Chleb białkowy

Wspaniały chleb białkowy, bezglutenowy, i niskowęglowodanowy. Jest pulchny, elastyczny, nie kruszy się przy krojeniu. Dobrze znosi mrożenie. Można go upiec na dowolnych płatkach. Osobiście polecam zrobić mieszankę różnych płatków lub użyć samych owsianych, aby w smaku chleb był jak najbardziej neutralny.
Do przygotowania chleba potrzebujemy urządzenie, które zmieli płatki i siemię lniane na mąkę.
Składniki na 1 bochenek z formy keksowej o dł. 25cm:
- 500 g twarogu z wiaderka lub quark (Magerquark), temperatura pokojowa
- 200 g płatków owsianych, gryczanych, ryżowych lub jaglanych (mieszam najczęściej 2- 3 rodzaje lub wybieram tylko drobne płatki owsiane)
- 100 g siemienia lnianego
- 40 g nasion chia
- 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
- Formę keksową o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- 200 g wybranych płatków zmielić na mąkę. (W thermomix 20s./ obr. 10).
- Siemię lniane zmielić na mąkę. (W thermomix 10s./ obr. 10).
- W jednej misce wymieszać zmielone płatki, zmielone siemię, nasiona chia, sodę oczyszczoną i sól.
- Do drugiej, dużej miski przełożyć twaróg i jajka. Wymieszać chwilę trzepaczką. Dodać suche składniki z pierwszej miski i wymieszać łyżką drewnianą do połączenia.
- Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy keksowej i wygładzić powierzchnię (np. tylną stroną łyżki zamoczoną w wodzie lub mokrą dłonią).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
- Po upieczeniu, wyciągnąć formę z chlebem i ustawić na kratce kuchennej. Pozostawić na 5- 10 minut. Następnie wyciągnąć z formy, ściągnąć papier do pieczenia i pozostawić chleb na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
- Chleb można zamrozić. W tym celu chłodny chleb pokroić na kromki, podzielić po kilka kromek do woreczków do mrożenia i zamrozić. Przed spożyciem chleb wyciągnąć z zamrażarki i pozostawić w temperaturze pokojowej do odmrożenia. Można go również tostować.
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
|
Ilość porcji: |
1 bochenek |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni |

- 31 Komentarzy
- Regulamin
- Zarejestruj
lub pisz komentarz jako gość
Chleb w klasycznych przepisach
W dziale Chleby czekają tradycyjne przepisy, takie jak wiejski chleb francuski, chleb pszenny razowy czy najprostszy chleb pszenny. To idealne propozycje na domowe pieczywo o miękkim miąższu i złocistej, chrupiącej skórce.
Przepisy na chleb na zakwasie
Wśród przepisów wyróżniają się chleby na zakwasie — chleb żytnio-pszenny na zakwasie, chleb z Paderborn – żytni na zakwasie czy chleb orkiszowy na zakwasie. Zakwas nadaje pieczywu aromat, dłuższą świeżość i tradycyjny charakter.
Bogactwo ziaren w przepisach na chleb
Kategoria Chleby obejmuje przepisy takie jak chleb pszenno-żytnio z siemieniem lnianym, chleb orkiszowy z ziarnami na zakwasie czy chleb orzechowy. Ziarna, nasiona i orzechy dodają wartości odżywczych i wyjątkowej tekstury.
Nowoczesne przepisy na chleb dietetyczny
Znajdziesz tu również dietetyczne przepisy jak keto chleb wieloziarnisty, keto chleb z siemienia lnianego, keto chleb migdałowo-twarogowy i chleb zmieniający życie. To zdrowe bochenki bez mąki, pełne ziaren i bogatych składników.