Bułki hamburgerowe


Miękkie i puszyste bułki hamburgerowe z sezamem. Nie tylko do hamburgerów, ale również do kanapek. Ciasto na bułki nie zawiera jajek, ani masła. Jest elastyczne i dobrze się z nim pracuje.
Składniki na 6 dużych bułek:
Ciasto drożdżowe:
- 375 g mąki pszennej typu 550
- 250 ml mleka, lekko ciepłego
- 15 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
- 20 g cukru
- 30 ml oleju rzepakowego
- 5 g soli
Dodatkowo:
- żółtko
- niecała 1 łyżka mleka
- sezam do posypania bułek
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe, zaczynając od przygotowania zaczynu: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać wyrośnięty zaczyn i olej. Wyrobić ciasto, najlepiej robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (ale można również ręcznie).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Uformować bułeczki i układać je w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Bułeczki spłaszczyć lekko ręką, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 45 minut do wyrośnięcia.
- Żółtko rozkłócić z mlekiem i posmarować bułeczki najlepiej przy użyciu silikonowego pędzelka. Od razu posypać sezamem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, aż ładnie się zarumienią w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
Uwaga:
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać w misce drożdże z mąką, cukrem i solą. Dodać lekko ciepłe mleko i olej. Wyrobić ciasto, najlepiej robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (ale można również ręcznie).
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 6 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.