Muffinki jagodowe


Bardzo smaczne, proste muffinki waniliowe z jagodami lub borówką amerykańską.
Składniki:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 ml mleka (lub wody gazowanej)
- 80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 2 jajka (rozmiar M)
- garść jagód lub borówki amerykańskiej (świeżych lub mrożonych)
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
- W drugiej misce wymieszać trzepaczką mleko (lub wodę gazowaną), olej i jajka.
- Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ⅔ wysokości papilotki.
- Na każdym muffinku położyć po kilka jagód. (Nie wciskać w ciasto).
- Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Chłodne muffinki można oprószyć cukrem pudrem.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.