Deser z czarnej porzeczki

Lekki deser z czarnej porzeczki i jogurtu naturalnego, udekorowany kleksem z bitej śmietany. Jest pyszny, lekki, kwaskowaty, o charakterystycznym, lekko cierpkim posmaku czarnej porzeczki, mocno owocowy i orzeźwiający. Prosty i szybki deser szczególnie na upały.

Składniki na 2 porcje:

Warstwy jogortowo- porzeczkowe:

  • 200 g porzeczek czarnych (waga po obraniu z szypułek), świeżych lub mrożonych
  • 40 g cukru pudru
  • 130 g gęstego jogurtu typu greckiego 10%, schłodzonego

Bita śmietana:

  • 200 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru

Do dekoracji (opcjonalnie):

  • kilka owoców czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

  1. Porzeczki* przełożyć do miski i zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Skóry i pestki wyrzucić. (Otrzymamy ok. 125 ml puree porzeczkowego).
  2. Puree porzeczkowe wymieszać z cukrem pudrem i podzielić po równo do 3 miseczek.
  3. Do pierwszej miski dodać 100 g jogurtu i wymieszać. Do drugiej miski dodać 30 g jogurtu i wymieszać.

2

  1. Do dwóch pucharków rozłożyć po połowie masy z pierwszej miski, na to masę z drugiej miski, a na wierzch puree porzeczkowe.
  2. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietanę wyłożyć do pucharków i ozdobić czarną porzeczką.
  3. Deser podawać od razu lub schłodzić w lodówce.

Uwaga:

* Jeśli porzeczki są mrożone, odważyć je i pozostawić w misce do rozmrożenia. Następnie zmiksować z sokiem, który puściły i przetrzeć przez sitko.

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

2

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Deser z czarnej porzeczki Deser z czarnej porzeczki