Smaczne bułeczki drożdżowe ze świeżymi truskawkami w środku. Bułeczki wychodzą nieduże, tak na 3 gryzy. Są proste w przygotowaniu. Nie wymagają wcześniejszego przygotowania zaczynu. Należy zagnieść wszystkie składniki, poczekać, aż ciasto wyrośnie i już można formować bułeczek.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
250 g mąki pszennej
30 g cukru
½ łyżeczki soli
125 ml mleka, lekko ciepłego
15 g świeżych drożdży
1 żółtko
30 g masła, temperatura pokojowa
Nadzienie:
10 świeżych, niedużych truskawek
1 łyżka dżemu truskawkowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
masło do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do miski, dodać pokruszone drożdże, cukier, sól, lekko ciepłe mleko, żółtko, i miękkie masło. Zagnieść wszystkie składniki na jednolitą masę (ok. 5 minut). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W czasie wyrastania, przygotować nadzienie: Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Włożyć do miski i wymieszać z dżemem.
Formę żaroodporną wysmarować masłem.
Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć po 3 ćwiartki truskawek, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
Bułeczki układać w formie, jedna koło drugiej, zlepieniem do dołu.
Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30- 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. (Po 15 minutach przykryłam bułeczki z góry folią aluminiową, bo szybko się rumieniły).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
3 lat temu
Swietny przepis! Robie kolejny raz (wykorzystalam suche drozdze, a mieszalam zwyklym mikserem z koncowkami do ciast drozdzowych), tym razem z nutella :) poprzednie zniknely w 5 minut, jeszcze cieplutkie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Doris ·
3 lat temu
Fenomenalne 😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta ·
3 lat temu
Przepyszne, a najlepsze na ciepło 😎
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Liwia·
5 lat temu
Można dać suche drożdże zamiast świeżych? Wie ktoś ile trzeba dać suchych?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Można, jedną paczuszkę 7g :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
10 lat temu
Rewelka ten przepis,robiłam już buchty kilka razy i za każdym razem z innym nadzieniem.Pycha:-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
10 lat temu
witam, mam wszystko co trzeba + ogromny apetyt na te bułeczki. Jedynie problem mam z drożdżami - mam tylko suche dlatego proszę o radę jakiej ilości użyć? pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Użyj jedno opakowanie, czyli 7 g ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
10 lat temu
Witam.dziś wypróbowałam przepis. Wygladaja bardzo apetetycznie, niestety nie moge spróbować, poniewaz jestem mama karmiaca..ze wzgledu na jajko i mleko ;( ale mój maz z checia spałaszuje.Dodam jeszcze ,ze jestem beztalenciem kulinarnym...a tutaj tak miło mnie zaskoczyło ;P pozdrawiam bardzo serdecznie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
10 lat temu
Wyszło za.pierwszym razem!trochę krócej.jednak Trzymałam.w piekarniku,i są tak puszyste i mięciutkie że jestem w Szoku. Nie zrobiła.się skorupka wierzchu,ani nie Zaczęły twardniec...Czego to zasługa? Mleka? Jednego.tylko.żółtka? Pycha!!! Chyba wykorzystam.ten.Przepis do lipcowych.Jagodzianek...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
10 lat temu
Już drugi raz do nich podchodzę i znowu mi nie wyrosły... :-( tyle komentarzy pozytywnych...liczyłam na to, że wyjdą nawet takiemu beztalenciowi do wypieków.. zupełnie nie mam ręki do drożdżowych ciast... może mi Pani podpowiedzieć, dlaczego ciasto nie wyrasta? Ewidentnie coś robię źle już przy punkcie 1 i nie wiem zupełnie co... :-(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko powinno być lekko ciepłe (tj. nie za ciepłe, ani nie za chłodne). Wszystkie składniki dobrze wyrobić ręką lub robotem kuchennym z hakiem do zagniatania ciasta.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
2 lat temu
Mogło być za gorące mleko. Kiedyś tak zrobiłam inne ciasto i też była klapa. Dziś będę próbować ten przepis zobaczymy jak wyjdzie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Łasuch·
10 lat temu
Witam,
skorzystaliśmy z przepisu i super...!!!
Za którymś razem postanowiliśmy przetestować z innym nadzieniem zamiast truskawki daliśmy powidła śliwkowe a kolejny raz gęsty dżem z czarnej porzeczki i to rewelacja :) dosłownie na każda kulkę 1/2 łyżeczki wystarcza nic nie wycieka. dodajemy jednak więcej cukru naszym zdaniem słodsze...:)
Przepis super tani i smaczny polecamy 100% zadowolenia .
Ps :
porcja z przepisu to za mało :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
11 lat temu
Bułeczki wyszły przepyszne, bardzo polecam przepis ! Ja zrobiłam z budyniem waniliowym,bo akurat miałam ;)
Pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
11 lat temu
Bułeczki bardzo proste i przepyszne. Polecam gorąco Znikają w mgnieniu oka:)))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
12 lat temu
Pycha!!! Zrobiłam z nutellą ( moje chłopaki za nią przepadają).Jestem pod wrażeniem, że z tak prostego przepisu wyszły tak przepyszne bułeczki. Mięciutkie ,puszyste .Jutro zrobię z dżemem truskawkowym. Chłopaki ( 8 lat i 3 latka) pałaszowali aż im się uszy trzęsły :-) :D Jagodzianki też robiliśmy i wyszły pyszne:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mila·
12 lat temu
Dziś wypróbowałam ten przepis no i muszę przyznać, że cała rodzina była zachwycona. Pozostały już tylko okruszki :)
No i ja zrobiłam z białym serem bo miałam na zbyciu :P
Pozdrawiam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
marzena·
12 lat temu
super buleczki wyszly mi rewelka a wielki plus ze tak latwe w przygotowaniu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
12 lat temu
Świetny przepis...piekę te buchty na niedzielne śniadanie,zmieniam tylko nadzienie...rozchodzą się w kilka minut i robią wrażenie na gościach...dziękuję za pomysł
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ivan·
12 lat temu
wczoraj piekłem je pierwszy raz. zrobiłem podwójną porcje i poszły w 5 minut. dzisiaj robię następne bo znajomi mi nie odpuszczą heh
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
12 lat temu
Kapitalny przepis! Pierwszy raz wyszlo mi ciasto drozdzowe! (tylko troche zmienilam kompozycje na drozdzowki z serem i truskawkami)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
12 lat temu
Joanno Twoje przepisy sa genialne!Wczoraj zrobilam slimaczki z budyniem i rodzynkami, rozeszly sie w ekspresowym tempie, dzisiaj buchty z truskawkami - przepyszne.Dziekuje za inspiracje... :-)