Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie

28 Komentarzy
Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie

Idealny chleb na zakwasie dla początkujących. Pyszny nawet z samym masłem. Lekko kwaskowaty w smaku. Dodatek słonecznika pozytywnie wpływa na smak chleba. Pomimo, że jest to chleb żytni, jest dość sprężysty i porowaty. Długo utrzymuje świeżość.

Składniki na 1 bochenek z keksówki o długości 30cm:

  • 100 g ziaren słonecznika
  • 25 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 275 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 275 g mąki żytniej typ 1150
  • 18 g soli
  • 520 g letniej wody

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować dobrze masłem. Odstawić na bok.
  2. Ziarna słonecznika podprażyć chwilę na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Następnie przełożyć do miski i zalać bardzo zimną wodą. (Wody dodać na oko, więcej niż do przykrycia ziaren). Odstawić na bok.
  3. W innej misce wymieszać wodę (podaną w składnikach) z zakwasem, aż się w wodzie rozpuści.
  4. W dużej misce wymieszać mąki żytnie z solą. Dodać wodę z zakwasem i zagnieść ciasto (polecam robotem kuchennym), tylko do momentu, aż mąka połączy się z wodą. (Nie trzeba ciasta wyrabiać długo. Tylko do momentu połączenia się składników).
  5. Ziarna słonecznika odsączyć na sitku i dodać do zagniecionego ciasta. Jeszcze raz zagnieść, aby słonecznik równomiernie rozłożył się w cieście.
  6. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać jego powierzchnię np. tylną stroną łyżki zamoczonej w wodzie lub zwilżonymi rękami.
  7. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 12 godzin. (Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia oraz od tego, jak bardzo aktywny jest zakwas. U mnie temperatura pomieszczenia wynosiła 24 stopnie). Chleb jest gotowy, gdy wypełni formę. (Ważne, aby nie przerósł. Przerośnięte ciasto zapadnie się pośrodku. Dlatego należy zaglądać do chleba).
  8. Przed pieczeniem spryskać chleb zimną wodą.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
  10. Gotowy chleb wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwagi:

  • Najlepiej wybrać formę nieprzywieralną. Można formę wyłożyć papierem do pieczenia, ale ciasto mocno się do niego przykleja i jest go trudno ściągnąć.
  • Jeśli ciasto będzie podchodzić do brzegu formy, uważać, żeby nie dotknęło ściereczki, bo się do niej przyklei.

Źródło: Przepis ze strony: ketex.de

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość:

