu 405, 550, 650 i 812. Myślę, że każda mąka w tym przedziale się nadaje. Możecie dodać do ciasta garść ulubionych ziaren.

Składniki na jeden bochenek z keksówki 30cm:

Ciasto na chleb:

  • 500 g mąki pszennej (typ od 405- 812)
  • 500 ml lekko ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 4 łyżki płatków owsianych (zwykłe, górskie lub błyskawiczne)
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • olej do posmarowania formy
  • mąka do posypania formy

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę z solą.
  2. Do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę. Wymieszać łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodać olej i mąkę z solą. Wyrobić chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. (Ciasto jest bardzo rzadkie). Na końcu wmieszać ewentualnie ziarna. (*Drożdże instant wymieszać z mąką. Dodać resztę składników i chwilę wyrobić).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
  4. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować olejem i posypać mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto. (W formie nie musi już wyrastać).

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 50- 60 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół.
  2. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 5- 10 minut w formie, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach Najprostszy chleb pszenny na drożdżach
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ionanthos · 20 dni temu
    Robię po raz kolejny, dzisiaj pszenno-orkiszowy ( 200 g mąki orkiszowej typ 720) z ziarnami złotego siemienia na drożdżach świeżych (piekarniczych) , tez stawiam pierwsze kroki i mam za sobą nieudany eksperyment z dodaniem mąki razowej ( chleb wyszedł zakalcowaty, ale został zjedzony :))). Często mam zbyt zrumienioną wierzchnią skórkę, ale to już błąd systemowy piecyka elektrycznego. Po wyjęciu pędzluję wierzch zimną wodą i opukuję spód (głuchy odgłos ma potwierdzić stan wypieczenia )...no i kroję "przylepkę " na gorąco, chociaż to podobno niezdrowe.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ionanthos · 17 dni temu
      Doczytałam niedawno, że lepiej nie mieszać mąki orkiszowej ze zwykłą pszenną, ta pierwsza jest bardziej wartościowa...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dziejarz · 1 miesięcy temu
    Podwójna porcja. Na suchych drożdżach. Woda ledwie letnia. Wyrastanie 1,2 h. Pieczenie w 190° przez półtorej godziny. Zakalce. W foremkach po wyjęciu wypieku pływała woda. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    CEZARY · 1 miesięcy temu
    Dziś mój pierwszy raz chleb i UDADŁO SIĘ!!!Polecam ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marek · 1 miesięcy temu
    Mi się zdarzyło 3 razy, że mi nie wyszedł, kiedy próbowałem zrobić na suchych drożdżach. Przy zwykłych zawsze mi wychodzi idealny. Jakaś magia. Widać suche nie są dla mnie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Malwina · 16 dni temu
      Robiłam w zeszłym tygodniu na mące orkiszowej z drożdżami piekarniczymi i chlebek wyszedł (konsystencja ciasta była gęsta).Dzisiaj robię na drożdżach suchych i z mąki bezglutenowej; masa jest strasznie rzadka i prawie nie rośnie. Zobaczymy czy suche drożdże też okażą się nie dla mnie…
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Doroteczka · 1 miesięcy temu
    Super chlebek i mało z nim roboty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 1 miesięcy temu
    Polecam przepyszny 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 1 miesięcy temu
    Super !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 1 miesięcy temu
    Przepysznyyyy...Polecam - skórka chrupiąca smak - niebo w gębie....REWELACJA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 1 miesięcy temu
    Szukałam przepisu na chleb.Znalazłam i po prostu REWELACJA.Polecam - przepyszny , niewiele przy nim roboty , a pachnie....mmmmm....A skórka jaka chrupiąca.....WOW....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 miesięcy temu
    Piekę od lat, zawsze się udaje. Jeżeli ktoś pisze, że mu chlebek nie wyszedł (co mi na początku się zdarzało) to oznacza, że coś zrobił nie tak. Najlepiej zrobić pierwszy raz bez kombinowania. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 miesięcy temu
    Wspaniały przepis! Chleb jest puszysty i miękki w środku, a na zewnątrz skórka chrupiąca. Zero zakalca. Nie czuć wcale tych płatków, co dla moich dzieci jest zaletą. Polecają!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 miesięcy temu
    Z jakiej mąki jest tu zrobiony chleb?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 miesięcy temu
    Przepis jest niezawodny. Moja rodzina już nie chce chleba ze sklepu . Piekę co drugi dzień z różnymi ziarnami. Rewelka dziekuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 miesięcy temu
    Dzień dobry 🙂 czy da radę zrobić z tego przepisu chleb cebulowy tzn dodać podsmażonej cebulki? Wyrośnie równie ładnie? Robił ktoś? 😉
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 1 miesięcy temu
      Robiłam z suszoną cebulką i ładnie wyrósł. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta · 3 miesięcy temu
    Dzień dobry 😀 Piekę od lat chlebuś i mam już kilka sprawdzonych przepisów i ten zdecydowanie do nich należy. Chleb wyszedł przepyszny,tylko ja go wymieszałam z żytnią mąką 400 do 100. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zbigniew Ozimkiewicz · 3 miesięcy temu
    Chleb mega, dzieciaki go uwielbiają. Dodatkowo dodaję trochę czarnuszki lub siemię lniane. 😁😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 miesięcy temu
    Pierwszy raz dziś robiłam mimo że lekko pomyliłam proporcje to śmiem twierdzić że nic w życiu nie wyszło mi tak jak ten chleb 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 3 miesięcy temu
    Trochę się bałam tego przepisu jak widziałam konsystencję tego chleba Ale po upieczeniu PETARDA!  Dziękuję za ten przepis  :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 4 miesięcy temu
    Piekę z tego przepisu chleb po raz enty. Zawsze wychodzi idealny, chrupiący, pachnący i przepyszny. Tylko ma jedną wadę - błyskawicznie znika. Dziękuję za ten prosty przepis. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 4 miesięcy temu
    Trochę się obawiałam, bo sposób wykonania jest inny niż standardowy, a niektórzy napisali, że się udał. Ale potwierdzam wszystkie pozytywne opinie - przepis jest świetny, chleb wychodzi pyszny, a łatwość i szybkość wykonania sprawia, że ten przepis stał się moim ulubionym przepisem na chleb!