Ryż na mleku

Ryż na mleku to pyszny, a zarazem bardzo prosty do przygotowania deser. Można podawać go np. ze świeżymi owocami, z cynamonem, rodzynkami, musem jabłkowym, sosem przygotowanym ze zmiksowanych owoców z cukrem pudrem.
Do ryżu na mleku powinniśmy wybrać taki ryż, który po ugotowaniu będzie miał mazistą i kremową konsystencję. Osobom mieszkającym w Niemczech polecam kupić Milchreis.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 250g ryżu (najlepiej o okrągłych ziarenkach jak do risotto np. arborio)
- 1litr mleka
- 1 laska wanilii
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- cynamon (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
- Mleko wlać do garnka. Dodać laskę wanilii, ziarenka oraz masło. Mleko zagotować. Dodać ryż i cukier. Gotować na małej mocy palnika do miękkości, mieszając od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. (Ryż powinien ładnie napęcznieć i zmięknąć. Mleko natomiast powinno się prawie całkowicie wchłonąć. W zależności od ryżu trwa to ok. 30minut).
- Wyciągnąć laskę wanilii, a garnek z ryżem ściągnąć z pieca, przykryć talerzem i pozostawić na ok. 2 minut. (Ryż jeszcze bardziej napęcznieje).
- Gotowy rozłożyć do miseczek. Podawać na ciepło lub zimno. Można oprószyć cynamonem.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.