1 bochenek o długości 30cm

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 2 lat temu
    Zrobiłam. Prawda, na młodym zakwasie (nie był idealny bo miałam troszkę za dużo wody w nim aleee uczę się na błędach i dopiero raczkuje w temacie) ale dodałam go w ilości szklanki o pojemności 250 ml. Rósł w obecności kaloryfera około 7 godzin i nawet wyrósł! :) chlebek wyszedł pyszny, trzeba poeksperymentować... nie znalazłam też mąki żytniej w typie 1150... także skorzystałam z rady pań na pewnym forum i dodałam zamiast tej mąki: 185 g mąki żytniej jasnej typ 720 + 90 g mąki żytniej typu 2000. Udało się - mój pierwszy chlebek na zakwasie wyszedł bardzo smaczny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Chleb nie wyrósł, myślę, że za mało zakwasu w przepisie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anmor · 3 lat temu
    Zrobiłam na młodym bardzo zakwasie i wyszedł super. Polecam ten przepis początkującym takim jak ja 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    artur · 3 lat temu
    to mój chlebek, bez udziwnień ... taki A1.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 3 lat temu
    Ja dałam więcej zakwasu. Chlebek Wyrósł ale opadł podczas pieczenia (tu godzina to za krótko, piekłam 1h20mins) Chlebek dobry!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andrzej Urbanowicz · 3 lat temu
    dodaje znacznie wiecej zakwasu, robie z kilograma maki,wkladam do keksowki 35 cm,czekam 3-4 godziny pieke na 155 z termoobiegiem-efekt koncowy - rewelacja!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michal · 3 lat temu
    Zakalec. Robiłem według przepisu. Autora przepisu proszę o usunięcie tego przepisu lub zweryfikowanie co w nim jest nieprawidłowego. Za dużo tych zakalcow ludziom wychodzi
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      artur · 3 lat temu
      ten przepis jest zgodny z moim i jest ok, robisz coś źle, że nie wychodzi. Mąka musi być "prawdziwa" o indeksie powyżej 1000, z mąki Basi chleba nie upieczesz. Piekę chleb od ponad 10 lat i kiedy po roku myślałem, że jestem już fachmanem, zacząłem psuć kolejne wypieki, nie ma żartów :-). Użyj produktów jakich trzeba i proceduj zgodnie z sugestią, a będzie chleb jak marzenie. Pieczenie, to nie zajęcie dla "mądrali" ... tu nic nie oszukasz. Jak nie dasz - to nie dostaniesz. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Kotlewska · 4 lat temu
    Dzięki Bogu chlebek wyszedł wyśmienity:) gdybym nie zabrała, dzieci zjadłyby od razu cały bochenek :) z masłem rewelacja :) zaraz robię drugi raz :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna F · 4 lat temu
    Piekłam według tego przepisu drugi raz i niestety chleb nie wyrósł. Zakwas po dokarmieniu jak najbardziej rośnie ale sam chleb stoi w miejscu. Nawet podczas pieczenia. Czy komuś wyrósł ten chleb? Może zakwasu trzeba nieco więcej? Sam chleb sam w sobie jest smaczny.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Paweł · 3 lat temu
      za mało zakwasu (ja daję na taką ilość 200 g z mąki 2000) i za dużo wody (jak z ziarnami do 80 proc. hydracji wg mnie, czyli mąka: 550+100 (z zakwasu)woda: 650*0,8=520 - 100 (z zakwasu)czyli: 550 mąki, 420 woda, 200 zakwas poza tym ciasta żytniego się nie wyrabia, tylko łączy składniki, bo będzie glut.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Magda · 3 lat temu
        Ktoś już robił wg tych proporcji? Jak wychodzi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Czy można zrobić tylko z mąki typ 720?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kami · 4 lat temu
    Niestety chleb nie wyrósł :( wyszedł zakalec
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mati · 4 lat temu
    średnie 3/10
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kris · 4 lat temu
    Mój zakwas nie musi czekać po wyjęciu z lodówki, od razu dodaje do mąki. Po 10 godzinach gotowy, jeśli wyrośnie większy to nic nie szkodzi bo i tak trzeba go ubić w blaszce, tzn. mocno poszukać blachą w stół i ugniesc ręką od góry, żeby się zapadł.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 4 lat temu
    Czy jest możliwa mąka 720? Niestety nie mam 1150 i zastanawiam się czy jest możliwy zamiennik?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Als · 4 lat temu
    25 g zakwasu ? Czy to nie za mało ???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie, zalecane było w przepisie, z którego korzystałam 15- 25g. Używam 25g.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ela · 4 lat temu
      Oczywiście Chyba że suszony/ na 500g mąki trzeba co najmniej 200 -250g dokarmionego zakwasu ,
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kasia · 3 lat temu
        Ja dodaję 50g zakwasu na ilość mąki w przepisie i chlebek wychodzi za każdym razem idealny. Może sedno tkwi w tym, że zakwas jest mało silny? ☺ Powodzenia!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MAG · 4 lat temu
    Czy tego zakwasu nie trzeba wczesniej dokarmic? Ktos, kto piecze chleby wie o tym, ale dla poczatkujacych to wazna informacja.Pozdrawiam, chlebek piekny
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Trzeba. Zakwas musi być aktywny zanim przystąpisz do przygotowania chleba. Po wyciągnięciu z lodówki należy go dokarmić i poczekać z ok. 3 godzin, aż zacznie pracować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Halina · 4 lat temu
    W sobote zabieram sie do pieczenia, wyglada to super. Czesto pieke chleb i bulki.