Chlebek do odrywania z pesto

Niecodzienny chlebek drożdżowy z pesto. Składa się z kromek posklejanych ze sobą pesto, które odrywa się od chlebka, a nie kroi. Łatwy do przygotowania, a bardzo efektowny. Taki chlebek pasuje do sałatek oraz do potraw z grilla. Pesto możecie przygotować sami lub wykorzystać kupne. Może być dowolne pesto, jakie lubicie.
Składniki na formę keksową 25 cm:
Ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka, temperatura pokojowa
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
- 150 ml wody
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 50 g masła
Nadzienie:
- 100 g pesto, kupne lub według przepisu: "Pesto"
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłą wodę wymieszać z cukrem, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- W międzyczasie roztopić masło. Odstawić na bok.
- Resztę z 400g mąki wsypać do dużej miski. Dodać sól i wymieszać. Dodać jajka, wyrośnięty zaczyn i roztopione masło (może być lekko ciepłe). Wyrobić ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. (Można wyrobić je ręcznie, mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Formę keksową o długości 25 cm wysmarować masłem. Odstawić na bok.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm.
- Całe ciasto posmarować pesto.

- Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm).

- Paski ułożyć jeden na drugim.

- Następnie pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x 10cm).

- Kawałki wkładać do formy bokiem.


- Formę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.

- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35- 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
- Po upieczeniu pozostawić na ok. pół godziny w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
Uwaga:
* Chcąc przygotować ciasto drożdżowe na drożdżach instant, należy najpierw roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepłe. Następnie włożyć wszystkie składniki na ciasto do dużej miski i wyrobić ciasto. Drożdże instant nie wymagają przygotowania zaczynu.
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | średni |

- 5 Komentarzy
- Regulamin
- Zarejestruj
lub pisz komentarz jako gość
Chleb w klasycznych przepisach
W dziale Chleby czekają tradycyjne przepisy, takie jak wiejski chleb francuski, chleb pszenny razowy czy najprostszy chleb pszenny. To idealne propozycje na domowe pieczywo o miękkim miąższu i złocistej, chrupiącej skórce.
Przepisy na chleb na zakwasie
Wśród przepisów wyróżniają się chleby na zakwasie — chleb żytnio-pszenny na zakwasie, chleb z Paderborn – żytni na zakwasie czy chleb orkiszowy na zakwasie. Zakwas nadaje pieczywu aromat, dłuższą świeżość i tradycyjny charakter.
Bogactwo ziaren w przepisach na chleb
Kategoria Chleby obejmuje przepisy takie jak chleb pszenno-żytnio z siemieniem lnianym, chleb orkiszowy z ziarnami na zakwasie czy chleb orzechowy. Ziarna, nasiona i orzechy dodają wartości odżywczych i wyjątkowej tekstury.
Nowoczesne przepisy na chleb dietetyczny
Znajdziesz tu również dietetyczne przepisy jak keto chleb wieloziarnisty, keto chleb z siemienia lnianego, keto chleb migdałowo-twarogowy i chleb zmieniający życie. To zdrowe bochenki bez mąki, pełne ziaren i bogatych składników.