Bardzo łatwy i szybki chleb na mące pszennej i drożdżach. Jest miękki, puszysty i mocno porowaty. Szybki do przygotowania. Nie wymaga nastawiania zaczynu, ani długiego zagniatania. Piekłam go na mące typu 405, 550, 650 i 812. Myślę, że każda mąka w tym przedziale się nadaje. Możecie dodać do ciasta garść ulubionych ziaren.
Składniki na jeden bochenek z keksówki 30cm:
Ciasto na chleb:
500 g mąki pszennej (typ od 405- 812)
500 ml lekko ciepłej wody
25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
1 płaska łyżeczka cukru
4 łyżki płatków owsianych (zwykłe, górskie lub błyskawiczne)
1,5 płaskiej łyżeczki soli
2 łyżki oleju np. rzepakowego
garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)
Dodatkowo:
olej do posmarowania formy
mąka do posypania formy
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać mąkę z solą.
Do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę. Wymieszać łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodać olej i mąkę z solą. Wyrobić chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. (Ciasto jest bardzo rzadkie). Na końcu wmieszać ewentualnie ziarna. (*Drożdże instant wymieszać z mąką. Dodać resztę składników i chwilę wyrobić).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
Formę keksową o długości 30 cm wysmarować olejem i posypać mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto. (W formie nie musi już wyrastać).
Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 50- 60 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół.
Po upieczeniu chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 5- 10 minut w formie, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Chlebek według Pani przepisu wychodzi przepyszny🤗 Mam tylko jeden problem, dlaczego na trzeci dzień zaczyna się kleić? pomimo że jest dobrze wypieczony a składniki odmierzam tak jak w przepisie 🤔
Pierwszy raz robiłam, dodam , że dobrze gotuje ale w w drożdżowych sprawach bałam się próbować . Odważyłam się i genialny efekt . Przepis prosty, klarowny inie wymagający czasu i produktów . Będzie często gościł na moim stole . Bardzo dziękuję za przepis i gorąco każdemu polecam.
Pyszny i bardzo prosty. Robiłam już 2 razy i niestety był mały zakalec. Co robię źle? Nie wyjmuję od razu z piekarnika tylko zostawiam w środku z uchylonymi drzwiczkami.
Super przepis upiekłam pierwszy raz wyszedł. Piekłam na góra duł środkowa blaszka 220stopni 15 min. 200 stopni 30 min. Tak piekłam ponieważ piekę chleb żytni na zakwasie i zawsze jest do pieczony. Dla sprawdzenia czy jest upieczony wykładam z blaszki i pukam w dół chlebka jak stuka to jest dobry. Dziękuję przepis wspanialy😄