Chleb z siemieniem lnianym, słonecznikiem i sezamem

5 Komentarzy
Chleb z siemieniem lnianym, słonecznikiem i sezamem

Chleb na zakwasie z ziarnami słonecznika i sezamu oraz siemieniem lnianym. Chleb ma dość zwarty, miękki i wilgotny miąższ, natomiast skórkę ma chrupiącą. Jest sycący, z dużą ilością nasion i ziaren.

Składniki:

Zaczyn:

Namoczone ziarna:

  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g sezamu (łuskanego)
  • 150 g gorącej wody

Ciasto chlebowe:

  • zaczyn (podane powyżej)
  • namoczone ziarna (podane powyżej)
  • 165 g mąki żytniej typu 1150
  • 325 g mąki pszennej typu 1050
  • 210 g wody
  • 16 g soli
  • 50 g siemienia lnianego
  • 10 g świeżych drożdży

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać w misce. Miskę przykryć folią spożywczą i pozostawić na 16- 18 godzin w temperaturze pokojowej (lub optymalnie w temperaturze 26°C).
  2. Przygotować namoczone ziarna: Ziarna słonecznika i sezamu podprażyć chwilę na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Ziarna przełożyć do miseczki, zalać gorącą wodą i przykryć np. talerzem. Pozostawić na co najmniej 2 godziny.
  3. Po 16- 18 godzinach przygotować ciasto chlebowe: Wszystkie składniki na ciasto chlebowe zagnieść 7 minut robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Ręcznie czas zagniatania powinien wynosić co najmniej 10 minut). Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
  4. Okrągły koszyk do wyrastania chleba posypać mąką. Z ciasta uformować okrągły bochenek. Przełożyć do koszyka złączeniem do góry i przykryć folią spożywczą. Pozostawić w ciepłym miejscu (ok. 30- 32°C) do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. (Ciasto powinno wypełnić koszyk).
  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C, grzałka góra- dół.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i szybko naciąć (np. jak na zdjęciach). Blachę wsunąć na drugą szynę od dołu, spryskać z góry wodą i piec najpierw 15 minut. Po 15 minutach uchylić na kilka sekund drzwiczki piekarnika, aby wypuścić parę. Temperaturę zmniejszyć do 180°C i piec chleb kolejne 40 minut. (U mnie wystarczyło 30 minut. Sprawdzić, czy chleb jest upieczony, ostukując go od spodu. Powinien wydać głuchy dźwięk).
  7. Chleb studzić na kratce kuchennej.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Rustikale Brote aus deutschen Landen", Gerhard Keller.

Chleb z siemieniem lnianym, słonecznikiem i sezamem Chleb z siemieniem lnianym, słonecznikiem i sezamem Chleb z siemieniem lnianym, słonecznikiem i sezamem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jacu · 4 lat temu
    Dzień dobry,
    Czy wodę zużytą do namaczania ziaren się odlewa czy wykorzystuje całość?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Wszystko się wykorzystuje. Ziarna chłoną wodę ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Po co drożdże do chleba na zakwasie? Czy mogę je ominąć?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Ciasto wtedy lepiej wyrasta. Jak nie dodasz drożdży to czas wyrastania będzie bardzo długi i nie wiem, czy w ogóle tak wyrośnie jak z dodatkiem drożdży. Możesz spróbować ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ania · 3 lat temu
      pewnie, że możesz pominąć. Wystarczy, że chleb odstawi się na ok. 8-12h do lodówki, a przed pieczeniem wyjmie na 3-4h do temp pokojowej. Chleb jest wtedy zdecydowanie lepszy niż z dodatkiem drożdży - cierpliwość w tym względzie popłaca :D