Chleb zmieniający życie

33 Komentarzy
Chleb zmieniający życie

Chleb bez mąki, na samych ziarnach. Jest bezglutenowy, bez jajek, laktozy, bez żadnych środków spulchniający jak drożdże, soda, proszek do pieczenia, czy zakwas. Właściwie są to same ziarna i orzechy posklejane wodą zmieszaną z nasionami babki płesznik, siemieniem lnianym i nasionami chia. Chleb jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Jest wilgotny, kleisty, sycący i bogaty w błonnik.

Składniki na keksówkę 25 cm:

  • 135 g ziaren słonecznika
  • 90 g siemienia lnianego
  • 65 g orzechów laskowych lub migdałów
  • 145 g płatków owsianych, jaglanych lub ryżowych (lub mieszanka tych płatków)
  • 2 łyżki nasion chia
  • 4 łyżki łupin nasion babki jajowatej lub 3 łyżki zmielonych łupin (Psyllium*)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub płynnego miodu, w przypadku diety bezcukrowej szczypta stewii)
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub masła ghee (45 g)
  • 350 g wody

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Olej kokosowy lub masło roztopić. Odstawić na bok.
  3. W jednej misce wymieszać suche składniki: ziarna słonecznika, siemię lniane, orzechy lub migdały, płatki, nasiona chia i babki jajowatej oraz sól.
  4. W drugiej misce wymieszać wodę, roztopiony tłuszcz i syrop klonowy.
  5. Połączyć składniki z obu misek i wymieszać.
  6. Masę przełożyć do keksówki i mocno ugnieść z góry ręką. Keksówkę owinąć folią spożywczą i pozostawić na blacie w temperaturze pokojowej na co najmniej 2 godziny (lub na całą noc/ dzień).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. Następnie chleb wyciągnąć formy, chwytając za wystający papier do pieczenia i wsunąć chleb do pieca bez formy. (Ja zostawiam chleb na tym papierze do pieczenia co był w formie, tylko rozkładam go na płasko na ruszcie z piekarnika). Piec kolejne 30- 40 minut (u mnie 50 minut). Sprawdzić, czy chleb jest upieczony, ostukując go od spodu. Powinien wydać głuchy dźwięk.
  8. Gotowy chleb wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chleb musi być dobrze ostudzony przed pokrojeniem. Lekko ciepły będzie się kruszył.
  9. Chleb można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni. Można go również pokroić na kromki i zamrozić. Można z takiego chleba zrobić również grzanki.

Wariant Thermomix:

Składniki j.w.

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Wodę, olej kokosowy i syrop klonowy przełożyć do naczynia miksującego i roztopić 2 min/37°C/obr. 3.
  3. Osobno w misce wymieszać suche składniki: ziarna słonecznika, siemię lniane, orzechy lub migdały, płatki, nasiona chia i babki płesznik oraz sól.
  4. Do naczynia miksującego z wodą, tłuszczem i syropem dodać suche składniki z miski i połączyć 3 min/Interwał.
  5. Masę przełożyć do keksówki i mocno ugnieść z góry ręką. Keksówkę owinąć folią spożywczą i pozostawić na blacie w temperaturze pokojowej na co najmniej 2 godziny (lub na całą noc/ dzień).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. Następnie chleb wyciągnąć formy, chwytając za wystający papier do pieczenia i wsunąć chleb do pieca bez formy. (Ja zostawiam chleb na tym papierze do pieczenia co był w formie, tylko rozkładam go na płasko na ruszcie z piekarnika). Piec kolejne 30- 40 minut (u mnie 50 minut). Sprawdzić, czy chleb jest upieczony, ostukując go od spodu. Powinien wydać głuchy dźwięk.
  7. Gotowy chleb wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chleb musi być dobrze ostudzony przed pokrojeniem. Lekko ciepły będzie się kruszył.
  8. Chleb można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni. Można go również pokroić na kromki i zamrozić. Można z takiego chleba zrobić również grzanki.

