Crumble z truskawkami i rabarbarem
Szybki i łatwy, a do tego pyszny deser. Słodka, chrupiąca kruszonka, a pod nią słodko- kwaskowata warstwa truskawkowo- rabarbarowa oraz sok truskawkowo- rabarbarowy.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 300 g truskawek
- 300 g rabarbaru
- 30 g cukru
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
- Przygotować kruszonkę. Mąkę, zimne masło (pokrojone na małe kawałki), cukier i cukier waniliowy zagnieść do momentu otrzymania kruszonki. Odstawić na bok.
- Rabarbar umyć, odciąć końce i pokroić na kawałki o grubości ok. 1cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać).
- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Duże truskawki pokroić na ćwiartki, a małe na pół.
- W misce wymieszać rabarbar, truskawki i cukier. Przełożyć do żaroodpornej formy*. Posypać kruszonką.
- Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia się kruszonki, ok. 45 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Podawać najlepiej na ciepło, same lub z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
Uwaga:
* Moja forma ma średnicę dna ok. 18 cm, a u góry ok. 26 cm.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
ok. 4 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 30412
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!