Najprostszy chleb pszenny na drożdżach

882 Komentarzy
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach

Bardzo łatwy i szybki chleb na mące pszennej i drożdżach. Jest miękki, puszysty i mocno porowaty. Szybki do przygotowania. Nie wymaga nastawiania zaczynu, ani długiego zagniatania. Piekłam go na mące typu 405, 550, 650 i 812. Myślę, że każda mąka w tym przedziale się nadaje. Możecie dodać do ciasta garść ulubionych ziaren.

Składniki na jeden bochenek z keksówki 30cm:

Ciasto na chleb:

  • 500 g mąki pszennej (typ od 405- 812)
  • 500 ml lekko ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 4 łyżki płatków owsianych (zwykłe, górskie lub błyskawiczne)
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • olej do posmarowania formy
  • mąka do posypania formy

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę z solą.
  2. Do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę. Wymieszać łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodać olej i mąkę z solą. Wyrobić chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. (Ciasto jest bardzo rzadkie). Na końcu wmieszać ewentualnie ziarna. (*Drożdże instant wymieszać z mąką. Dodać resztę składników i chwilę wyrobić).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
  4. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować olejem i posypać mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto. (W formie nie musi już wyrastać).

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 60 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół.
  2. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 5- 10 minut w formie, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach Najprostszy chleb pszenny na drożdżach
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 1 dni temu
    Pyszny i bardzo prosty do wykonania chlebek. Robię go od dwóch lat. Pamiętajcie że chleb lubi ciepło, warto nagrzać piekarnik nieco mocniej tj. do 200 stopni, zredukować temperature dopiero po trzech minutach od włożenia chleba na 190 stopni. Ja piekę go tak godzinę i 10 minut, a te ostatnie 10 minut tylko grzałka dolna. 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bartek · 10 dni temu
    Super przepis :) chlebek pyszny dziękuję ! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kokos12 · 14 dni temu
    Patrząc po komentarzach, przepis zawodny. Szkoda czasu i kasy. Są lepsze.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      AntoineAntek · 12 dni temu
      To skorzystaj z tych ,,lepszych".Po co ten komentarz?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 22 dni temu
    A mi wyszedł . I jest bardzo smaczny ! Będę robić 🙂 Dziękuję 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 1 miesięcy temu
    Ja piekę ten chlebek od lat. Przerobiłam sobie trochę ten przepis o dodatki. Moją ulubioną wariacją jest dodanie prażonej cebulki - takiej jak do zapiekanek czy hod dogów. Dziękuję za ten przepis bo jest niezawodny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 miesięcy temu
    To już kolejny wypiek z tego przepisu, za każdym razem wychodzi idealnie. Polecam dodawać różnego rodzaju ziarna jak słonecznik, dynia, len, wychodzi pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sni · 2 miesięcy temu
    Po wlozeniu do formy nalezy czekac az wyrosnie. Piecznie dopiero co przelozonego da zakalec.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Iza · 2 miesięcy temu
      Nieprawda. Piekłam go wielokrotnie według tego przepisu. Nigdy nie było zakalca.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 2 miesięcy temu
    Widzę w komentarzach że wielu osobom nie wychodzi. Ciasto drożdżowe jest wymagające, nie każdy je czuje. Nie zrzucałabym tu winy na przepis. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kokos12 · 14 dni temu
      Ciekawe, a na co???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malgorzata · 2 miesięcy temu
    Przepis super, taki chleb jadlam u znajomej byl pyszny, ale mi niestety nie wyszedl. :(, cos nie tak zrobilam, wyszedl zakalec. Jutro spróbuję jeszcze raz. Mam piekarnik z termoobiegiem. W jakiej temp piec?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 miesięcy temu
    Można pominąć te płatki ? Akurat nie mam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dota · 2 miesięcy temu
    Moj chlebuś jeszcze w piekarniku ale wygląda na to że będzie pyszniutki i wyrośnięty 😚 zapach nieziemski rozchodzi się po całym domu , dzięki za przepis - zapisuje !!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 2 miesięcy temu
    Przepis super, domownicy nie chcą już chleba ze sklepu. Jeden zwykły, dwa z ziarnami a dzisiaj z suszonymi pomidorami 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Damian · 2 miesięcy temu
    Dzięki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 3 miesięcy temu
    Wyszedł idealny 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 miesięcy temu
    Czy 60 minut to nie za długo,,,
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adam · 3 miesięcy temu
    Chlebek pychota super prosty przepis🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 miesięcy temu
    Czy mozna zrobic podwójna porcję na 2 keksowki ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      Tak, można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emi · 4 miesięcy temu
    Chlebek rewelacyjny piekę od lat
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kris · 4 miesięcy temu
    Robiłam wczoraj. Wyszedł super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 4 miesięcy temu
    😊Super przepis, chlebek pyszny i łatwy w wykonaniu.

Chleb w klasycznych przepisach

W dziale Chleby czekają tradycyjne przepisy, takie jak wiejski chleb francuski, chleb pszenny razowy czy najprostszy chleb pszenny. To idealne propozycje na domowe pieczywo o miękkim miąższu i złocistej, chrupiącej skórce.

Przepisy na chleb na zakwasie

Wśród przepisów wyróżniają się chleby na zakwasie — chleb żytnio-pszenny na zakwasie, chleb z Paderborn – żytni na zakwasie czy chleb orkiszowy na zakwasie. Zakwas nadaje pieczywu aromat, dłuższą świeżość i tradycyjny charakter.

Bogactwo ziaren w przepisach na chleb

Kategoria Chleby obejmuje przepisy takie jak chleb pszenno-żytnio z siemieniem lnianym, chleb orkiszowy z ziarnami na zakwasie czy chleb orzechowy. Ziarna, nasiona i orzechy dodają wartości odżywczych i wyjątkowej tekstury.

Nowoczesne przepisy na chleb dietetyczny

Znajdziesz tu również dietetyczne przepisy jak keto chleb wieloziarnisty, keto chleb z siemienia lnianego, keto chleb migdałowo-twarogowy i chleb zmieniający życie. To zdrowe bochenki bez mąki, pełne ziaren i bogatych składników.