Panna Cotta z sercem

Napisz komentarz
Panna Cotta z sercem

Walentynkowa Panna Cotta z galaretką. Waniliowy deser Panna Cotta ozdobiony serduszkami z galaretki i kawałkami galaretki na górze. To pyszny, klasyczny deser na specjalne okazje i dla wyjątkowej osoby.

Jeśli użyjecie galaretki bez cukru to również można przygotować ten deser w wersji keto.

Makro 1 deseru w wersji ketogenicznej: 494 kcal, B: 6g, T: 50g, W: 5,5g (węglowodany netto: 5,5g).

Składniki na 3 porcje, na pucharki ok. 200 ml pojemności:

Galaretka:

  • 1 galaretka truskawkowa lub malinowa (lub w wersji niskowęglowodanowej: galaretka bez dodatku cukru + 50 g erytrytolu)
  • 250 ml wody

Panna Cotta:

  • 500 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%
  • 40 g cukru (lub w wersji niskowęglowodanowej: 30 g erytrytolu lub do smaku)
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 ¼ płaskich łyżeczek żelatyny (lub 3 listki żelatyny)
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, ale w 250 ml wody. (Jeśli galaretka jest bez cukru, dodać erytrytol).
  2. Chłodną galaretkę przelać do formy/ pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Forma powinna być takiej wielkości, aby nalana galaretka miała ok. 0,5 cm grubości. (Moja forma ma wymiar wewnętrzny ok. 16x 23cm). Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby całkiem stężała.
  3. Stężałą galaretkę wyciągnąć z formy, chwytając za folię. Małą foremką w kształcie serca (u mnie o wysokości 4,2 cm) wykroić z galaretki 12 serduszek.

2

  1. Po 4 serduszka układać na wewnętrznej ściance pucharka/ szklanki. (Galaretka sama przyklei się do ścianki). Pucharki wstawić do lodówki.

3

  1. Przygotować panna cottę: Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.
  3. Śmietankę wlać do niedużego garnka. Dodać cukier (lub erytrytol) i laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzić do zagotowania. Gotować na niskiej mocy palnika, często mieszając, przez 10 minut. (Uważać, żeby śmietanka nie przywarła do dna garnka). Garnek ściągnąć z pieca i wyciągnąć laskę wanilii.
  4. Gorącą śmietankę wymieszać dokładnie z żelatyną. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu, aby nie utworzył się kożuch. Następnie wstawić do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć, rozlać ją do pucharków. (Jeśli chcemy mieć równo rozłożone ziarenka wanilii w deserze to masa powinna być lekko tężejąca w momencie nalewania jej do pucharków. W przeciwnym wypadku ziarenka opadną na dno. Jeśli nie ma to znaczenia, to można masę rozlać do pucharków płynną, ale koniecznie chłodną).

4

  1. Pozostałą po wykrojeniu serduszek galaretkę pokroić w kostkę i posypać wierzch tężejącego deseru.
  2. Deser wstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki.
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Panna Cotta z sercem Panna Cotta z sercem Panna Cotta z sercem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!