Mus czekoladowo- dyniowy (low carb, keto)
Ostatnio bardzo popularna w mediach społecznościowym jest kombinacja puree z dyni i czekolady. Próbowałam tego musu z dynią hokkaido i piżmową oraz czekoladą o zawartości 85% kakao, aby deser był niskowęglowodanowy. Smak dyni według mnie jest wyczuwalny, pomimo intensywnego smaku czekolady. Lepszy deser, moim zdaniem, powstaje z dyni piżmowej. Jest mniej zwarty, bardziej kremowy. Smaczniejszy z dodatkiem cynamonu lub przyprawy do piernika. Bita śmietana do tego musu bardzo dobrze pasuje i według mnie jest konieczna. Deser nie powala, ale na diecie keto, chwilowa przyjemność dla podniebienia ;).
Makro 1 z 4 porcji (z czekoladą 85%): 322 kcal, B: 5,14g, T: 28,2g, W: 10,5g (W netto: 10,5g).
Składniki na ok. 4 porcje:
- 250 g puree z dyni np. według przepisu: "Puree z dyni" (polecam dynię piżmową)
- 125 g czekolady 80- 85% kakao
- 1 łyżeczka (lub do smaku) cynamonu lub przyprawy do piernika (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 150 g słodkiej śmietanki 30%, schłodzonej
- 1 łyżka erytrytolu, zmielonego na puder
- kakao do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Przygotować puree z dyni w piekarniku według przepisu: "Puree z dyni". Można ją również ugotować we wodzie lub na parze. W tym celu dynię obrać (Tylko Hokkaido nie trzeba obierać ze skóry), przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić na kawałki i ugotować na parze lub w wodzie. Miękką dynię zmiksować i przetrzeć przez sitko.
- Odmierzyć 250 g puree z dyni i przełożyć do garnka.
- Czekoladę posiekać drobno.
- Puree mocno podgrzać i ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Wmieszać cynamon.
- Mus przełożyć do pucharków lub filiżanek i schłodzić w lodówce, aż będzie zimny lub do dnia następnego.
- Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania erytrytol w pudrze.
- Bitą śmietanę rozłożyć na mus. Można posypać kakao.
- Podawać lub schłodzić w lodówce.
Uwaga:
* Ja obrałam dynię przed pieczeniem, ale można również oddzielić miąższ od skóry po upieczeniu.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 4 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
lub pisz komentarz jako gość
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!