Panna Cotta z galaretką


Panna cotta z truskawkami i galaretką to lekki, efektowny i prosty do przygotowania deser w sezonie truskawkowym. To połączenie aksamitnej, mleczno-śmietankowej warstwy z orzeźwiającą cytrynową galaretką i świeżymi, soczystymi truskawkami. Całość zwieńczają pokruszone bezy i dodatkowe kawałki owoców, które nadają deserowi nie tylko słodyczy, ale i elegancji.
Składniki na 6 porcji, na pucharki o 200 ml pojemności:
Galaretka:
- 1 galaretka cytrynowa lub truskawkowa
- 500 ml gorącej wody
Panna Cotta:
- 250 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%
- 250 ml mleka 3,2- 3,5%
- 50 g cukru
- 1 laska wanilii
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
- 3 łyżki wody
Dodatkowo:
- 100 g świeżych truskawek (do galaretki) + 3 sztuki do dekoracji
- pokruszona beza
Sposób przygotowania:
- Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia, najlepiej umieszczając garnek z galaretką w zimnej wodzie, aby przyspieszyć chłodzenie.
- Pucharki ułożyć na ukos w dwóch foremkach keksowych (u mnie jedna o dł. 30cm, druga 25cm) wyłożonych ściereczką. (Ściereczka zapobiega przesuwaniu się pucharków. Jeśli pozostanie wolne miejsce, można je wypełnić pustym pucharkiem, by wszystko stabilnie się trzymało).
- 100 g truskawek umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na ćwiartki i rozłożyć równomiernie w pucharkach.
- Truskawki zalać chłodną galaretką. Keksówki z pucharkami wstawić do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje.
- Gdy galaretka stężeje, przygotować warstwę panna cotty: Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.
- Wlać śmietankę i mleko do niedużego garnka, dodać cukier, ziarenka i laskę wanilii, a następnie doprowadzić do zagotowania.
- Ściągnąć z pieca i usunąć laskę wanilii. Gorącą śmietaną z mlekiem zalać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści.
- Ostudzić masę, co jakiś czas mieszając, aby nie utworzył się kożuch. Następnie wstawić do lodówki.
- Ustawić pucharki pionowo, gdy galaretka już stężeje. Rozlać do pucharków lekko tężejącą masę panna cotta. (Jeśli chcemy mieć równo rozłożone ziarenka wanilii w deserze to masa powinna być lekko tężejąca w momencie nalewania jej do pucharków. W przeciwnym wypadku ziarenka opadną na dno. Jeśli nie ma to znaczenia, to można masę rozlać do pucharków płynną, ale koniecznie chłodną).
- Deser wstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki.
- Przed podaniem można udekorować kawałkami truskawek i pokruszoną bezą. (Nie dodawać bezy zbyt wcześnie, bo rozpuści się pod wpływem wilgoci).
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 6 sztuk, 200 ml |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Odsłon: 458
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!