Bułki na maślance

4 Komentarzy
Bułki na maślance

Smaczne, miękkie bułki na drożdżach z dodatkiem maślanki. Są puszyste, z delikatnym posmakiem maślanki, z cienką i lekko chrupiącą skórką zaraz po upieczeniu. Potem robią się całe miękkie. Smaczne również na drugi dzień.

Składniki na 8 bułeczek (każda o średnicy ok. 9 cm):

Ciasto drożdżowe:

  • 350 g mąki pszennej typ 550 lub orkiszowej jasnej typ 630
  • 250 ml maślanki, lekko ciepłej
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Do posypania (opcjonalnie):

  • np. ziarna sezamu, czarnuszki, słonecznika

Sposób przygotowania:

  1. Maślankę lekko podgrzać. (Tylko delikatnie, aby była lekko ciepła).
  2. Przygotować zaczyn: Lekko ciepłą maślankę wymieszać z pokruszonymi drożdżami, 1 łyżeczką cukru i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Resztę mąki wsypać do dużej miski i wymieszać z solą. Dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto. (Zagniatać ok. 5- 7 minut robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta lub ręcznie. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić ładnie od miski).
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość.
  5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 8 równych części i uformować bułeczki.
  6. Bułki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

  1. Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 20- 30 minut.
  2. Pod koniec wyrastania rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C, grzałka góra- dół.
  3. Wyrośnięte bułki posmarować maślanką przy użyciu silikonowego pędzelka, posypać ulubionymi ziarnami i naciąć dość głęboko. (Polecam żyletkę, ale może być też ostry nóż).

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia.

4 

Uwaga:

* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, cukrem i solą. Dodać lekko ciepłą maślankę i zagnieść ciasto.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Bułki na maślance Bułki na maślance Bułki na maślance
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mateusz · 5 miesięcy temu
    Zaczyn wyrósł rewelacyjnie , ciasto również , niestety bułki totalna klapa w piekarniku ani rusz. Wszystko zgodnie z przepisem 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 2 lat temu
    Naprawde pyszne:)Zrobilam z kefirem .Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 2 lat temu
    Mam kefir.Moze byc zamiast maslanki?