Najprostszy chleb pszenny na drożdżach

877 Komentarzy
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach

Bardzo łatwy i szybki chleb na mące pszennej i drożdżach. Jest miękki, puszysty i mocno porowaty. Szybki do przygotowania. Nie wymaga nastawiania zaczynu, ani długiego zagniatania. Piekłam go na mące typu 405, 550, 650 i 812. Myślę, że każda mąka w tym przedziale się nadaje. Możecie dodać do ciasta garść ulubionych ziaren.

Składniki na jeden bochenek z keksówki 30cm:

Ciasto na chleb:

  • 500 g mąki pszennej (typ od 405- 812)
  • 500 ml lekko ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 4 łyżki płatków owsianych (zwykłe, górskie lub błyskawiczne)
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • olej do posmarowania formy
  • mąka do posypania formy

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę z solą.
  2. Do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę. Wymieszać łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodać olej i mąkę z solą. Wyrobić chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. (Ciasto jest bardzo rzadkie). Na końcu wmieszać ewentualnie ziarna. (*Drożdże instant wymieszać z mąką. Dodać resztę składników i chwilę wyrobić).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
  4. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować olejem i posypać mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto. (W formie nie musi już wyrastać).

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 60 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół.
  2. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 5- 10 minut w formie, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach Najprostszy chleb pszenny na drożdżach
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 1 dni temu
    A mi wyszedł . I jest bardzo smaczny ! Będę robić 🙂 Dziękuję 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 11 dni temu
    Ja piekę ten chlebek od lat. Przerobiłam sobie trochę ten przepis o dodatki. Moją ulubioną wariacją jest dodanie prażonej cebulki - takiej jak do zapiekanek czy hod dogów. Dziękuję za ten przepis bo jest niezawodny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 miesięcy temu
    To już kolejny wypiek z tego przepisu, za każdym razem wychodzi idealnie. Polecam dodawać różnego rodzaju ziarna jak słonecznik, dynia, len, wychodzi pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sni · 1 miesięcy temu
    Po wlozeniu do formy nalezy czekac az wyrosnie. Piecznie dopiero co przelozonego da zakalec.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Iza · 1 miesięcy temu
      Nieprawda. Piekłam go wielokrotnie według tego przepisu. Nigdy nie było zakalca.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 1 miesięcy temu
    Widzę w komentarzach że wielu osobom nie wychodzi. Ciasto drożdżowe jest wymagające, nie każdy je czuje. Nie zrzucałabym tu winy na przepis. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malgorzata · 1 miesięcy temu
    Przepis super, taki chleb jadlam u znajomej byl pyszny, ale mi niestety nie wyszedl. :(, cos nie tak zrobilam, wyszedl zakalec. Jutro spróbuję jeszcze raz. Mam piekarnik z termoobiegiem. W jakiej temp piec?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 miesięcy temu
    Można pominąć te płatki ? Akurat nie mam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dota · 1 miesięcy temu
    Moj chlebuś jeszcze w piekarniku ale wygląda na to że będzie pyszniutki i wyrośnięty 😚 zapach nieziemski rozchodzi się po całym domu , dzięki za przepis - zapisuje !!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 2 miesięcy temu
    Przepis super, domownicy nie chcą już chleba ze sklepu. Jeden zwykły, dwa z ziarnami a dzisiaj z suszonymi pomidorami 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Damian · 2 miesięcy temu
    Dzięki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 2 miesięcy temu
    Wyszedł idealny 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 miesięcy temu
    Czy 60 minut to nie za długo,,,
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adam · 2 miesięcy temu
    Chlebek pychota super prosty przepis🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 2 miesięcy temu
    Czy mozna zrobic podwójna porcję na 2 keksowki ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emi · 3 miesięcy temu
    Chlebek rewelacyjny piekę od lat
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kris · 3 miesięcy temu
    Robiłam wczoraj. Wyszedł super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 3 miesięcy temu
    😊Super przepis, chlebek pyszny i łatwy w wykonaniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janina · 3 miesięcy temu
    Przepis do dupy robialam wg przepisu ciasto się ugotowało a nie upiekło po prostu wielkie gówno 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gosia · 3 miesięcy temu
      A ja zrobiłam wczoraj. Wyszedł przepyszny. To nie przepis jest "do dupy" tylko wykonanie ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Eryka · 3 miesięcy temu
      Zgadzam się, również nie wyszedł a robilam wszystko według przepisu, z wierzchu przypieczony w środku surowa breja
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Julia · 2 miesięcy temu
        Robię już ponad 3 lat i zawsze wychodzi 😁
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Diana · 1 miesięcy temu
      Widocznie słaba z Cb. kucharka  😂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 4 miesięcy temu
    To mój chleb ratunkowy od kilku lat:) Robię go jak w domu jakimś cudem zabraknie chleba na zakwasie i zawsze wychodzi. Rzadko robię z samej pszennej, zazwyczaj kombinuję z żytnią, orkiszową, pełnoziarnistą. Robiłam nawet z samopszy i też wyszedł. Dorzucałam czosnek niedźwiedzi, suszoną cebulkę, suszone pomidory. Lubię zamiast jednej łyżki oleju/oliwy dać łyżkę oleju z czarnuszki, wtedy pięknie pachnie :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 6 miesięcy temu
    Super przepis. Ciasto ma dużo powietrza. Użyłam mąkę orkiszową. Chlebek jest trochę ciemniejszy ale PYCHA☺️

Chleb w klasycznych przepisach

W dziale Chleby czekają tradycyjne przepisy, takie jak wiejski chleb francuski, chleb pszenny razowy czy najprostszy chleb pszenny. To idealne propozycje na domowe pieczywo o miękkim miąższu i złocistej, chrupiącej skórce.

Przepisy na chleb na zakwasie

Wśród przepisów wyróżniają się chleby na zakwasie — chleb żytnio-pszenny na zakwasie, chleb z Paderborn – żytni na zakwasie czy chleb orkiszowy na zakwasie. Zakwas nadaje pieczywu aromat, dłuższą świeżość i tradycyjny charakter.

Bogactwo ziaren w przepisach na chleb

Kategoria Chleby obejmuje przepisy takie jak chleb pszenno-żytnio z siemieniem lnianym, chleb orkiszowy z ziarnami na zakwasie czy chleb orzechowy. Ziarna, nasiona i orzechy dodają wartości odżywczych i wyjątkowej tekstury.

Nowoczesne przepisy na chleb dietetyczny

Znajdziesz tu również dietetyczne przepisy jak keto chleb wieloziarnisty, keto chleb z siemienia lnianego, keto chleb migdałowo-twarogowy i chleb zmieniający życie. To zdrowe bochenki bez mąki, pełne ziaren i bogatych składników.