Panna Cotta z galaretką

Napisz komentarz
Panna Cotta z galaretką

Panna cotta z truskawkami i galaretką to lekki, efektowny i prosty do przygotowania deser w sezonie truskawkowym. To połączenie aksamitnej, mleczno-śmietankowej warstwy z orzeźwiającą cytrynową galaretką i świeżymi, soczystymi truskawkami. Całość zwieńczają pokruszone bezy i dodatkowe kawałki owoców, które nadają deserowi nie tylko słodyczy, ale i elegancji.

Składniki na 6 porcji, na pucharki o 200 ml pojemności:

Galaretka:

  • 1 galaretka cytrynowa lub truskawkowa
  • 500 ml gorącej wody

Panna Cotta:

  • 250 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%
  • 250 ml mleka 3,2- 3,5%
  • 50 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 3 łyżki wody

Dodatkowo:

  • 100 g świeżych truskawek (do galaretki) + 3 sztuki do dekoracji
  • pokruszona beza

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia, najlepiej umieszczając garnek z galaretką w zimnej wodzie, aby przyspieszyć chłodzenie.
  2. Pucharki ułożyć na ukos w dwóch foremkach keksowych (u mnie jedna o dł. 30cm, druga 25cm) wyłożonych ściereczką. (Ściereczka zapobiega przesuwaniu się pucharków. Jeśli pozostanie wolne miejsce, można je wypełnić pustym pucharkiem, by wszystko stabilnie się trzymało).
  3. 100 g truskawek umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na ćwiartki i rozłożyć równomiernie w pucharkach.
  4. Truskawki zalać chłodną galaretką. Keksówki z pucharkami wstawić do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje.

2

  1. Gdy galaretka stężeje, przygotować warstwę panna cotty: Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.
  2. Wlać śmietankę i mleko do niedużego garnka, dodać cukier, ziarenka i laskę wanilii, a następnie doprowadzić do zagotowania.
  3. Ściągnąć z pieca i usunąć laskę wanilii. Gorącą śmietaną z mlekiem zalać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści.
  4. Ostudzić masę, co jakiś czas mieszając, aby nie utworzył się kożuch. Następnie wstawić do lodówki.
  5. Ustawić pucharki pionowo, gdy galaretka już stężeje. Rozlać do pucharków lekko tężejącą masę panna cotta. (Jeśli chcemy mieć równo rozłożone ziarenka wanilii w deserze to masa powinna być lekko tężejąca w momencie nalewania jej do pucharków. W przeciwnym wypadku ziarenka opadną na dno. Jeśli nie ma to znaczenia, to można masę rozlać do pucharków płynną, ale koniecznie chłodną).

3

  1. Deser wstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki.
  2. Przed podaniem można udekorować kawałkami truskawek i pokruszoną bezą. (Nie dodawać bezy zbyt wcześnie, bo rozpuści się pod wpływem wilgoci).
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 6 sztuk, 200 ml

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Panna Cotta z galaretkąPanna Cotta z galaretką
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!