Bułki pszenne razowe

10 Komentarzy
Bułki pszenne razowe

Bułki pełnoziarniste na drożdżach, na bazie mąki pszennej i pszennej razowej. Miękkie w środku, z chrupiącą skórką zaraz po upieczeniu. Najsmaczniejsze w dzień pieczenia.

Składniki na 6 dużych bułek:

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
  • 200 g mąki pszennej typu 550
  • 10 g świeżych drożdży (lub 5 g drożdży instant)
  • 10 g soli
  • 350 g lekko ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  1. Mąki wsypać do dużej miski i wymieszać. Wkruszyć drożdże. Dodać sól i lekko ciepłą wodę. Ciasto wyrobić najlepiej przy użyciu robota kuchennego, używając haka do zagniatania ciasta. Zagniatać najpierw na niskich obrotach przez 2 minuty, aż składniki się połączą, a następnie 7 minut na wyższych obrotach, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. (Ciasto można też przygotować ręcznie: W tym celu należy trzymać miskę jedną ręką, a drugą wyrabiać ciasto 2- 3 minuty. Następnie przełożyć ciasto na blat i zagniatać ok. 5- 10 minut, na elastyczne i sprężyste ciasto).
  2. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

2

  1. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i podzielić na 6 części. Z każdej części uformować owalną bułkę, ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na ok. 45 minut, aż prawie podwoją swoją objętość.

3

4

  1. Pod koniec wyrastania (po ok. 30 minutach) rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C, grzałka góra- dół.
  2. Wyrośnięte bułki naciąć dość głęboko. (Polecam żyletkę, ale może być też ostry nóż).
  3. Rozgrzany piekarnik otworzyć, spryskać ścianki piekarnika wodą (używając spryskiwacza) i wsunąć szybko blachę z bułkami do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 225°C (grzałka góra- dół) i piec ok. 20 minut, aż bułki się zarumienią.
  4. Studzić na kratce kuchennej.

Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Brot für Genießer: 53 Variationen", Richarda Bertineta.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Bułki pszenne razowe Bułki pszenne razowe Bułki pszenne razowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 8 miesięcy temu
    Z podwójnej ilości wyszło mi 34 małe bułeczki , ciasta odważałam po 50 g , super 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 1 lat temu
    Czy mogę dać mąkę graham typ 1850? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 lat temu
    Czy brak cukru w składzie to zamysł czy pomyłka? :) będę piec bułeczki z powyższego przepisu i zastanawia mnie ten cukier. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Piekę je po raz kolejny. Poprzednio wyszły mi plaskacze, bo nie wiedziałam wtedy jeszcze, że ciasto drożdżowe trzeba zawijać pod spód. Tym razem zawinęłam nawet kilka razy i wyszły piękne puchacze. Prze włożeniem do piekarnika pomalowałam je też wodą z mąką, tak jak maluje się chleb, są gładsze :-)Od razu zrobiłam z 2 porcji, bo po ostygnięciu chowam je do zamrażarki i wyjmuję tyle ile potrzebuję. Ale posypka to błąd, szybko się obsypuje.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gonia · 1 lat temu
      Hejka, mam pytanie co to znaczy że ciasto drożdżowe zawija się pod spód? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Bardzo dobre, zrobione w maszynie do chleba :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monika · 2 lat temu
      Czy można zamiast mąki pszennej razowej dać np Żytnia razowa ?