Niecodzienny chlebek drożdżowy z pesto. Składa się z kromek posklejanych ze sobą pesto, które odrywa się od chlebka, a nie kroi. Łatwy do przygotowania, a bardzo efektowny. Taki chlebek pasuje do sałatek oraz do potraw z grilla. Pesto możecie przygotować sami lub wykorzystać kupne. Może być dowolne pesto, jakie lubicie.
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłą wodę wymieszać z cukrem, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
W międzyczasie roztopić masło. Odstawić na bok.
Resztę z 400g mąki wsypać do dużej miski. Dodać sól i wymieszać. Dodać jajka, wyrośnięty zaczyn i roztopione masło (może być lekko ciepłe). Wyrobić ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. (Można wyrobić je ręcznie, mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Formę keksową o długości 25 cm wysmarować masłem. Odstawić na bok.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm.
Całe ciasto posmarować pesto.
Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm).
Paski ułożyć jeden na drugim.
Następnie pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x 10cm).
Kawałki wkładać do formy bokiem.
Formę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35- 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Po upieczeniu pozostawić na ok. pół godziny w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
Uwaga:
* Chcąc przygotować ciasto drożdżowe na drożdżach instant, należy najpierw roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepłe. Następnie włożyć wszystkie składniki na ciasto do dużej miski i wyrobić ciasto. Drożdże instant nie wymagają przygotowania zaczynu.
Przepis wydaje się super, ale w tych proporcjach ciasto jest za luźne do wałkowania więc nie wiem skąd te pochlebne opinie. Niestety wymaga drobnej modyfikacji.