Deser z czarnej porzeczki


Lekki deser z czarnej porzeczki i jogurtu naturalnego, udekorowany kleksem z bitej śmietany. Jest pyszny, lekki, kwaskowaty, o charakterystycznym, lekko cierpkim posmaku czarnej porzeczki, mocno owocowy i orzeźwiający. Prosty i szybki deser szczególnie na upały.
Składniki na 2 porcje:
Warstwy jogortowo- porzeczkowe:
- 200 g porzeczek czarnych (waga po obraniu z szypułek), świeżych lub mrożonych
- 40 g cukru pudru
- 130 g gęstego jogurtu typu greckiego 10%, schłodzonego
Bita śmietana:
- 200 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
Do dekoracji (opcjonalnie):
- kilka owoców czarnej porzeczki
Sposób przygotowania:
- Porzeczki* przełożyć do miski i zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Skóry i pestki wyrzucić. (Otrzymamy ok. 125 ml puree porzeczkowego).
- Puree porzeczkowe wymieszać z cukrem pudrem i podzielić po równo do 3 miseczek.
- Do pierwszej miski dodać 100 g jogurtu i wymieszać. Do drugiej miski dodać 30 g jogurtu i wymieszać.
- Do dwóch pucharków rozłożyć po połowie masy z pierwszej miski, na to masę z drugiej miski, a na wierzch puree porzeczkowe.
- Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietanę wyłożyć do pucharków i ozdobić czarną porzeczką.
- Deser podawać od razu lub schłodzić w lodówce.
Uwaga:
* Jeśli porzeczki są mrożone, odważyć je i pozostawić w misce do rozmrożenia. Następnie zmiksować z sokiem, który puściły i przetrzeć przez sitko.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
2 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.