Miękkie i puszyste bułki hamburgerowe z sezamem. Nie tylko do hamburgerów, ale również do kanapek. Ciasto na bułki nie zawiera jajek, ani masła. Jest elastyczne i dobrze się z nim pracuje.
Składniki na 6 dużych bułek:
Ciasto drożdżowe:
375 g mąki pszennej typu 550
250 ml mleka, lekko ciepłego
15 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
20 g cukru
30 ml oleju rzepakowego
5 g soli
Dodatkowo:
żółtko
niecała 1 łyżka mleka
sezam do posypania bułek
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe, zaczynając od przygotowania zaczynu: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać wyrośnięty zaczyn i olej. Wyrobić ciasto, najlepiej robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (ale można również ręcznie).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Uformować bułeczki i układać je w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki spłaszczyć lekko ręką, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 45 minut do wyrośnięcia.
Żółtko rozkłócić z mlekiem i posmarować bułeczki najlepiej przy użyciu silikonowego pędzelka. Od razu posypać sezamem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, aż ładnie się zarumienią w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
Uwaga:
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać w misce drożdże z mąką, cukrem i solą. Dodać lekko ciepłe mleko i olej. Wyrobić ciasto, najlepiej robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (ale można również ręcznie).
Robiłem już dwa razy wg przepisu. Za pierwszy razem ciasto idealne, za drugim klejące, dodałem odrobinę mąki i wyszły super. To tak jak z ciastem na pizze, wilgoć i temp. otoczenia robi duża różnice w konsystencji.
REWELACJAprzepyszne mieciutkie buleczki. Tak pachnialy po upieczeniu jakby zawieraly spora ilosc masla a tu skladniki dostepne w kazdym domu. Uwazam ze sekretem jest dobra jakosc maki a buleczki wrecz same sie upieka Goraco polecam