Deser serowy
Po zrobieniu sernika gotowanego zdecydowałam, że na pewno przygotuję kiedyś deser na bazie masy serowej z tego właśnie sernika. Nie wytrzymałam i od razu postanowiłam stworzyć taki deser. Masa serowa ma kremową i klejącą konsystencję i idealnie nadaje się do wyjadania jej łyżeczką z pucharka.
Masę serową podzieliłam na pół, dodając do jednej połowy czekoladę. Na dole pucharków i pomiędzy warstwami serowymi rozłożyłam pokruszone ciasteczka w czekoladzie. Deser zrobiłam ze świeżymi malinami, ale będą tutaj pasować również inne świeże owoce np. truskawki, brzoskwinie, jagody, porzeczki, agrest, winogron, również inne owoce według uznania. W sezonie zimowym również brzoskwinie z puszki i mrożone owoce.
Do dekoracji użyłam migdałów w płatkach i startej czekolady. Również orzechy będą tutaj bardzo dobrze smakować oraz rodzynki, które zawsze dobrze pasują do masy serowej.
Całość bardzo smaczna. Powinna i Wam również smakować. Następnym razem zrobiłabym tylko mniejsze porcje. Z całej porcji wyszło mi 5 sporych miseczek. Pomimo, że deser mocno wciąga, to jednak polecam wybranie troszkę mniejszych pucharków.
Składniki:
- 1kg twarogu dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub twarożku śmietankowego*
- 3 jajka
- 250g masła
- 220g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
- 50g czekolady gorzkiej
- ok. 300g ciasteczek pełnoziarnistych lub herbatników w czekoladzie lub bez (u mnie Digestive w czekoladzie mlecznej)
- ok. 400g świeżych malin
- trochę startej czekolady do dekoracji
- trochę płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
- Ciasteczka rozkruszyć. (Można na całkiem drobno lub połamać na kawałki. W tym celu najlepiej włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
- Połowę ciasteczek rozłożyć w pucharkach (salaterkach lub miseczkach). Resztę odstawić na bok.
- Ser przełożyć do dużego garnka. Dodać jajka, masło, cukier i cukier waniliowy. Całość podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając. (Uważać, żeby masa się nie przypaliła). Kiedy wszystkie składniki się połączą, a masa będzie rzadka, osypywać masę stopniowo budyniami, szybko mieszając, najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy masa się zagotuje (pojawią się pęcherzyki powietrza), a masa zacznie gęstnieć, ściągnąć garnek z pieca.
- Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać posiekane 50g czekolady. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się czekolady.
- Do pucharków wyłożyć jasną masę serową. Na nią resztę pokruszonych ciasteczek, połowę malin, kolejno czekoladową masę serową. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
- Następnie udekorować startą czekoladą, resztą malin i płatkami migdałowymi. Podawać lub dalej chłodzić w lodówce.
Smacznego.
* Jeśli ktoś piecze na niemieckich produktach to polecam Schichtkäse.
Czas przygotowania: |
około 40 min. | |
Liczba porcji: |
ok. 5- 8 | |
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |