Smaczne bułeczki drożdżowe ze świeżymi truskawkami w środku. Bułeczki wychodzą nieduże, tak na 3 gryzy. Są proste w przygotowaniu. Nie wymagają wcześniejszego przygotowania zaczynu. Należy zagnieść wszystkie składniki, poczekać, aż ciasto wyrośnie i już można formować bułeczek.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
250 g mąki pszennej
30 g cukru
½ łyżeczki soli
125 ml mleka, lekko ciepłego
15 g świeżych drożdży
1 żółtko
30 g masła, temperatura pokojowa
Nadzienie:
10 świeżych, niedużych truskawek
1 łyżka dżemu truskawkowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
masło do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do miski, dodać pokruszone drożdże, cukier, sól, lekko ciepłe mleko, żółtko, i miękkie masło. Zagnieść wszystkie składniki na jednolitą masę (ok. 5 minut). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W czasie wyrastania, przygotować nadzienie: Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Włożyć do miski i wymieszać z dżemem.
Formę żaroodporną wysmarować masłem.
Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć po 3 ćwiartki truskawek, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
Bułeczki układać w formie, jedna koło drugiej, zlepieniem do dołu.
Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30- 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. (Po 15 minutach przykryłam bułeczki z góry folią aluminiową, bo szybko się rumieniły).
Kamila
Czy można je ugotowac na parze? Mam wielką ochote na kluski na parze niestety nie mam dobrego przepisu :( a wszystkie Twoje przepisy wyszły mi rewelacyjnie! :)
witam własnie te bułeczki sie pieka w piekarniku i juz sa zarumienione zaraz je bede wyciagac ;-)) ale juz widac ze sa smaczne super ze tu zajrzałam i napewno tu bede zaglac bardzo czesto po nowe przepisy dziekuje
Kiedyś często i dużo takich bułeczek piekłam ...... chyba do tego wrócę bo takie swojskie są przepyszne:)
Dziękuję za przypomnienie o ich istnieniu!
Miłej niedzieli ... i smacznego!:)