Najprostszy chleb pszenny na drożdżach

817 Komentarzy
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach

Bardzo łatwy i szybki chleb na mące pszennej i drożdżach. Jest miękki, puszysty i mocno porowaty. Szybki do przygotowania. Nie wymaga nastawiania zaczynu, ani długiego zagniatania. Piekłam go na mące typu 405, 550, 650 i 812. Myślę, że każda mąka w tym przedziale się nadaje. Możecie dodać do ciasta garść ulubionych ziaren.

Składniki na jeden bochenek z keksówki 30cm:

Ciasto na chleb:

  • 500 g mąki pszennej (typ od 405- 812)
  • 500 ml lekko ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 4 łyżki płatków owsianych (zwykłe, górskie lub błyskawiczne)
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • olej do posmarowania formy
  • mąka do posypania formy

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę z solą.
  2. Do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę. Wymieszać łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodać olej i mąkę z solą. Wyrobić chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. (Ciasto jest bardzo rzadkie). Na końcu wmieszać ewentualnie ziarna. (*Drożdże instant wymieszać z mąką. Dodać resztę składników i chwilę wyrobić).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
  4. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować olejem i posypać mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto. (W formie nie musi już wyrastać).

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 50- 60 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół.
  2. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 5- 10 minut w formie, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach Najprostszy chleb pszenny na drożdżach
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 19 godzin temu
    Dzień dobry 🙂 czy da radę zrobić z tego przepisu chleb cebulowy tzn dodać podsmażonej cebulki? Wyrośnie równie ładnie? Robił ktoś? 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta · 15 dni temu
    Dzień dobry 😀 Piekę od lat chlebuś i mam już kilka sprawdzonych przepisów i ten zdecydowanie do nich należy. Chleb wyszedł przepyszny,tylko ja go wymieszałam z żytnią mąką 400 do 100. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zbigniew Ozimkiewicz · 20 dni temu
    Chleb mega, dzieciaki go uwielbiają. Dodatkowo dodaję trochę czarnuszki lub siemię lniane. 😁😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 miesięcy temu
    Pierwszy raz dziś robiłam mimo że lekko pomyliłam proporcje to śmiem twierdzić że nic w życiu nie wyszło mi tak jak ten chleb 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 1 miesięcy temu
    Trochę się bałam tego przepisu jak widziałam konsystencję tego chleba Ale po upieczeniu PETARDA!  Dziękuję za ten przepis  :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 1 miesięcy temu
    Piekę z tego przepisu chleb po raz enty. Zawsze wychodzi idealny, chrupiący, pachnący i przepyszny. Tylko ma jedną wadę - błyskawicznie znika. Dziękuję za ten prosty przepis. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 1 miesięcy temu
    Trochę się obawiałam, bo sposób wykonania jest inny niż standardowy, a niektórzy napisali, że się udał. Ale potwierdzam wszystkie pozytywne opinie - przepis jest świetny, chleb wychodzi pyszny, a łatwość i szybkość wykonania sprawia, że ten przepis stał się moim ulubionym przepisem na chleb!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 miesięcy temu
    Chlebek zawsze wychodzi super idealny, właśnie przyrzadzamy śniadanko 😋 dzięki za tak prosty i szybki  przepis😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 1 miesięcy temu
    Próbowałam upiec chleb dwa razy i nie wyszedł za każdym razem zakalec, robiłam wszystko jak w przepisie już zmieniłam mąkę na chlebową niestety dalej zakalec nie wiem czy coś jest nie tak z przepisem czy co tu jest winne niestety chleb za każdym razem nie udany zmarnowane składniki tylko
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sandra · 1 miesięcy temu
      A jaką temp miała woda? Może była za ciepła i "zabiłaś" drożdże. :) Ja właśnie dziś upiekłam z tego przepisu i wyszedł mega chrupiący i miękki w środku. Polecam! 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Wika · 28 dni temu
      Dokładnie mi tak samo i nie wiem skąd tak  pozytywne komentarze ,że taki super itp. Straszny zakalec nie polecam przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 miesięcy temu
    Jest pyszny. Robiłam już wiele razy 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 2 miesięcy temu
    Piekę, trzeci raz, jest przepyszny 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 2 miesięcy temu
    Robię co drugi dzień z maki orkiszowej jasnej. Niezwykle prosty przepis, szybki, a chleb pyszny. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 3 miesięcy temu
    Mam pytanie odnośnie proporcji czy przelicznik na drożdże świeże nie jest za duży? Chleb rośnie jak szalony, zaczęłam googlować i 7g drożdży suchych to 15g drożdży świeżych, a w przepisie jest 25g
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 miesięcy temu
      Drożdży suchych używamy o połowę mniej niż świeżych. Ja często daję ich jeszcze mniej, stosując przelicznik: 25 g świeżych drożdży= 7 g drożdży instant. W lecie, jak jest ciepło, to faktycznie ciasto drożdżowe szybko wyrasta i można próbować zmiejszyć ich ilość.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 miesięcy temu
    Chlebek wyszedł pyszny z chrupiącą skórką. Zrobiłam z mąki pszennej typ 650 (2/3) i pszennej pełnoziarnistej (1/3). Na pewno upiekę jeszcze nie raz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 miesięcy temu
    Smaczny i naprawdę  prosty do wykonania 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 4 miesięcy temu
    mam 25 lat i pierwszy raz w życiu coś piekłem :D chlebek wyszedł pyszny polecam każdemu :D a jak mi się udało to każdemu się uda (2lewe ręce :D)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 5 miesięcy temu
    Uwielbiam, przepis ulubiony :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    przypadkowy kucharek · 5 miesięcy temu
    500ml wody na 500g mąki tak rzadkie że nawet naleśniki z tego nie wyszłyby. Wszystko poszło do kosza.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna · 5 miesięcy temu
      ja robiłam wiele razy i też było rzadkie ale chleb wyszedł boski, dzisiaj robię poraz chyba 20-sty pod wieczór i też na pewno wyjdzie super
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Mateusz · 5 miesięcy temu
      No popatrz a mi z tych samych proporcji wychodzi idealnie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sylwia · 4 miesięcy temu
      Dziwne. Mi z tego przepisu zawsze wychodzi pyszny chlebek.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      kuchareczka · 3 miesięcy temu
      To ciekawe, bo od trzech miesięcy piekę chleb właśnie z takiego przepisu co najmniej dwa razy w tygodniu i ciasto nigdy nie wyszło rzadkie. Polecam najpierw zrobić samemu, bo być może oszczędzi to ilość niestworzonych historii :) chociaż może nick nieprzypadkowy :D
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marzena · 1 miesięcy temu
      Ja robiłam wiele razy i za każdym razem wyszło super😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 6 miesięcy temu
    Super przepis! Chlebek wyszedł za pierwszym razem oraz kolejnym i kolejnym 🥰 też wydawało mi się że będzie za rzadki a jest idelany. Wszystkim bardzo smakuje, dodatkowo daje nasiona czarnuszki i słonecznika pycha !!!  
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 6 miesięcy temu
    Piekłam już kilka razy zawsze wychodzi pyszny. Super wyrasta. Cała rodzina się nim zajada. Nie dodaje słonecznika ale z tego przepisu robiłam z czarnuszka (był bardzo dobry) i z mąki żytniej (piekłam troszkę dłużej, dłużej musi stygnąć na kratce i nie wyrasta jak pszenny) i zawsze smakuje super.