Czekoladowe szyszki

Bardzo prosta, a jakże urokliwa dekoracja wypieków. Szyszki zrobione są z zabarwionej na brązowo masy marcepanowej oraz czekoladowych płatków śniadaniowych. Będą śliczną dekoracją stołu, jak również idealną dekoracją jesiennych i bożonarodzeniowych wypieków.

Składniki na 4 duże szyszki (ok. 6 cm wysokości i 4,5 cm szerokości podstawy):

  • ok. 200 g masy marcepanowej
  • kakao
  • płatki śniadaniowe czekoladowe muszelki lub czekoladowe corn flakes

Sposób przygotowania:

  1. Płatki śniadaniowe wsypać do miski lub talerza.
  2. Masę marcepanową zagnieść na blacie posypanym kakao, do uzyskania jednolitego, brązowego koloru.
  3. Masę podzielić na 4 części. (Mogą być nierówne, jeśli chcemy uzyskać większe i mniejsze szyszki).
  4. Z każdej części uformować formę zbliżoną do stożka/ gruszki.

2

  1. Płatki śniadaniowe wbijać od góry, najpierw gęsto, zakrywając szpic (używając płatków bardziej zwiniętych). Następnie zrobić kolejne rzędy, im niżej tym bardziej płatki odchylać.

3

  1. Szyszki można oprószyć dodatkowo cukrem pudrem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

4 duże szyszki

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Czekoladowe szyszki Czekoladowe szyszki Czekoladowe szyszki