
Wspaniały chleb białkowy, bezglutenowy, i niskowęglowodanowy. Jest pulchny, elastyczny, nie kruszy się przy krojeniu. Dobrze znosi mrożenie. Można go upiec na dowolnych płatkach. Osobiście polecam zrobić mieszankę różnych płatków lub użyć samych owsianych, aby w smaku chleb był jak najbardziej neutralny.
Do przygotowania chleba potrzebujemy urządzenie, które zmieli płatki i siemię lniane na mąkę.
Składniki na 1 bochenek z formy keksowej o dł. 25cm:
- 500 g twarogu z wiaderka lub quark (Magerquark), temperatura pokojowa
 - 200 g płatków owsianych, gryczanych, ryżowych lub jaglanych (mieszam najczęściej 2- 3 rodzaje lub wybieram tylko drobne płatki owsiane)
 - 100 g siemienia lnianego
 - 40 g nasion chia
 - 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
 - 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
 - 1 płaska łyżeczka soli
 
Sposób przygotowania:
- Formę keksową o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
 - 200 g wybranych płatków zmielić na mąkę. (W thermomix 20s./ obr. 10).
 - Siemię lniane zmielić na mąkę. (W thermomix 10s./ obr. 10).
 - W jednej misce wymieszać zmielone płatki, zmielone siemię, nasiona chia, sodę oczyszczoną i sól.
 - Do drugiej, dużej miski przełożyć twaróg i jajka. Wymieszać chwilę trzepaczką. Dodać suche składniki z pierwszej miski i wymieszać łyżką drewnianą do połączenia.
 - Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy keksowej i wygładzić powierzchnię (np. tylną stroną łyżki zamoczoną w wodzie lub mokrą dłonią).
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
 - Po upieczeniu, wyciągnąć formę z chlebem i ustawić na kratce kuchennej. Pozostawić na 5- 10 minut. Następnie wyciągnąć z formy, ściągnąć papier do pieczenia i pozostawić chleb na kratce do całkowitego ostygnięcia.
 
Uwaga:
- Chleb można zamrozić. W tym celu chłodny chleb pokroić na kromki, podzielić po kilka kromek do woreczków do mrożenia i zamrozić. Przed spożyciem chleb wyciągnąć z zamrażarki i pozostawić w temperaturze pokojowej do odmrożenia. Można go również tostować.
 
| 
 Całkowity czas przygotowania:  | 
||
| 
 Ilość porcji:  | 
 1 bochenek  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni | 
 