Smaczne bułeczki drożdżowe ze świeżymi truskawkami w środku. Bułeczki wychodzą nieduże, tak na 3 gryzy. Są proste w przygotowaniu. Nie wymagają wcześniejszego przygotowania zaczynu. Należy zagnieść wszystkie składniki, poczekać, aż ciasto wyrośnie i już można formować bułeczek.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
250 g mąki pszennej
30 g cukru
½ łyżeczki soli
125 ml mleka, lekko ciepłego
15 g świeżych drożdży
1 żółtko
30 g masła, temperatura pokojowa
Nadzienie:
10 świeżych, niedużych truskawek
1 łyżka dżemu truskawkowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
masło do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do miski, dodać pokruszone drożdże, cukier, sól, lekko ciepłe mleko, żółtko, i miękkie masło. Zagnieść wszystkie składniki na jednolitą masę (ok. 5 minut). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W czasie wyrastania, przygotować nadzienie: Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Włożyć do miski i wymieszać z dżemem.
Formę żaroodporną wysmarować masłem.
Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć po 3 ćwiartki truskawek, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
Bułeczki układać w formie, jedna koło drugiej, zlepieniem do dołu.
Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30- 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. (Po 15 minutach przykryłam bułeczki z góry folią aluminiową, bo szybko się rumieniły).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila Baron Szczepa·
12 lat temu
Kluski ugotowane na parze wyszły rewelacyjne!! Dziękuje za cudowne przepisy :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila Baron Szczepa·
12 lat temu
W takim razie w sobotę robię na obiad na pewno napisze czy się udały :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Kamilo[/b] dobre pytanie. Wydaje mi się, że tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila Baron Szczepa·
12 lat temu
Kamila
Czy można je ugotowac na parze? Mam wielką ochote na kluski na parze niestety nie mam dobrego przepisu :( a wszystkie Twoje przepisy wyszły mi rewelacyjnie! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
12 lat temu
Dzisiaj upieklam,zamiast truskawek dalam dzem wisniowy.Pychotka!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
dani·
13 lat temu
witam własnie te bułeczki sie pieka w piekarniku i juz sa zarumienione zaraz je bede wyciagac ;-)) ale juz widac ze sa smaczne super ze tu zajrzałam i napewno tu bede zaglac bardzo czesto po nowe przepisy dziekuje
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwcia33·
13 lat temu
Byly tak smaczne,ze nie wiem co napisac.. :lol: rozplywaja sie w ustach..dziekuje za przepis.. :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patryk·
13 lat temu
buchty wyszły wyśmienite ! oby więcej takich przepisów ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patryk·
13 lat temu
Bułeczki właśnie rosną uformowane .
Po wypieku dam znać jakie wyszły :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula·
14 lat temu
muszę sobie zrobić w końcu buchty , bo zwariuję ... :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grażyna·
14 lat temu
Pyszne bułeczki a do tego sos truskawkowy do maczania. Spróbujcie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
14 lat temu
Ależ cuudowne są!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia·
14 lat temu
Ślicznie wyglądają:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Margot·
14 lat temu
ale prezencja , mniam mniam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Danka·
14 lat temu
Kiedyś często i dużo takich bułeczek piekłam ...... chyba do tego wrócę bo takie swojskie są przepyszne:)
Dziękuję za przypomnienie o ich istnieniu!
Miłej niedzieli ... i smacznego!:)