Bułki z odżywką białkową bez mąki

Bułki białkowe upieczone z dodatkiem odżywki białkowej są bezglutenowe, zgodne z dietą niskowęglowodanową oraz ketogeniczną. Są pyszne, mocno chrupiące z zewnątrz, a ładnie porowate i miękkie w środku.
Makro 1 bułki: 374 kcal, B: 28g, T: 26g, W: 4,6g (węglowodany netto: 0,5g).
Składniki na 4 duże bułki:
- 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 80 g masła, temperatura pokojowa
- 100 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
- 100 g odżywki białkowej do wypieków, o smaku naturalnym
- 30 g siemienia lnianego, brązowego lub złotego
- 30 g ziaren słonecznika (lub mieszanki słonecznika i pestek z dyni)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. ⅓ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać odżywkę białkową, siemię lniane, ziarna słonecznika, proszek do pieczenia i sól. Odstawić na bok.
- W drugiej misce utrzeć masło mikserem ręcznym na jasną, kremową masę. Dalej miksując na wysokich obrotach dodawać w odstępach po jednym jajku. (Jeśli masa się zwarzy, nic nie szkodzi). Następnie dodać twaróg i zmiksować krótko, do połączenia się składników.
- Dodać suche składniki z pierwszej miski i zmiksować do połączenia.
- Dużą, płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na blachę nałożyć łyżką 4 porcje ciasta. (Ciasto jest klejące).

- Ręce opłukać wodą. Po kolei, każdą porcję ciasta brać do ręki i formować kulę. Ułożyć z powrotem na papierze i lekko spłaszczyć.

- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ładnie się zarumienią.
- Wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
Źródło: Zmieniony przepis z książki: "Ketogenes Brot: Ketogenes Brot selber machen. 111 ketogene Brotrezepte für eine kohlenhydratarme Ernährung", Cooking Club.
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
|
Liczba porcji: |
ok. 4 |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni |

- 6 Komentarzy
- Regulamin
- Zarejestruj
lub pisz komentarz jako gość
Przepisy na klasyczne bułki i bagietki
W tej kategorii „Bułki i bagietki” znajdziesz przepisy na tradycyjne bułki jak bułki pszenne na drożdżach oraz puszyste bułki hamburgerowe. Domowe bułki są idealne na śniadanie, kanapki lub jako dodatek do posiłków, z miękkim wnętrzem i delikatną skórką.
Bułki i bagietki – również bezglutenowe i zdrowe przepisy
Są tu także zdrowsze przepisy, np. rustykalne bagietki bezglutenowe czy gryczane bułki bezglutenowe z siemieniem lnianym. Te bułki i bagietki są lekkie, naturalne i idealne dla osób na diecie bezglutenowej lub szukających alternatywy dla klasycznego pieczywa.
Chrupiące bułki i bagietki
Zobacz przepisy na bagietki, takie jak bagietki na zaczynie poolish czy delikatne bagietki jogurtowe. Dzięki poolish bagietki zyskują chrupiącą skórkę i miękki środek, a wersje z jogurtem są lekko wilgotne i puszyste.
Wyszukane bułki i bagietki – z ziarnami i dodatkami
Wśród wypieków znajdziesz bułki dodatkami ziaren, przypraw, suszonych warzyw i ziół. To smaczne, odżywcze bułki, które świetnie sprawdzają się przy kanapkach i przekąskach.