Chleb białkowy

30 Komentarzy
Chleb białkowy

Wspaniały chleb białkowy, bezglutenowy, i niskowęglowodanowy. Jest pulchny, elastyczny, nie kruszy się przy krojeniu. Dobrze znosi mrożenie. Można go upiec na dowolnych płatkach. Osobiście polecam zrobić mieszankę różnych płatków lub użyć samych owsianych, aby w smaku chleb był jak najbardziej neutralny.

Do przygotowania chleba potrzebujemy urządzenie, które zmieli płatki i siemię lniane na mąkę.

Składniki na 1 bochenek z formy keksowej o dł. 25cm:

  • 500 g twarogu z wiaderka lub quark (Magerquark), temperatura pokojowa
  • 200 g płatków owsianych, gryczanych, ryżowych lub jaglanych (mieszam najczęściej 2- 3 rodzaje lub wybieram tylko drobne płatki owsiane)
  • 100 g siemienia lnianego
  • 40 g nasion chia
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. 200 g wybranych płatków zmielić na mąkę. (W thermomix 20s./ obr. 10).
  3. Siemię lniane zmielić na mąkę. (W thermomix 10s./ obr. 10).
  4. W jednej misce wymieszać zmielone płatki, zmielone siemię, nasiona chia, sodę oczyszczoną i sól.
  5. Do drugiej, dużej miski przełożyć twaróg i jajka. Wymieszać chwilę trzepaczką. Dodać suche składniki z pierwszej miski i wymieszać łyżką drewnianą do połączenia.
  6. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy keksowej i wygładzić powierzchnię (np. tylną stroną łyżki zamoczoną w wodzie lub mokrą dłonią).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  8. Po upieczeniu, wyciągnąć formę z chlebem i ustawić na kratce kuchennej. Pozostawić na 5- 10 minut. Następnie wyciągnąć z formy, ściągnąć papier do pieczenia i pozostawić chleb na kratce do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

  • Chleb można zamrozić. W tym celu chłodny chleb pokroić na kromki, podzielić po kilka kromek do woreczków do mrożenia i zamrozić. Przed spożyciem chleb wyciągnąć z zamrażarki i pozostawić w temperaturze pokojowej do odmrożenia. Można go również tostować.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

1 bochenek

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Chleb białkowy Chleb białkowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 1 lat temu
    Właśnie upiekłam ten chlebek. Jest przepyszny. Idealny. Dziękuję za przepis 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażynka · 2 lat temu
    Wyszedł mi mega wilgotny ten chleb. Mimo, że piekłam piekłam ponad godzinę. Czy to normalne? Czy powinnam dłużej trzymać w piekarniku? Pod koniec pieczenia sprawdzałam nożem i nie był idealnie "suchy". 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pati · 2 lat temu
    Czy on nie wywala z ketozy przez te płatki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ola · 1 lat temu
      To nie jest keto chlebek. Keto chleb będzie bez płatków, na samych ziarnach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lilia · 2 lat temu
    Bardzo dobry i łatwy chlebek, dziękuję za przepis:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzanna · 3 lat temu
    Chleb naprawdę smaczny, nie kruszy się przy krojeniu, nie miałam chia więc dodałam ziarnka słonecznika (zmienił się kolor ziaren chyba pod wpływem sody), twaróg też nie z wiaderka tylko w kostce, jestem zadowolona z wyniku, dzięki za pomysł.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Trrr · 2 lat temu
      Nasiona chia działają jak siemię lniane- taki klej. Skoro zamieniłaś na ziarna słonecznika, które nie mają właściwości żelujących to się kruszył
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ela · 2 lat temu
        Przeczytaj kilka razy co napisala Zuzanna, moze cos zatrybi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emi · 3 lat temu
    Obliczyłam makro na 100g:219 kcalB 12 gT 11,5 gW 14 g
    Choć może wyjść wszystkiego trochę więcej, bo podczas pieczenia chlebek wyparuje trochę wilgoci i będzie lżejszy niż Łączna waga składników
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia G · 3 lat temu
    Proszę mi powiedzieć ile mam dać proszku do pieczenia zamiast sody?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 3 lat temu
    POLECAM. Chlebek chrupiący, pożywny, bardzo łatwy w przygotowaniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karola · 3 lat temu
    Witam jaka konsystencję powinno mieć ciasto? Musi być zbite takie aby modz je ugniatać? Czy bardziej mokre? Musi dać się formować bez keksowki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daga · 3 lat temu
    Zrobiłam z podwójnej porcji, na dwie blaszki🙂 Czas pieczenia godzina, 180°C jak w przepisie. Bardzo prosty w wykonaniu. Dziekuję za przepis 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Uwielbiam ten chleb 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Syla · 4 lat temu
    Jakie makro w tym chlebie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Karol · 4 lat temu
      polecam pobrać aplikację fitatu, dodać wszystkie wymienione składniki, ustalić odpowiednią porcję i wszystko wyjdzie jak na tacy :)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        tobson · 2 lat temu
        Żeby wyszło jak na tacy to trzeba zważyć chleb po upieczeniu i wyliczyć zliczone kcal składników na 100g chleba upieczonego. Chleb w trakcie pieczenia straci sporo wody, co może solidnie zafałszować obliczenia.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Ola · 1 lat temu
          Kaloryczność liczy się na surowo zawsze. Nigdy po przetworzeniu. Tak samo obliczysz i ten chleb i kotleta schabowego. Zawsze na surowo, nigdy po przetworzeniu. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cyanna · 4 lat temu
    Wczoraj robiłam pierwszy raz ten chlebek i mogę śmiało stwierdzić, że jest to przepis do którego będę wracać :) Dopiero po zmieleniu płatków zorientowałam się, że w przepisie jest mowa o twarogu z wiaderka - ja miałam tylko tradycyjny, w kostce. Zblendowałam go blenderem ręcznym licząc na to, że coś z tego wyjdzie - w końcu twaróg to twaróg ;) I udało się! Chlebek jest pyszny, lekko wilgotny i, ku mojemu wielkiemu zdziwieniu, nie jest ciężki i zbity. Naprawdę smaczny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Świetny chlebek. Na stałe zagości w mojej kuchni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 4 lat temu
    jakie makro ma ten chleb ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewelina · 4 lat temu
    Czy mogę użyć ricotty?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 4 lat temu
    Mimo, że mój nie wyrósł tak pięknie to smakuje wyjątkowo dobrze. I na pewno wrócę do przepisu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 4 lat temu
    Czy można upiec bez nasion chia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katja · 4 lat temu
    Można upiec go również bez formy ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja Kondraciuk · 4 lat temu
    Czym zastąpić chia?