Crumble z truskawkami i rabarbarem

Szybki i łatwy, a do tego pyszny deser. Słodka, chrupiąca kruszonka, a pod nią słodko- kwaskowata warstwa truskawkowo- rabarbarowa oraz sok truskawkowo- rabarbarowy.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 300 g truskawek
  • 300 g rabarbaru
  • 30 g cukru

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować kruszonkę. Mąkę, zimne masło (pokrojone na małe kawałki), cukier i cukier waniliowy zagnieść do momentu otrzymania kruszonki. Odstawić na bok.
  2. Rabarbar umyć, odciąć końce i pokroić na kawałki o grubości ok. 1cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać).
  3. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Duże truskawki pokroić na ćwiartki, a małe na pół.
  4. W misce wymieszać rabarbar, truskawki i cukier. Przełożyć do żaroodpornej formy*. Posypać kruszonką.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia się kruszonki, ok. 45 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Podawać najlepiej na ciepło, same lub z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.

Uwaga:

* Moja forma ma średnicę dna ok. 18 cm, a u góry ok. 26 cm.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Crumble z truskawkami i rabarbarem Crumble z truskawkami i rabarbarem