Lekki, orzeźwiający, serowo- kajmakowy deser z malinami. Deser składa się z galaretki malinowej, lekkiej masy serowej, przełożonej herbatnikami i masą krówkową. Jest kremowy, wielosmakowy, nie za słodki, może być bezglutenowy, jeśli użyjemy herbatników lub innych, kruchych ciastek bezglutenowych.
Składniki na ok. 15 sztuk (kubeczki o pojemności 150 ml):
ok. 100 g herbatników kakaowych (w wersji bezglutenowej: jasnych herbatników bezglutenowych lub innych ciastek bezglutenowych)
1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (ok. 400g)
Sposób przygotowania:
Jeśli mamy puszkę słodzonego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. Puszka musi być cała pokryta wodą. W razie potrzeby należy dolać wodę podczas gotowania. Następnie wyciągnąć puszkę z wody i pozostawić do ostygnięcia. (Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej to przechodzimy od razu do punktu 2).
Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
Przygotować masę serową: Do miski przełożyć ser, cukier, cukier waniliowy i startą skórkę z cytryny. Wymieszać trzepaczką (lub chwilę zmiksować) na gładką masę. Osobno ubić śmietankę na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy serowej.
Przygotować 15 kubeczków. Rozłożyć połowę masy serowej. Następnie połowę pokruszonych herbatników (po ok. 1 łyżeczce na kubek).
Puszkę z masą krówkową otworzyć i wymieszać łyżką, aby zrobiła się gładka i miększa. Wyłożyć do kubeczków (po ok. 2 łyżeczki), przykryć resztą herbatników i wyłożyć resztę masy serowej. Kubeczki wstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować galaretkę: Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, ale łącznie w 350 ml wrzątku. Jeśli maliny są mrożone, można dodać je do ciepłej galaretki, dzięki temu szybko się schłodzi. Wstawić do lodówki (zaglądając często), a gdy będzie lekko tężejąca, wyłożyć ją na masę serową. (Trochę galaretki pozostanie. Jeśli maliny są świeże to rozłożyć je na deserze i zalać lekko tężejącą galaretką).
Wstawić do lodówki do stężenia na co najmniej 2 godziny lub przechowywać w lodówce do ok. 2- 3 dni.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna ·
6 miesięcy temu
Dzień dobry jaka jest pojemność kubeczków
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 miesięcy temu
Kubeczek ma pojemność 150ml.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
1 lat temu
Dzień dobry. Ile dni deser może postać w lodówce?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Myślę, że ok. 3 dni.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Elżbieta Psipsińska·
2 lat temu
Deser .... niebo w gębie😋 dzisiaj robię kolejny już raz , tym razem dla koleżanki na urodziny jej męża . Polecam wszystkim , którzy jeszcze go nie kosztowali. 😘
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Książkara·
2 lat temu
cudowna nazwa
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jeanette ·
2 lat temu
O mamuniu, skąd pani ma takie bajeranckie pucharki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
To małe, plastikowe pojemniczki kupione na amazon.de
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jeanette·
2 lat temu
W życiu bym nie pomyślała, że plastikowe 😉 dziękuję za informację.