Bułki pszenno- żytnie

Idealne, proste do przygotowania bułeczki o chrupiącej skórce z mąki pszennej i żytniej.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki żytniej *
- 20g świeżych drożdży
- niecała szklanka ciepłej wody
- szczypta cukru
- 1 ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i 3- 4 łyżkami mąki pszennej. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
- Resztę mąki wsypać do miski. Dodać sól, oliwę i wyrośnięty zaczyn.
- Ciasto wyrabiać 4 minuty ręcznie lub 2 minuty mikserem lub robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i lekko się lepić. Miskę przykryć i odstawić na 1 godzinę i 15 minut w ciepłe miejsce.
- Z ciasta uformować 6 bułeczek.
- Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blasze lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 35 minut.
- Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem lub żyletką.
- Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 minut lub dłużej w temperaturze 190°C.
Uwaga:
Mąka żytnia może być dowolnego typu. Bułeczki piekłam na mące żytniej typu 720,a innym razem na mące żytniej typu 997.
1 szklanka= 250ml.
Przepis pochodzi ze strony: mojeekspresjekulinarne.blox.pl.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 20 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
1 godz. 50 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
6 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.