Uwaga:

* Po niemiecku Flohsamen (nasiona babki jajowatej) i Flohsamenschalen, gemahlen (zmielone łuski na proszek)

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: mynewroots.org

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Chleb zmieniający życie Chleb zmieniający życie Chleb zmieniający życie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila kata · 9 miesięcy temu
    Witam, co można dodać w zamian za łupiny nasion babki jajowatej ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 11 miesięcy temu
    Czy płatki owsiane można zastąpić dodając dodatkową porcję zmielonych ziaren? Chciałabym, aby był w wersji Keto. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 11 miesięcy temu
    Przepyszny chleb ❤️ Wyszedł idealnie❤️ . Zamiast oleju kokosowego dodałam oliwę extra vergine
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Czy jak zmielę nasiona babki to będzie to jako zamiennik łusek? Niby wiem, ze to coś innego ale może nie zaszkodzi? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 1 lat temu
    Nie do końca trzymałam się przepisu ,mała improwizacja ,ale wyszedł przepyszny ,polecam ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Świetny chleb! Jeżeli robi się go zgodnie z przepisem wychodzi idealny 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Zrobiłam chlebek z połowy porcji, bo nie byłam pewna, czy mi zasmakuje. Dałam polowe platkow jaglanych i polowe ryzowych. Pieklam 60min i moge Wam powiedziec, ze jest pyszny!😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 1 lat temu
    Uda się bez płatków? Jaglanych/ryżowych/owsianych? Byłaby keto wersja. Pozdrawiam 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Pati · 1 lat temu
      Ja zrobiłam z otrębami owsianymi i wyszedł super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Arleta · 1 lat temu
    Dziękuję za przepis przepis, super chlebek ,wyborny ,zmieniając produkty ,mamy różne smaki ,polecam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 1 lat temu
    Boski chleb. Pyszota😆
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Pyszny chleb, ja najpierw wszystkie ziarna i orzechy bardziej mielę w termomixie,  potem mokre skladniki dodaję.  Interwał Ok 3 minuty i do foremki.  Po ok 2 godzinach piekę jak w przepisie.  Pycha!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Pierwszy raz i wyszło perfekcyjnie. Zgodnie z przepisem x2. Żeby był większy. Piekłam w automacie do pieczenia chleba. Boski!😄
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena Łuczak · 1 lat temu
    Wyszedł idealny i bardzo smaczny 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 2 lat temu
    Niestety ten przepis to nie wypał... Mimo łusek babki nie ścisnęło sie.... Tj ktoś wspominał, musi go jesc lyzka.....
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Vega · 2 lat temu
      Piekłam wczoraj i wszystko wyszło idealnie. Warto odstawić na kilka godzin do „ścięcia”. Smak rewelacja i samo zdrowie!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewa · 2 lat temu
      Mi wychodzi za kazdym razem tylko Ja troche dluzej go pieke. Trzeba go dobrze docisnac I czekac az calkiem wystygnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Czy siemię lniane ma byc w ziarnach, czy mielone?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      w ziarenkach ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewa · 2 lat temu
      Ja miele i jest super bo ziarenka mi wchodza a aparat 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kinga · 3 lat temu
    Chlebek pyszny ale czas pieczenia musialam wydluzyc, poniewaz nie wydawal "pustego" odglosu podczas pukania w spod po uplywie czasu podanego w przepisie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    W srodku wyszedl mi bardzo wilgotny i kleisty. Czy to normalne?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 3 lat temu
    Witam. Chlebek pyszny ale po upieczeniu nie jest zwarty, kruszy się. Można jest łyżeczką.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksadnra · 4 lat temu
    Robiłam z trochę innego przepisu- ale bardzo dobry ;) gdzie kupić nasion babki płesznik? I co polecacie jako dodatek?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Natalia · 3 lat temu
      Rzecz w tym, że w oryginalnym przepisie jest ŁUSKA babki płesznik, a nie nasiona, a te dwa produkty, mimo, że z tej samej rośliny, mają rożne funkcje. Nasiona są bardziej dostępne (są nawet w hipermarketach na dziale zdrowej żywności), a łuska bywa w sklepach typu bio / eko lub w internetowych (ja np kupuję w małym osiedlowym sklepiku z żywnością eko ).
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kamila · 3 lat temu
      W Carrefour express kupiłam błonnik witalny czyli pomieszane nasiona i łuski babki płesznik. Produc. Witpak
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 4 lat temu
    Warto sprobowac, bardzo ciekawy przepis, chleb przepyszny