Lemon Curd
Ocena użytkowników: 5 / 5
![Gwiazdka aktywna](/media/system/images/rating_star.png)
![Gwiazdka aktywna](/media/system/images/rating_star.png)
![Gwiazdka aktywna](/media/system/images/rating_star.png)
![Gwiazdka aktywna](/media/system/images/rating_star.png)
![Gwiazdka aktywna](/media/system/images/rating_star.png)
![](/plugins/content/jlexcomment/assets/icon.png)
Lemon curd to słodko- kwaśny krem cytrynowy. Jest dość łatwy i szybki do zrobienia. Do jego przygotowania potrzebne są: cytryny, jajka, cukier i masło. Całość podgrzewana jest najlepiej na parze, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Lemon curd można wykorzystać jako krem do tortu, nadzienie do babeczek, tart lub bez. Można go użyć zamiast konfitury do posmarowania naleśników lub pieczywa. Nadaje się również jako dodatek do różnych deserów i lodów.
Do przygotowania cytrynowego kremu potrzebny jest garnek i metalowa miska, która nałożona na garnek, będzie się dobrze na nim trzymać. (Krem przygotowujemy w kąpieli wodnej).
Składniki na ok. 250ml:
- 2 jajka
- 2 cytryny
- 110g cukru
- 70g masła
Sposób przygotowania:
- Cytryny umyć i osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Sok i startą skórkę przełożyć do metalowej miski (lub ewentualnie niedużego garnka).
- Dodać cukier i jajka. Trzepaczką rozkłócić jajka. Dodać masło pokrojone na kawałki.
- Do garnka należy wlać trochę wody. (Wody należy wlać tyle, aby po nałożeniu na garnek miski, woda nie dotykała, w żadnym wypadku dna miski). Wodę zagotować i ustawić moc palnika na średnią.
- Na garnek nałożyć metalową miskę. Całość ogrzewać, mieszając trzepaczką. Najpierw masło się roztopi i powstanie jednolita masa. Należy dalej masę ogrzewać, mieszać dość często, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. (U mnie trwa to ok. 10- 15 min.)
- Gotowy krem przetrzeć przez sitko, aby był gładki.
- Następnie przełożyć go do słoika i gdy ostygnie wstawić do lodówki. (W lodówce krem zgęstnieje). W lodówce można przechowywać go do 2 tygodni.
Smacznego.
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jajka cale czy tylko zoltka?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Całe jajka.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję! (hi)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Krem jest gęsty i pyszny😋
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robiłam dzisiaj pierwszy raz do swojego tortu urodzinowego.No przepyszne! Mistrzostwo! 🤤Dziękuję, że mogłam skorzystać z Pani przepisu💌
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pierwszy raz robiłam i wyszedł idealnie! Użyłam do lemon cheesecake. Pycha ☺️
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy bedzie pasował jak posmaruje nim blat a nastepnie naloze mase kinder bueno? Czy to srednie połączenie? Bede baaardzo wdzieczna za odpowiedź. Jest Pani najlepsza!
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Moim zdaniem, jeśli robisz jasny krem, czyli ubijasz śmietankę z mascarpone i dodajesz kawałki kinder bueno to lemon curd będzie pasował. Jeśli robisz czekolady krem kinder bueno to smakowo bardziej pasowałaby mi na przykłam malina, jeżyna, czy wiśnia.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A czy zamiast cytryn mogę dać pomarańcze? Ile wtedy pomarańczy potrzeba?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzisiaj robiłam lemon curd po raz drugi - pierwszym razem wyszedł cudowny, ale za drugim oddzielił się tłuszcz z masła i pływa na wierzchu kremu. Co zrobiłam źle? Skladniki użyte dokładnie te same, co pierwszym razem...
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Możliwe, że go przegrzałaś. Spróbuj zmiksować go blenderem. Może pomoże.
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dlaczego krem mi nie zgęstniał ? Na drugi dzień w lodowce i dalej płynny mocno
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A zgęstniał trochę podczas gotowania? Wygląda na to, że za krótko gotowany.
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.(ok) pierwszy lemon curd wyszedł idealnie 🍋🍋🍋 czuję, że się zaprzyjaźnimy.. 😉 dziękuję za przepis
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można użyć tego kremu do babeczek?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak :)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy tort można przełożyć samym lemoncurd czy lepiej pomieszać z ubitą śmietaną
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Możesz przełożyć np. jedną warstwę samym lemon curdem lub pomieszać ze śmietaną i mascarpone np. jak w tym przepisie: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/1131-tort-cytrynowy-z-lemon-curd-w-stylu-fault-line-cake
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mogę połączyć z kremowka i mascarpone i w jakiej proporcji
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, lemon curd można dodać do smaku. Tutaj jest krem z mascarpone, śmietanki i lemon curd: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/1131-tort-cytrynowy-z-lemon-curd-w-stylu-fault-line-cake
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Gdyby Pani była w pobliżu to bym Panią ucałował! Najważniejsze, że przepis jest dobry i wyszedł za pierwszym razem! Działa jak dobry narkotyk, po pierwszym łyku już jestem uzależniona! Mam nadzieję, że pozostałe przepisy są również wspaniałe! Muszę wyrzucić moją wagę!
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeśli robię go do ciasta to też wolę nie próbować bo za bardzo wciąga i nie zostałoby go za dużo (giggle)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Niestety nie miałam masła więc użyłam margaryny, a krem i tak wyszedł pyszny :)
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam :) czy mozna dodac barwnik w proszku do lemon curd ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pewnie tak ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam. Chciałabym zapytać czy mogę użyć lemon curd z Pani przepisu do tortu, ale zamiast dżemu pod krem? Pozdrawiam 🙂
- {"set":null,"list":{"2":2,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak :)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":4,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pyszny :-), czy lemon curd można pasteryzować w słoiczkach?
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja wkladam do sloiczkow klik klak bardzo goracy jak sloiczki sie zamkna to moze stac bardzo dlugo, ostatnio stal w lodowce ok 3 miesiecy. (hi)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pyszne! Dodałam do kremówki i niebo w gębie !
- {"set":null,"list":{"2":4,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można go wymieszać z ubitą śmietaną kremówką i przełożyć nim tort!
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak (nod)
- {"set":null,"list":{"3":1,"4":3,"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się