Bułki bezglutenowe ze słonecznikiem
Bułeczki bezglutenowe z ziarnami słonecznika w środku. Bardzo smaczne, miękkie, bezglutenowe bułki, smaczne na śniadanie jak i kolację. Ponieważ wychodzi 12 bułeczek, część mrożę i według potrzeb wyciągam i pozostawiam do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Świeże bułki przechowuję w woreczku, aby nie obsychały. Bardzo dobra kombinacja mąk. Nie zmieniam oryginalnego przepisu, a piekłam je już czterokrotnie. Jedynie dwa razy zamiast mąki sojowej użyłam pół na pół kukurydzianej i jaglanej.
Do przygotowania bułek używam zimnej wody. Przez to ciasto wymaga dłuższego czasu wyrastania, ale ma to wpływ na smak bułeczek.
Składniki na 12 bułeczek:
- 25 g świeżych drożdży
- 600 ml zimnej wody
- 100 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 100 g mąki sojowej (lub 50g mąki kukurydzianej i 50g mąki jaglanej)
- 160 g mąki gryczanej (plus trochę do posypania bułek)
- 40 g mąki ryżowej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 40 g łusek babki jajowatej
- 50 g ziaren słonecznika
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wkruszyć drożdże, zalać wodą i wymieszać.
- W drugiej misce wymieszać skrobię, z mąką sojową, gryczaną, ryżową, solą, łuskami babki jajowatej i ziarnami słonecznika. Dodać do miski z wodą i szybko wymieszać trzepaczką. (Ciasto szybko zacznie gęstnieć).
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
- Z wyrośniętego ciasta uformować 12 kulek. (Najlepiej przed tym posmarować ręce olejem, bo ciasto jest klejące). Kulki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.
- Kulki lekko spłaszczyć i można (ale nie trzeba) oprószyć mąką gryczaną.
- Bułeczki przykryć folią spożywczą lub ściereczką i pozostawić na 1 godzinę.
- Bułeczki piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do lekkiego zarumienienia, w temperaturze 225°C (grzałka góra- dół).
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Glutenfreies Brot" J. Frej, M. Blohm.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
Liczba sztuk: |
ok. 12 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
lub pisz komentarz jako gość
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!