Lemon Curd
Ocena użytkowników: 5 / 5
Lemon curd to słodko- kwaśny krem cytrynowy. Jest dość łatwy i szybki do zrobienia. Do jego przygotowania potrzebne są: cytryny, jajka, cukier i masło. Całość podgrzewana jest najlepiej na parze, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Lemon curd można wykorzystać jako krem do tortu, nadzienie do babeczek, tart lub bez. Można go użyć zamiast konfitury do posmarowania naleśników lub pieczywa. Nadaje się również jako dodatek do różnych deserów i lodów.
Do przygotowania cytrynowego kremu potrzebny jest garnek i metalowa miska, która nałożona na garnek, będzie się dobrze na nim trzymać. (Krem przygotowujemy w kąpieli wodnej).
Składniki na ok. 250ml:
- 2 jajka
- 2 cytryny
- 110g cukru
- 70g masła
Sposób przygotowania:
- Cytryny umyć i osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Sok i startą skórkę przełożyć do metalowej miski (lub ewentualnie niedużego garnka).
- Dodać cukier i jajka. Trzepaczką rozkłócić jajka. Dodać masło pokrojone na kawałki.
- Do garnka należy wlać trochę wody. (Wody należy wlać tyle, aby po nałożeniu na garnek miski, woda nie dotykała, w żadnym wypadku dna miski). Wodę zagotować i ustawić moc palnika na średnią.
- Na garnek nałożyć metalową miskę. Całość ogrzewać, mieszając trzepaczką. Najpierw masło się roztopi i powstanie jednolita masa. Należy dalej masę ogrzewać, mieszać dość często, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. (U mnie trwa to ok. 10- 15 min.)
- Gotowy krem przetrzeć przez sitko, aby był gładki.
- Następnie przełożyć go do słoika i gdy ostygnie wstawić do lodówki. (W lodówce krem zgęstnieje). W lodówce można przechowywać go do 2 tygodni.
Smacznego.
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Lemon curd /połowa porcji / wymieszany z 250 g serka maskarpone jest przepyszny do ciasteczek lub bezy
- {"set":null,"list":{"4":3,"2":1,"3":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kiedyś robiłem taką tartę z tym cardem i jeszcze wlewałem do korpusu kruchego na tartę i do pieca 120'C na około godzinę. Card zgęstnieje na stałe i jeszcze beza włoska(zaparzana) z worka wzorki. Opalić opalarką lub jakimś ogniem lekko dla dekoracji.
Tomek- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Podobną tartę też robiłam ;)
https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/674-tarta-cytrynowa-z-lemon-curd- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Maslo czy margaryne do pieczenia. Jak maslo to jakie?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Należy użyć masło ekstra o co najmniej 82% tłuszczu.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Szybko sie robi i jest pyszny. Z grzankami na sniadanie -palce lizać!
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Można dodać mniej cukry ? Np. 100 gram
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.100 g na pewno ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy mogę jedno jajko zastąpić 2 żółtkami? Potrzebuję się ich pozbyć
Z góry dziękuję za odpowiedź- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie zastępowałabym, a dorzuciłabym do składnikiów te 2 żółtka dodatkowo ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.można to samo zrobić z pomarańczami lemonkami itd....
- {"set":null,"list":{"2":2,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ale żaden inny Curd nie ma porównania do tego
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Absolutnie cudowny i łatwy w przygotowaniu.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pierwszy raz zrobiłam krem z tego typu i się zakochałam w nim poprostu niebo w gębie.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, czy mogę przełożyć tym kremem mini bezy dwa dni wcześniej? Czy lepiej przed samym podaniem? Nie chce żeby te bezy jakoś namiękły....
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Aktualizacja: Proszę przełożyć bezy kremem przed podaniem. Przetestowałam. Wczoraj przełożyłam bezy kremem i dziś są miękkie, bez względu na miejsce przechowywania (na blacie, w puszce i w lodówce).
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Krem jest prze pyszny (yn) polecam
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy ten krem nie wypłynie z tortu?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Muszę przyznać, że miałam wątpliwości czy mi ten krem wyjdzie. Jest na prawdę pyszny . Polecam.
- {"set":null,"list":{"2":3,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy krem podczas pieczenia nie puści wody?Robiłam dwa razy tarte cytrynową z bezą i w obu przypadkach z tarty wypłynęła słodka woda.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie, nie powinien. On się nadaje do zapiekania. Myślę, że ta słodka woda to raczej z bezy była.
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.czyli powinnam dłużej potrzymac w piekarniku?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie znam szczegółów, co to za przepis i kiedy ta woda wypływa? Po upieczeniu i schłodzeniu nie powinno nic wypływać. Jak poleży dłużej to beza będzie się powoli rozpuszczać. Bezy nie są trwałe. Jeśli to się dzieje po ostygnieciu ciasta to piekłabym ciasto dłużej.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Woda podchodzi kiedy ciasto wystygnie, raz pieklam wieczorem a rano tarta juz miała wodę i przy krojeniu wypłynęło jeszcze więcej tak że kruche sie rozmoczyło i nie dało się nabrać na talerz :(
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pani Anno. To nie woda, tylko białko z bezy. jeśli wsadza Pani tarte z curdem, na to piana i do piekarnika, to beza tylko prowizorycznie się upiecze, a znowu nie może Pani suszyć bezy przez 2h bo wtedy tarta się spali. polecam beze zrobić osobno i ułożyć na tarcie. ten przepis na curd jest moim ulubionym i to nie w nim jest problem.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam. Czy proporcje podane na lemon curd napewno są dobre? W innych przepisach na mniej więcej tę ilość składników są jeszcze dodatkowe 2 żółtka. Pozdrawiam. ☺️
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, są dobre. Są różne przepisy. W niektórych daje się same żółtka, wtedy musi być ich więcej (wm)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję za szybką odpowiedź. Dzisiaj mam zamiar zrobić ten "krem" z Pani przepisu, zobaczymy co wyjdzie. Pozdrawiam. ☺️
- {"set":null,"list":{"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam juz któryś raz z Pani przepisu i zawsze było okej. Do dziś. Nie chciał zupełnie zgęstnieć. Robiłam wg przepisu krok w krok. Jak zawsze. Co mogłam spartolić i jak go uratować?? Potrzebuję do przełożenia urodzinowej tarty.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Hmm, dziwne, że za którymś razem coś poszło nie tak. Ogrzewałabym dalej, a nawet jak nie zgęstnieje za bardzo to po schłodzeniu w lodówce powinien zrobić się gęstszy.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzięki za odzew. Niestety i tak nie stężał. Ale fuksem udało mi się go uratować (rofl) dodałam mąkę ziemniaczaną i zrobilam tak jak sie robi kisiel, także jutro goście będą mieli co jeść (nod)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mi też nie steżał, okazało się, ze w tej kąpieli wodnej za bardzo się nie podgrzal. Był letni. Przelałam prostoo do garnka, mieszalam i po 5 min był idealny. Nastepnym razem tylko prosto do gara i pilnować :D
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":2,"3":0,"5":0,"6":0,"7":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam mam pytanie czy lemon curd można mrozic
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, można.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Będzie pasował do przełożenia wafli??
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ile wytrzymają mi upieczone ciasteczka przełożone tym kremem? Będę go przekładać na zimno
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W lodówce, w zamkniętym pojemniku, myślę, że długo.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można go połączyć z kremem maślanym ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się