Deser plaża
Deser w pucharkach dla dzieci przedstawiający morze i plażę to pyszna i atrakcyjna przekąska, która z pewnością przyciągnie uwagę małych smakoszy i zachęci ich do spróbowania. Składa się z trzech warstw: ciasta czekoladowego, cienkiej warstwy bitej śmietany i niebieskiej galaretki. Są to składniki, które powinny dzieciom przypaść do gustu ߙ⦬t;/p>
Deserki przygotowałam do szkoły z okazji urodzin mojej córki. Ponieważ większość dzieci nie jest zwolennikami kremów (z resztą nie wiem jak u was, ale u nas proszą raczej o przynoszenie suchych ciast lub muffinków), zdecydowałam się na czekoladową babkę, jako główny składnik deseru, która połamana na kawałki zajmuje większą część pucharka. Jedyną warstwą kremową w deserze jest serek mascarpone ubity ze śmietanką, który stanowi jasne tło dla niebieskiej galaretki.
W galaretce, imitującej morze, umieściłam gumisie w kształcie rybek, syrenek oraz muszelek. Należy jednak pamiętać, że gumisie mogą lekko tracić kolor lub lekko rozpuszczać się w galaretce, zwłaszcza gdy desery stoją w lodówce przez noc lub dwie. (Na zdjęciu są po nocy w lodówce). Dlatego pozostawiam to Waszej decyzji, czy chcecie zalewać gumisie galaretką, czy może ułożyć rybkę na powierzchni galaretki. Inną ciekawą opcją jest umieszczenie muszelki na warstwie "piasku" zmielonych herbatników. Dla dodatkowego efektu wizualnego zamówiłam również papierowe palmy i parasolki do deserów oraz drinków.
Składniki na ok. 24 sztuki (kubeczki o pojemności 150 ml):
Ciasto:
- 200 g masła, temperatura pokojowa
- 200 g cukru
- 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 220 g mąki pszennej
- 30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 30 g kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka, temperatura pokojowa
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
Krem z mascarpone:
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 400 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 opakowanie galaretki koloru niebieskiego* (do przygotowania w 500 ml wody)
- ok. 30 g herbatników maślanych
- żelki (rybki, muszelki), opcjonalnie
- papierowe palmy/ parasolki do drinków i deserów
Sposób przygotowania:
- Upiec ciasto według przepisu: "Babka czekoladowa" (bez polewy czekoladowej) i pozostawić do ostygnięcia.
- Ciasto połamać na kawałki. Można odciąć przypieczoną skórkę, ale nie jest to konieczne. Rozłożyć kawałki ciasta do 24 kubeczków.
- Przygotować krem z mascarpone: Zimny serek i zimną śmietankę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec dodać cukier puder.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą tylką (lub użyć woreczka do mrożenia, odcinając róg). Wycisnąć krem do kubeczków, przykrywając kawałki ciasta. Jeśli pozostanie nadmiar kremu, przechować go w lodówce.
- Wyrównać krem w kubeczkach, używając łyżeczki, aby nie pozostały szczeliny w kremie oraz między kremem, a kubeczkiem. (Ma to zapobiec temu, aby galaretka nie spłynęła na dół). Na kremie można ułożyć żelka. Kubeczki wstawić do lodówki.
- W tym czasie przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu (lub przygotować ją samemu, według sposobu podanego pod przepisem). Chłodną galaretkę wstawić do lodówki, a gdy zacznie tężeć (po ok. 1 ½ godziny), wyłożyć delikatnie łyżką na krem. Kubeczki wstawić do lodówki, aby galaretka całkiem stężała.
- Herbatniki zmiksować w malakserze lub blenderem, aby uzyskać konsystencję piasku. (Można także włożyć herbatniki do woreczka do mrożenia i rozkruszyć je przy pomocy wałka).
- Gdy galaretka stężeje, rozłożyć w jednym rogu trochę pozostałego kremu i posypać zmiksowanymi herbatnikami, używając łyżeczki.
- Udekorować papierowymi palmami lub parasolkami.
- Można podawać od razu lub schłodzić. Gotowy deser można przechowywać do 2- 3 dni w lodówce.
* W przypadku braku galaretki niebieskiej można przygotować ją samemu:
Składniki:
- 450 ml cytrynowej lemoniady (Sprite lub podobne)
- 9 g żelatyny w proszku lub 6 listków żelatyny
- trochę bezalkoholowego syropu Blue Curacao lub niebieskiego barwnika spożywczego
Sposób przygotowania:
- Żelatynę przełożyć do garnka i zalać ok. 100 ml lemoniady. Pozostawić do napęcznienia na ok. 10 minut.
- Napęczniałą żelatynę podgrzać na niskiej mocy palnika, mieszając, aż się rozpuści. (Należy uważać, aby nie doprowadzić do jej zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek ściągnąć z pieca i mieszając, wlewać stopniowo resztę lemoniady, a następnie trochę syropu, do uzyskania pożądanego koloru.
- Pozostawić na blacie, mieszając krótko co jakiś czas, aż lemoniada straci gaz i przestanie się pienić.
- Następnie lemoniadę wstawić do lodówki, a gdy zacznie tężeć, wyłożyć delikatnie łyżką na krem.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 24 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
lub pisz komentarz jako gość
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!