Deser z mango
Deser o smaku mango w wersji na bogato. To połączenie mango z czekoladą oraz masą serową, w skład której wchodzą dwa rodzaje serków. Deser jest kremowy, aksamitny, zwarty, lekko orzeźwiający, z delikatnie słonym posmakiem od serka kremowego.
W szybszej wersji mango curd można zamienić na mango, zmiksowane na gładki mus.
Składniki na 12 sztuk (kubeczki o pojemności 150 ml):
Masa serowa:
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 250 g serka kremowego typu Philadelphia, schłodzonego
- 300 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30%, schłodzonej
- 40 g cukru pudru
Puree z mango:
- 1 dojrzałe mango
- cytryna
Dodatkowo:
- Mango curd według przepisu: "Krem z mango - Mango Curd" (cała porcja)
- ok. 225 g kruchych ciastek z kawałkami czekolady (kupne, amerykańskie chocolate cookies)
- świeże listki mięty do dekoracji, opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej przygotować mango curd według przepisu: "Krem z mango - Mango Curd".
- Przygotować 12 kubeczków. Ciastka połamać w rękach na kawałki i połowę rozłożyć do kubeczków.
- Przygotować masę serową: Do misy miksera przełożyć serek mascarpone, kremowy, cukier puder i śmietankę. Zmiksować razem, aż powstanie gęsty krem.
- Krem przełożyć do woreczka do mrożenia lub jednorazowego rękawa cukierniczego, odciąć róg, robiąc sporą dziurkę (co najmniej na 1 cm średnicy) i wycisnąć prawie połowę kremu do kubeczków na ciastka.
- Rozłożyć krem z mango (najlepiej wyciskając go z rękawa lub woreczka).
- Posypać resztą pokruszonych ciasteczek i wycisnąć resztę kremu.
- Przygotować puree z mango: Mango umyć, osuszyć, obrać, odciąć miąższ od pestki i ok. połowy zmiksować blenderem i 1 łyżką soku z cytryny na gładkie puree. Wyłożyć łyżeczką na krem.
- Deser można udekorować kawałkami mango (najlepiej skropionymi sokiem z cytryny) i listkami mięty.
- Można podawać od razu lub schłodzić. Gotowy deser można przechowywać do 2- 3 dni w lodówce.
Czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
12 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | wysoki |
Odsłon: 40994
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!