Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie

Idealny chleb na zakwasie dla początkujących. Pyszny nawet z samym masłem. Lekko kwaskowaty w smaku. Dodatek słonecznika pozytywnie wpływa na smak chleba. Pomimo, że jest to chleb żytni, jest dość sprężysty i porowaty. Długo utrzymuje świeżość.
Składniki na 1 bochenek z keksówki o długości 30cm:
- 100 g pestek słonecznika
- 25 g aktywnego zakwasu żytniego
- 275 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 275 g mąki żytniej typ 1150
- 18 g soli
- 520 g letniej wody
Sposób przygotowania:
- Formę keksową o długości 30 cm wysmarować dobrze masłem. Odstawić na bok.
- Pestki słonecznika podprażyć chwilę na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Następnie przełożyć do miski i zalać bardzo zimną wodą. (Wody dodać na oko, więcej niż do przykrycia pestek). Odstawić na bok.
- W innej misce wymieszać wodę (podaną w składnikach) z zakwasem, aż się w wodzie rozpuści.
- W dużej misce wymieszać mąki żytnie z solą. Dodać wodę z zakwasem i zagnieść ciasto (polecam robotem kuchennym), tylko do momentu, aż mąka połączy się z wodą. (Nie trzeba ciasta wyrabiać długo. Tylko do momentu połączenia się składników).
- Pestki słonecznika odsączyć na sitku i dodać do zagniecionego ciasta. Jeszcze raz zagnieść, aby słonecznik równomiernie rozłożył się w cieście.
- Ciasto przełożyć do formy i wyrównać jego powierzchnię np. tylną stroną łyżki zamoczonej w wodzie lub zwilżonymi rękami.
- Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 12 godzin. (Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia oraz od tego, jak bardzo aktywny jest zakwas. U mnie temperatura pomieszczenia wynosiła 24 stopnie). Chleb jest gotowy, gdy wypełni formę. (Ważne, aby nie przerósł. Przerośnięte ciasto zapadnie się pośrodku. Dlatego należy zaglądać do chleba).
- Przed pieczeniem spryskać chleb zimną wodą.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
- Gotowy chleb wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwagi:
- Najlepiej wybrać formę nieprzywieralną. Można formę wyłożyć papierem do pieczenia, ale ciasto mocno się do niego przykleja i jest go trudno ściągnąć.
- Jeśli ciasto będzie podchodzić do brzegu formy, uważać, żeby nie dotknęło ściereczki, bo się do niej przyklei.
Źródło: Przepis ze strony: ketex.de
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
|
Ilość: |
1 bochenek o długości 30cm |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni |

- 28 Komentarzy
- Regulamin
- Zarejestruj
lub pisz komentarz jako gość
Chleb w klasycznych przepisach
W dziale Chleby czekają tradycyjne przepisy, takie jak wiejski chleb francuski, chleb pszenny razowy czy najprostszy chleb pszenny. To idealne propozycje na domowe pieczywo o miękkim miąższu i złocistej, chrupiącej skórce.
Przepisy na chleb na zakwasie
Wśród przepisów wyróżniają się chleby na zakwasie — chleb żytnio-pszenny na zakwasie, chleb z Paderborn – żytni na zakwasie czy chleb orkiszowy na zakwasie. Zakwas nadaje pieczywu aromat, dłuższą świeżość i tradycyjny charakter.
Bogactwo ziaren w przepisach na chleb
Kategoria Chleby obejmuje przepisy takie jak chleb pszenno-żytnio z siemieniem lnianym, chleb orkiszowy z ziarnami na zakwasie czy chleb orzechowy. Ziarna, nasiona i orzechy dodają wartości odżywczych i wyjątkowej tekstury.
Nowoczesne przepisy na chleb dietetyczny
Znajdziesz tu również dietetyczne przepisy jak keto chleb wieloziarnisty, keto chleb z siemienia lnianego, keto chleb migdałowo-twarogowy i chleb zmieniający życie. To zdrowe bochenki bez mąki, pełne ziaren i bogatych składników.