Bułki pszenne razowe

Bułki pełnoziarniste na drożdżach, na bazie mąki pszennej i pszennej razowej. Miękkie w środku, z chrupiącą skórką zaraz po upieczeniu. Najsmaczniejsze w dzień pieczenia.
Składniki na 6 dużych bułek:
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
- 200 g mąki pszennej typu 550
- 10 g świeżych drożdży (lub 5 g drożdży instant)
- 10 g soli
- 350 g lekko ciepłej wody
Sposób przygotowania:
- Mąki wsypać do dużej miski i wymieszać. Wkruszyć drożdże. Dodać sól i lekko ciepłą wodę. Ciasto wyrobić najlepiej przy użyciu robota kuchennego, używając haka do zagniatania ciasta. Zagniatać najpierw na niskich obrotach przez 2 minuty, aż składniki się połączą, a następnie 7 minut na wyższych obrotach, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. (Ciasto można też przygotować ręcznie: W tym celu należy trzymać miskę jedną ręką, a drugą wyrabiać ciasto 2- 3 minuty. Następnie przełożyć ciasto na blat i zagniatać ok. 5- 10 minut, na elastyczne i sprężyste ciasto).
- Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i podzielić na 6 części. Z każdej części uformować owalną bułkę, ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na ok. 45 minut, aż prawie podwoją swoją objętość.


- Pod koniec wyrastania (po ok. 30 minutach) rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C, grzałka góra- dół.
- Wyrośnięte bułki naciąć dość głęboko. (Polecam żyletkę, ale może być też ostry nóż).
- Rozgrzany piekarnik otworzyć, spryskać ścianki piekarnika wodą (używając spryskiwacza) i wsunąć szybko blachę z bułkami do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 225°C (grzałka góra- dół) i piec ok. 20 minut, aż bułki się zarumienią.
- Studzić na kratce kuchennej.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Brot für Genießer: 53 Variationen", Richarda Bertineta.
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
|
Liczba sztuk: |
ok. 6 |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski |

- 12 Komentarzy
- Regulamin
- Zarejestruj
lub pisz komentarz jako gość
Przepisy na klasyczne bułki i bagietki
W tej kategorii „Bułki i bagietki” znajdziesz przepisy na tradycyjne bułki jak bułki pszenne na drożdżach oraz puszyste bułki hamburgerowe. Domowe bułki są idealne na śniadanie, kanapki lub jako dodatek do posiłków, z miękkim wnętrzem i delikatną skórką.
Bułki i bagietki – również bezglutenowe i zdrowe przepisy
Są tu także zdrowsze przepisy, np. rustykalne bagietki bezglutenowe czy gryczane bułki bezglutenowe z siemieniem lnianym. Te bułki i bagietki są lekkie, naturalne i idealne dla osób na diecie bezglutenowej lub szukających alternatywy dla klasycznego pieczywa.
Chrupiące bułki i bagietki
Zobacz przepisy na bagietki, takie jak bagietki na zaczynie poolish czy delikatne bagietki jogurtowe. Dzięki poolish bagietki zyskują chrupiącą skórkę i miękki środek, a wersje z jogurtem są lekko wilgotne i puszyste.
Wyszukane bułki i bagietki – z ziarnami i dodatkami
Wśród wypieków znajdziesz bułki dodatkami ziaren, przypraw, suszonych warzyw i ziół. To smaczne, odżywcze bułki, które świetnie sprawdzają się przy kanapkach i przekąskach.