Chleb zmieniający życie
![](/plugins/content/jlexcomment/assets/icon.png)
![Chleb zmieniający życie Chleb zmieniający życie](/images/content/1157/chleb_zmieniajacy_zycie.jpg)
Chleb bez mąki, na samych ziarnach. Jest bezglutenowy, bez jajek, laktozy, bez żadnych środków spulchniający jak drożdże, soda, proszek do pieczenia, czy zakwas. Właściwie są to same ziarna i orzechy posklejane wodą zmieszaną z nasionami babki płesznik, siemieniem lnianym i nasionami chia. Chleb jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Jest wilgotny, kleisty, sycący i bogaty w błonnik.
Składniki na keksówkę 25 cm:
- 135 g ziaren słonecznika
- 90 g siemienia lnianego
- 65 g orzechów laskowych lub migdałów
- 145 g płatków owsianych, jaglanych lub ryżowych (lub mieszanka tych płatków)
- 2 łyżki nasion chia
- 4 łyżki łupin nasion babki jajowatej lub 3 łyżki zmielonych łupin (Psyllium*)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka syropu klonowego (lub płynnego miodu, w przypadku diety bezcukrowej szczypta stewii)
- 3 łyżki oleju kokosowego lub masła ghee (45 g)
- 350 g wody
Sposób przygotowania:
- Formę keksową o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Olej kokosowy lub masło roztopić. Odstawić na bok.
- W jednej misce wymieszać suche składniki: ziarna słonecznika, siemię lniane, orzechy lub migdały, płatki, nasiona chia i babki jajowatej oraz sól.
- W drugiej misce wymieszać wodę, roztopiony tłuszcz i syrop klonowy.
- Połączyć składniki z obu misek i wymieszać.
- Masę przełożyć do keksówki i mocno ugnieść z góry ręką. Keksówkę owinąć folią spożywczą i pozostawić na blacie w temperaturze pokojowej na co najmniej 2 godziny (lub na całą noc/ dzień).
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. Następnie chleb wyciągnąć formy, chwytając za wystający papier do pieczenia i wsunąć chleb do pieca bez formy. (Ja zostawiam chleb na tym papierze do pieczenia co był w formie, tylko rozkładam go na płasko na ruszcie z piekarnika). Piec kolejne 30- 40 minut (u mnie 50 minut). Sprawdzić, czy chleb jest upieczony, ostukując go od spodu. Powinien wydać głuchy dźwięk.
- Gotowy chleb wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chleb musi być dobrze ostudzony przed pokrojeniem. Lekko ciepły będzie się kruszył.
- Chleb można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni. Można go również pokroić na kromki i zamrozić. Można z takiego chleba zrobić również grzanki.
Wariant Thermomix:
Składniki j.w.
Sposób przygotowania:
- Formę keksową o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wodę, olej kokosowy i syrop klonowy przełożyć do naczynia miksującego i roztopić 2 min/37°C/obr. 3.
- Osobno w misce wymieszać suche składniki: ziarna słonecznika, siemię lniane, orzechy lub migdały, płatki, nasiona chia i babki płesznik oraz sól.
- Do naczynia miksującego z wodą, tłuszczem i syropem dodać suche składniki z miski i połączyć 3 min/Interwał.
- Masę przełożyć do keksówki i mocno ugnieść z góry ręką. Keksówkę owinąć folią spożywczą i pozostawić na blacie w temperaturze pokojowej na co najmniej 2 godziny (lub na całą noc/ dzień).
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. Następnie chleb wyciągnąć formy, chwytając za wystający papier do pieczenia i wsunąć chleb do pieca bez formy. (Ja zostawiam chleb na tym papierze do pieczenia co był w formie, tylko rozkładam go na płasko na ruszcie z piekarnika). Piec kolejne 30- 40 minut (u mnie 50 minut). Sprawdzić, czy chleb jest upieczony, ostukując go od spodu. Powinien wydać głuchy dźwięk.
- Gotowy chleb wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chleb musi być dobrze ostudzony przed pokrojeniem. Lekko ciepły będzie się kruszył.
- Chleb można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni. Można go również pokroić na kromki i zamrozić. Można z takiego chleba zrobić również grzanki.
Uwaga:
* Po niemiecku Flohsamen (nasiona babki jajowatej) i Flohsamenschalen, gemahlen (zmielone łuski na proszek)
Źródło: Przepis pochodzi ze strony: mynewroots.org
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |
![Chleb zmieniający życie Chleb zmieniający życie](/images/content/1157/chleb_zmieniajacy_zycie_2.jpg)
![Chleb zmieniający życie Chleb zmieniający życie](/images/content/1157/chleb_zmieniajacy_zycie_3.jpg)
![Chleb zmieniający życie Chleb zmieniający życie](/images/content/1157/chleb_zmieniajacy_zycie_4.jpg)
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.