Chlebek do odrywania z pesto

5 Komentarzy
Chlebek do odrywania z pesto

Niecodzienny chlebek drożdżowy z pesto. Składa się z kromek posklejanych ze sobą pesto, które odrywa się od chlebka, a nie kroi. Łatwy do przygotowania, a bardzo efektowny. Taki chlebek pasuje do sałatek oraz do potraw z grilla. Pesto możecie przygotować sami lub wykorzystać kupne. Może być dowolne pesto, jakie lubicie.

Składniki na formę keksową 25 cm:

Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka, temperatura pokojowa
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
  • 150 ml wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 50 g masła

Nadzienie:

  • 100 g pesto, kupne lub według przepisu: "Pesto"

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłą wodę wymieszać z cukrem, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. W międzyczasie roztopić masło. Odstawić na bok.
  3. Resztę z 400g mąki wsypać do dużej miski. Dodać sól i wymieszać. Dodać jajka, wyrośnięty zaczyn i roztopione masło (może być lekko ciepłe). Wyrobić ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. (Można wyrobić je ręcznie, mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Formę keksową o długości 25 cm wysmarować masłem. Odstawić na bok.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm.
  7. Całe ciasto posmarować pesto.

2

  1. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm).

3

  1. Paski ułożyć jeden na drugim.

4

  1. Następnie pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x 10cm).

5

  1. Kawałki wkładać do formy bokiem.

6

7

  1. Formę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.

8

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35- 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  2. Po upieczeniu pozostawić na ok. pół godziny w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.

Uwaga:

* Chcąc przygotować ciasto drożdżowe na drożdżach instant, należy najpierw roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepłe. Następnie włożyć wszystkie składniki na ciasto do dużej miski i wyrobić ciasto. Drożdże instant nie wymagają przygotowania zaczynu.

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Chlebek do odrywania z pesto Chlebek do odrywania z pesto Chlebek do odrywania z pesto
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sebastian · 2 lat temu
    Przepis wydaje się super, ale w tych proporcjach ciasto jest za luźne do wałkowania więc nie wiem skąd te pochlebne opinie. Niestety wymaga drobnej modyfikacji.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Rwane z cynamonem to była bajka, prosto i pysznie. Dziś spróbuję tego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Liv · 4 lat temu
    Moja ciocia ostatnio zrobiła ten chleb i powiem rewelacja!!!Poprosiłam żeby robiła częściej!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    pyszne !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaziuk · 4 lat temu
    Dziękuję bardzo za ten przepis.Rwane cynamonowe już robiłem.Czas na pesto. Miłego dnia.