Najprostszy chleb pszenny na drożdżach

816 Komentarzy
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach

Bardzo łatwy i szybki chleb na mące pszennej i drożdżach. Jest miękki, puszysty i mocno porowaty. Szybki do przygotowania. Nie wymaga nastawiania zaczynu, ani długiego zagniatania. Piekłam go na mące typu 405, 550, 650 i 812. Myślę, że każda mąka w tym przedziale się nadaje. Możecie dodać do ciasta garść ulubionych ziaren.

Składniki na jeden bochenek z keksówki 30cm:

Ciasto na chleb:

  • 500 g mąki pszennej (typ od 405- 812)
  • 500 ml lekko ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 4 łyżki płatków owsianych (zwykłe, górskie lub błyskawiczne)
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • olej do posmarowania formy
  • mąka do posypania formy

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę z solą.
  2. Do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę. Wymieszać łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodać olej i mąkę z solą. Wyrobić chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. (Ciasto jest bardzo rzadkie). Na końcu wmieszać ewentualnie ziarna. (*Drożdże instant wymieszać z mąką. Dodać resztę składników i chwilę wyrobić).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
  4. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować olejem i posypać mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto. (W formie nie musi już wyrastać).

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 50- 60 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół.
  2. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 5- 10 minut w formie, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach Najprostszy chleb pszenny na drożdżach
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamil Bielecki · 9 miesięcy temu
    Próbowałem 4 razy i ciągle jest nie upieczony co robić? Próbowałem nawet 1.30 i nic 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marysia · 9 miesięcy temu
    Witam, czy muszę dodawać płatki owsiane? Jeśli nie to czym je zastąpić? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angel · 9 miesięcy temu
    Chleb najlepszy na świecie 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 9 miesięcy temu
    Chlebek według Pani przepisu wychodzi przepyszny🤗 Mam tylko jeden problem, dlaczego na trzeci dzień zaczyna się kleić? pomimo że jest dobrze wypieczony a składniki odmierzam tak jak w przepisie 🤔  
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 10 miesięcy temu
    Robiłam dwukrotnie wg każdej wskazowki i wcale mi nie podwoił objetosci nawet po godzinie czekania! 😞
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Wiktoria · 9 miesięcy temu
      Ja robię z drożdży instant i zawsze wychodzi, coś u Pani to za rzadko wygląda, proszę spróbować z z suchymi drożdżami 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 10 miesięcy temu
    Chleb wychodzi bardzo dobry, łącze np. płaskorke z orkiszem plus dodaje mieszankę musli 5 łyżek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiesław · 10 miesięcy temu
    Pierwszy raz piekłem chleb z tego przepisu i szczerze wszystkim posmakował kupny nie ma porównania do wlasnoręcznie robionego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamil · 10 miesięcy temu
    Proszę Pani, wg Pani przepisu zrobiłem taki chleb, że jestem wniebowzięty. Aż mi łezka pociekła. Dziękuję. A JAK CHRUPIE i SMAKUJE!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Darek · 10 miesięcy temu
    Kilka modyfikacji ale chlebek wyszedł super do tego masełko czosnkowe mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 10 miesięcy temu
    Pierwszy raz robiłam, dodam , że dobrze gotuje ale w w drożdżowych sprawach bałam się próbować . Odważyłam się i genialny efekt . Przepis prosty, klarowny inie wymagający czasu i produktów . Będzie często gościł na moim stole . Bardzo dziękuję za przepis i gorąco każdemu polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emi · 10 miesięcy temu
    Pyszny i bardzo prosty. Robiłam już 2 razy i niestety był mały zakalec. Co robię źle? Nie wyjmuję od razu z piekarnika tylko zostawiam w środku z uchylonymi drzwiczkami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sławomir · 10 miesięcy temu
    Super przepis.U mnie zniknął w ciągu 30 min, idealny ze swoim dżemem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 miesięcy temu
    Super przepis upiekłam pierwszy raz wyszedł. Piekłam na góra duł środkowa blaszka 220stopni 15 min. 200 stopni 30 min. Tak piekłam ponieważ piekę chleb żytni na zakwasie i zawsze jest do pieczony. Dla sprawdzenia czy jest upieczony wykładam z blaszki i pukam w dół chlebka jak stuka to jest dobry. Dziękuję przepis wspanialy😄
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 10 miesięcy temu
    Czy ktoś robi ten chleb w żeliwnym garnku? Jeżeli tak to w jakiej temperaturze pieczecie i ile pod przykrywką?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 10 miesięcy temu
    Przepyszny ,1 klasa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 miesięcy temu
    Dałam mąkę pełnoziarnista i zakalec. Przepis się nie nadaje, ciasto raz odleżało swoje, drugi raz w formie przed pieczeniem i zakalec jak nic...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 10 miesięcy temu
      Z mąki żytniej nie wychodzi , ale z orkiszowej i pszennej (pół na pół)jest pyszny !
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sławomir · 10 miesięcy temu
      Mąka pełnoziarnista jest cięższa i słabiej się klei.Polecam pszenno-żytni.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
      W przepisie nie podałam mąki pełnoziarnistej. Ona jest ciężka. Nie do tego przepisu. Do ciężkich mąk najlepiej szukać przepisów na zakwasie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lena · 11 miesięcy temu
    Mi wyszedł zakalec 😔
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 11 miesięcy temu
    Czy można ten chleb mrozić ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 1 lat temu
    Pyszny , i bardzo łatwy w wykonaniu, ja wymieszałam mąkę pszenną 1 szklanki i 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patryk · 1 lat temu
    Robiłem pierwszy raz! Wyszedł przepyszny ‼️