Deser serowy

9 Komentarzy
Deser serowy

Kremowy sernik gotowany w pucharkach z owocami i ciasteczkami

Ten kremowy deser serowy w pucharkach powstał na bazie klasycznego sernika gotowanego z przepisu: "Sernik gotowany". To świetna alternatywa dla tradycyjnej formy – zamiast ciasta w blaszce, serwujemy kremową, delikatną masę serową warstwowo z dodatkami.

Połączenie waniliowego i czekoladowego sernika gotowanego z pokruszonymi ciasteczkami czekoladowymi i świeżymi owocami tworzy warstwowy deser, który nie tylko pięknie wygląda, ale jest też pełen smaku.

Masa serowa ma wyjątkowo kremową, lekko kleistą konsystencję – idealną do wyjadania łyżeczką prosto z pucharka. To świetna propozycja zarówno na letni deser z sezonowymi owocami, jak i na zimowe słodkości z dodatkiem owoców z puszki lub mrożonych.

Do deseru świetnie pasują maliny, truskawki, borówki, porzeczki, brzoskwinie, agrest czy winogrona. Zimą możesz wykorzystać brzoskwinie, morele albo mandarynki z puszki lub też mrożone owoce. Warstwy ciasteczek nadają lekko chrupiący kontrast dla gładkiego sernika, a całość możesz udekorować według uznania: płatkami migdałów, startą czekoladą, pokruszonymi ciasteczkami, orzechami czy rodzynkami – wszystko pasuje.

Ten deser serowy to świetna alternatywa dla klasycznego pieczonego sernika – jest szybszy, łatwiejszy i nie wymaga piekarnika. Idealny na przyjęcia – wygląda efektownie w pucharkach. Łatwy do modyfikacji – możesz dostosować owoce i dodatki do sezonu lub okazji.

Składniki na ok. 20- 22 sztuki (kubeczki o pojemności 150 ml):

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego (lub chudego) dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka, najlepiej temperatura pokojowa
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 250 g masła, najlepiej temperatura pokojowa
  • 220 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (każde opakowanie ok. 37- 40g)
  • 50 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • ok. 300 g ciasteczek pełnoziarnistych lub herbatników w czekoladzie lub bez (u mnie ciasteczka pełnoziarniste z jednej strony pokryte czekoladą gorzką)
  • ok. 400 g czerwonych porzeczek, malin itp.
  • trochę migdałów w płatkach

Sposób przygotowania:

  1. Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Odstawić na bok.
  2. Ciasteczka rozkruszyć – można je rozdrobnić na bardzo drobno lub połamać na większe kawałki, w zależności od preferencji. Najlepiej włożyć je do woreczka strunowego (np. do mrożenia) i rozgnieść za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa.
  3. Połowę pokruszonych ciasteczek rozłożyć na dnie pucharków (salaterek lub miseczek). Pozostałą część odstawić na później.
  4. Przygotować masę serową: Zmielony twaróg przełożyć do dużego garnka. Dodać jajka, masło pokrojone na kawałki, cukier i cukier waniliowy. Całość podgrzewać na średniej mocy palnika, ciągle mieszając trzepaczką. (Uważać, żeby masa się nie przypaliła na dnie garnka). Kiedy wszystkie składniki się połączą, a masa będzie rzadka, osypywać masę stopniowo budyniami w proszku, szybko mieszając dalej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy masa się zagotuje (pojawią się pęcherzyki powietrza), chwilę gotować, ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć (konsystencja będzie budyniowa). Garnek ściągnąć z pieca.
  5. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać posiekaną czekoladę (50 g) i dokładnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i masa nabierze czekoladowego koloru.

2

  1. W pucharkach rozłożyć jasną masę serową, następnie wyłożyć na nią pozostałe pokruszone ciasteczka (odrobinę warto odłożyć do dekoracji), a na ciasteczkach ułożyć połowę porzeczek. Na wierzch nałożyć czekoladową warstwę serową.

3

4

  1. Całość udekorować pozostałymi owocami, pokruszonymi ciasteczkami i płatkami migdałowymi.

5

  1. Wstawić do lodówki do zgęstnienia i schłodzenia na co najmniej 3 godziny (można na noc).
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 20- 22

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Deser serowy Deser serowy Deser serowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 lat temu
    Dzisiaj zrobiłam i jest mega smaczne. U mnie wersja kawowa na górze i trochę mniejsza ilość cukru. Fajnie że można swobodnie modyfikować według gustu 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 11 lat temu
    Deser jest łatwy i pyszny szukałam długo deseru a wystarczyło wejść na tą stronę:P:D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 12 lat temu
    wyglaga b.dobrze napewno pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AnonimekON · 12 lat temu
    Wyszło tak jak miało :P 4 porcje w takich srednich miseczkach :) ładnie wyglada lecz czekam nie próbowałem jeszcze w lodówce jest musi troche dłużej stać jak 3 h :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Zimoch · 12 lat temu
    Przepyszny... moi domownicy się zajadają, polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kuchenny bałagan · 13 lat temu
    deser wygląda przepięknie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Wygląda przepysznie:) Chętnie zjadłabym jeden taki pucharek pyszności
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 13 lat temu
    Wspaniałe!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kocie-smaki · 13 lat temu
    ojejciu, jak te pucharki wyglądają! boskie smaki :)