Bułki białkowe upieczone z dodatkiem odżywki białkowej są bezglutenowe, zgodne z dietą niskowęglowodanową oraz ketogeniczną. Są pyszne, mocno chrupiące z zewnątrz, a ładnie porowate i miękkie w środku.
100 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
100 g odżywki białkowej do wypieków, o smaku naturalnym
30 g siemienia lnianego, brązowego lub złotego
30 g ziaren słonecznika (lub mieszanki słonecznika i pestek z dyni)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ok. ⅓ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać odżywkę białkową, siemię lniane, ziarna słonecznika, proszek do pieczenia i sól. Odstawić na bok.
W drugiej misce utrzeć masło mikserem ręcznym na jasną, kremową masę. Dalej miksując na wysokich obrotach dodawać w odstępach po jednym jajku. (Jeśli masa się zwarzy, nic nie szkodzi). Następnie dodać twaróg i zmiksować krótko, do połączenia się składników.
Dodać suche składniki z pierwszej miski i zmiksować do połączenia.
Dużą, płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Na blachę nałożyć łyżką 4 porcje ciasta. (Ciasto jest klejące).
Ręce opłukać wodą. Po kolei, każdą porcję ciasta brać do ręki i formować kulę. Ułożyć z powrotem na papierze i lekko spłaszczyć.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ładnie się zarumienią.
Wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
Źródło: Zmieniony przepis z książki: "Ketogenes Brot: Ketogenes Brot selber machen. 111 ketogene Brotrezepte für eine kohlenhydratarme Ernährung", Cooking Club.
nie wyszlo mi takie zwarte ciasto :( nie dalo wziasc do reki i formowac buleczki :( ale bede probowac jeszcze raz. W smaku piersza klasa nie wyszly takie piekne i okraglutkie ale makro marzenie...dzieki za przepis