Bułki hamburgerowe

23 Komentarzy
Bułki hamburgerowe

Miękkie i puszyste bułki hamburgerowe z sezamem. Nie tylko do hamburgerów, ale również do kanapek. Ciasto na bułki nie zawiera jajek, ani masła. Jest elastyczne i dobrze się z nim pracuje.

Składniki na 6 dużych bułek:

Ciasto drożdżowe:

  • 375 g mąki pszennej typu 550
  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 15 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
  • 20 g cukru
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 5 g soli

Dodatkowo:

  • żółtko
  • niecała 1 łyżka mleka
  • sezam do posypania bułek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe, zaczynając od przygotowania zaczynu: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać wyrośnięty zaczyn i olej. Wyrobić ciasto, najlepiej robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (ale można również ręcznie).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Uformować bułeczki i układać je w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

  1. Bułeczki spłaszczyć lekko ręką, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 45 minut do wyrośnięcia.

3

  1. Żółtko rozkłócić z mlekiem i posmarować bułeczki najlepiej przy użyciu silikonowego pędzelka. Od razu posypać sezamem.

4

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, aż ładnie się zarumienią w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).

5

Uwaga:

* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać w misce drożdże z mąką, cukrem i solą. Dodać lekko ciepłe mleko i olej. Wyrobić ciasto, najlepiej robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (ale można również ręcznie).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Bułki hamburgerowe Bułki hamburgerowe Bułki hamburgerowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 10 dni temu
    Bardzo smaczne, zrobię ponownie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mandy · 1 miesięcy temu
    Nie pierwszy raz korzystam z Pani przepisów i jak zwykle się nie zawiodłam! Na początku ciasto rosło bardzo wolno,ale potem jak ruszyło,to moment. Nawet wyrabianie poszło gładko,nie kleiło się nic,nie zostawało na ściankach misy od robota,no mega. Dziś upiekłam i bułki i makowce z Pani przepisu . Makowce wyszło mi 5 mniejszych ( bo takie wolę).Wszystko wyszło super! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Betty · 5 miesięcy temu
    Te buleczki sa idealne 😍 nigdy więcej chemicznych pseudo bułek ze sklepu 🤩
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 8 miesięcy temu
    Ciasto super takiego szukalm 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 11 miesięcy temu
    Super przepis😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 1 lat temu
    Wyszły wspaniałe! Dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marek · 1 lat temu
    Na prawdę bułeczki wyszły idealne każdemu polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Czy buleczki są miękkie również na drugi dzień?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eliza · 1 lat temu
    Idealne 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 1 lat temu
    Muszę napisać komentarz bo bułeczki są przepyszne do burgerów. 😊Bez problemu wyszły. Miękkie i bardzo smaczne .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 1 lat temu
    Wyszły super 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 2 lat temu
    Przepyszne mięciutkie bułeczki idealny przepis polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 2 lat temu
    Wyszły idealne! ❤️ Dziękuję bardzo za przepis 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malgo · 2 lat temu
    Przepyszne, mięciutkie, delikatnie chrupiące z zewnątrz. Robiłam na drożdżach instant, wyszły idealnie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Robiłam wg przepisu. Niestety nie wyszło ciasto, było klejące. Ale bułki zjadliwe.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Radek · 2 lat temu
      Robiłem już dwa razy wg przepisu. Za pierwszy  razem ciasto idealne, za drugim klejące, dodałem odrobinę mąki i wyszły super. To tak jak z ciastem na pizze, wilgoć i temp. otoczenia robi duża różnice w konsystencji.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomek · 3 lat temu
    Przepis właśnie wypróbowałem. Bułki wyszły świetnie.
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Bułki pycha i łatwe w przygotowaniu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 3 lat temu
    Świetny przepis, bułeczki przepyszne polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Super przepis wyszły dokładnie tak jak na zdjęciu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Rewelacja. Polecam