Chleb bez mąki, na samych ziarnach. Jest bezglutenowy, bez jajek, laktozy, bez żadnych środków spulchniający jak drożdże, soda, proszek do pieczenia, czy zakwas. Właściwie są to same ziarna i orzechy posklejane wodą zmieszaną z nasionami babki płesznik, siemieniem lnianym i nasionami chia. Chleb jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Jest wilgotny, kleisty, sycący i bogaty w błonnik.
Składniki na keksówkę 25 cm:
135 g ziaren słonecznika
90 g siemienia lnianego
65 g orzechów laskowych lub migdałów
145 g płatków owsianych, jaglanych lub ryżowych (lub mieszanka tych płatków)
1 łyżka syropu klonowego (lub płynnego miodu, w przypadku diety bezcukrowej szczypta stewii)
3 łyżki oleju kokosowego lub masła ghee (45 g)
350 g wody
Sposób przygotowania:
Formę keksową o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Olej kokosowy lub masło roztopić. Odstawić na bok.
W jednej misce wymieszać suche składniki: ziarna słonecznika, siemię lniane, orzechy lub migdały, płatki, nasiona chia i babki jajowatej oraz sól.
W drugiej misce wymieszać wodę, roztopiony tłuszcz i syrop klonowy.
Połączyć składniki z obu misek i wymieszać.
Masę przełożyć do keksówki i mocno ugnieść z góry ręką. Keksówkę owinąć folią spożywczą i pozostawić na blacie w temperaturze pokojowej na co najmniej 2 godziny (lub na całą noc/ dzień).
Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. Następnie chleb wyciągnąć formy, chwytając za wystający papier do pieczenia i wsunąć chleb do pieca bez formy. (Ja zostawiam chleb na tym papierze do pieczenia co był w formie, tylko rozkładam go na płasko na ruszcie z piekarnika). Piec kolejne 30- 40 minut (u mnie 50 minut). Sprawdzić, czy chleb jest upieczony, ostukując go od spodu. Powinien wydać głuchy dźwięk.
Gotowy chleb wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chleb musi być dobrze ostudzony przed pokrojeniem. Lekko ciepły będzie się kruszył.
Chleb można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni. Można go również pokroić na kromki i zamrozić. Można z takiego chleba zrobić również grzanki.
Wariant Thermomix:
Składniki j.w.
Sposób przygotowania:
Formę keksową o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wodę, olej kokosowy i syrop klonowy przełożyć do naczynia miksującego i roztopić 2 min/37°C/obr. 3.
Osobno w misce wymieszać suche składniki: ziarna słonecznika, siemię lniane, orzechy lub migdały, płatki, nasiona chia i babki płesznik oraz sól.
Do naczynia miksującego z wodą, tłuszczem i syropem dodać suche składniki z miski i połączyć 3 min/Interwał.
Masę przełożyć do keksówki i mocno ugnieść z góry ręką. Keksówkę owinąć folią spożywczą i pozostawić na blacie w temperaturze pokojowej na co najmniej 2 godziny (lub na całą noc/ dzień).
Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. Następnie chleb wyciągnąć formy, chwytając za wystający papier do pieczenia i wsunąć chleb do pieca bez formy. (Ja zostawiam chleb na tym papierze do pieczenia co był w formie, tylko rozkładam go na płasko na ruszcie z piekarnika). Piec kolejne 30- 40 minut (u mnie 50 minut). Sprawdzić, czy chleb jest upieczony, ostukując go od spodu. Powinien wydać głuchy dźwięk.
Gotowy chleb wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chleb musi być dobrze ostudzony przed pokrojeniem. Lekko ciepły będzie się kruszył.
Chleb można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni. Można go również pokroić na kromki i zamrozić. Można z takiego chleba zrobić również grzanki.
Uwaga:
* Po niemiecku Flohsamen (nasiona babki jajowatej) i Flohsamenschalen, gemahlen (zmielone łuski na proszek)
Zrobiłam chlebek z połowy porcji, bo nie byłam pewna, czy mi zasmakuje. Dałam polowe platkow jaglanych i polowe ryzowych. Pieklam 60min i moge Wam powiedziec, ze jest pyszny!😊
Pyszny chleb, ja najpierw wszystkie ziarna i orzechy bardziej mielę w termomixie, potem mokre skladniki dodaję. Interwał Ok 3 minuty i do foremki. Po ok 2 godzinach piekę jak w przepisie. Pycha!
Chlebek pyszny ale czas pieczenia musialam wydluzyc, poniewaz nie wydawal "pustego" odglosu podczas pukania w spod po uplywie czasu podanego w przepisie
Rzecz w tym, że w oryginalnym przepisie jest ŁUSKA babki płesznik, a nie nasiona, a te dwa produkty, mimo, że z tej samej rośliny, mają rożne funkcje. Nasiona są bardziej dostępne (są nawet w hipermarketach na dziale zdrowej żywności), a łuska bywa w sklepach typu bio / eko lub w internetowych (ja np kupuję w małym osiedlowym sklepiku z żywnością eko ).