Bułki bezglutenowe ze słonecznikiem

Napisz komentarz
Bułki bezglutenowe ze słonecznikiem

Bułeczki bezglutenowe z ziarnami słonecznika w środku. Bardzo smaczne, miękkie, bezglutenowe bułki, smaczne na śniadanie jak i kolację. Ponieważ wychodzi 12 bułeczek, część mrożę i według potrzeb wyciągam i pozostawiam do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Świeże bułki przechowuję w woreczku, aby nie obsychały. Bardzo dobra kombinacja mąk. Nie zmieniam oryginalnego przepisu, a piekłam je już czterokrotnie. Jedynie dwa razy zamiast mąki sojowej użyłam pół na pół kukurydzianej i jaglanej.

Do przygotowania bułek używam zimnej wody. Przez to ciasto wymaga dłuższego czasu wyrastania, ale ma to wpływ na smak bułeczek.

Składniki na 12 bułeczek:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 600 ml zimnej wody
  • 100 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 100 g mąki sojowej (lub 50g mąki kukurydzianej i 50g mąki jaglanej)
  • 160 g mąki gryczanej (plus trochę do posypania bułek)
  • 40 g mąki ryżowej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 40 g łusek babki jajowatej
  • 50 g ziaren słonecznika

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wkruszyć drożdże, zalać wodą i wymieszać.
  2. W drugiej misce wymieszać skrobię, z mąką sojową, gryczaną, ryżową, solą, łuskami babki jajowatej i ziarnami słonecznika. Dodać do miski z wodą i szybko wymieszać trzepaczką. (Ciasto szybko zacznie gęstnieć).
  3. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

2

  1. Z wyrośniętego ciasta uformować 12 kulek. (Najlepiej przed tym posmarować ręce olejem, bo ciasto jest klejące). Kulki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.
  2. Kulki lekko spłaszczyć i można (ale nie trzeba) oprószyć mąką gryczaną.
  3. Bułeczki przykryć folią spożywczą lub ściereczką i pozostawić na 1 godzinę.

3

  1. Bułeczki piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do lekkiego zarumienienia, w temperaturze 225°C (grzałka góra- dół).

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Glutenfreies Brot" J. Frej, M. Blohm.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Bułki bezglutenowe ze słonecznikiem Bułki bezglutenowe ze słonecznikiem Bułki bezglutenowe ze słonecznikiem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Przepisy na klasyczne bułki i bagietki

W tej kategorii „Bułki i bagietki” znajdziesz przepisy na tradycyjne bułki jak bułki pszenne na drożdżach oraz puszyste bułki hamburgerowe. Domowe bułki są idealne na śniadanie, kanapki lub jako dodatek do posiłków, z miękkim wnętrzem i delikatną skórką.

Bułki i bagietki – również bezglutenowe i zdrowe przepisy

Są tu także zdrowsze przepisy, np. rustykalne bagietki bezglutenowe czy gryczane bułki bezglutenowe z siemieniem lnianym. Te bułki i bagietki są lekkie, naturalne i idealne dla osób na diecie bezglutenowej lub szukających alternatywy dla klasycznego pieczywa.

Chrupiące bułki i bagietki

Zobacz przepisy na bagietki, takie jak bagietki na zaczynie poolish czy delikatne bagietki jogurtowe. Dzięki poolish bagietki zyskują chrupiącą skórkę i miękki środek, a wersje z jogurtem są lekko wilgotne i puszyste.

Wyszukane bułki i bagietki – z ziarnami i dodatkami

Wśród wypieków znajdziesz bułki dodatkami ziaren, przypraw, suszonych warzyw i ziół. To smaczne, odżywcze bułki, które świetnie sprawdzają się przy kanapkach i przekąskach.