Bułki hamburgerowe

21 Komentarzy
Bułki hamburgerowe

Miękkie i puszyste bułki hamburgerowe z sezamem. Nie tylko do hamburgerów, ale również do kanapek. Ciasto na bułki nie zawiera jajek, ani masła. Jest elastyczne i dobrze się z nim pracuje.

Składniki na 6 dużych bułek:

Ciasto drożdżowe:

  • 375 g mąki pszennej typu 550
  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 15 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
  • 20 g cukru
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 5 g soli

Dodatkowo:

  • żółtko
  • niecała 1 łyżka mleka
  • sezam do posypania bułek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe, zaczynając od przygotowania zaczynu: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać wyrośnięty zaczyn i olej. Wyrobić ciasto, najlepiej robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (ale można również ręcznie).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Uformować bułeczki i układać je w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

  1. Bułeczki spłaszczyć lekko ręką, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 45 minut do wyrośnięcia.

3

  1. Żółtko rozkłócić z mlekiem i posmarować bułeczki najlepiej przy użyciu silikonowego pędzelka. Od razu posypać sezamem.

4

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, aż ładnie się zarumienią w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).

5

Uwaga:

* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać w misce drożdże z mąką, cukrem i solą. Dodać lekko ciepłe mleko i olej. Wyrobić ciasto, najlepiej robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (ale można również ręcznie).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Bułki hamburgerowe Bułki hamburgerowe Bułki hamburgerowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Betty · 2 miesięcy temu
    Te buleczki sa idealne 😍 nigdy więcej chemicznych pseudo bułek ze sklepu 🤩
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 5 miesięcy temu
    Ciasto super takiego szukalm 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 7 miesięcy temu
    Super przepis😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 9 miesięcy temu
    Wyszły wspaniałe! Dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marek · 1 lat temu
    Na prawdę bułeczki wyszły idealne każdemu polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Czy buleczki są miękkie również na drugi dzień?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eliza · 1 lat temu
    Idealne 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 1 lat temu
    Muszę napisać komentarz bo bułeczki są przepyszne do burgerów. 😊Bez problemu wyszły. Miękkie i bardzo smaczne .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 1 lat temu
    Wyszły super 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 1 lat temu
    Przepyszne mięciutkie bułeczki idealny przepis polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 1 lat temu
    Wyszły idealne! ❤️ Dziękuję bardzo za przepis 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malgo · 2 lat temu
    Przepyszne, mięciutkie, delikatnie chrupiące z zewnątrz. Robiłam na drożdżach instant, wyszły idealnie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Robiłam wg przepisu. Niestety nie wyszło ciasto, było klejące. Ale bułki zjadliwe.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Radek · 1 lat temu
      Robiłem już dwa razy wg przepisu. Za pierwszy  razem ciasto idealne, za drugim klejące, dodałem odrobinę mąki i wyszły super. To tak jak z ciastem na pizze, wilgoć i temp. otoczenia robi duża różnice w konsystencji.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomek · 2 lat temu
    Przepis właśnie wypróbowałem. Bułki wyszły świetnie.
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Bułki pycha i łatwe w przygotowaniu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 3 lat temu
    Świetny przepis, bułeczki przepyszne polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Super przepis wyszły dokładnie tak jak na zdjęciu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Rewelacja. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    REWELACJAprzepyszne mieciutkie buleczki. Tak pachnialy po upieczeniu jakby zawieraly spora ilosc masla a tu skladniki dostepne w kazdym domu. Uwazam ze sekretem jest dobra jakosc maki a buleczki wrecz same sie upieka Goraco polecam