Muffinki czekoladowe z kremem malinowym


Mocno czekoladowe muffinki dla wielbicieli czekolady. Udekorowane są lekkim, malinowym kremem przygotowanym na serku mascarpone i własnoręcznie zrobionymi czekoladowymi serduszkami. W sam raz na Walentynki, Dzień Matki lub Kobiet.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki na ok. 14 sztuk:
Ciasto czekoladowe:
- 170g masła
- 2 jajka
- 150g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100ml mleka
- 200g gorzkiej czekolady
- 30g kakao
- 170g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem malinowy:
- 120g malin (świeżych lub mrożonych)
- 250g serka mascarpone
- 200g serka kremowego typu Philadelphia
- 30g cukru pudru
Dodatkowo:
- serduszka czekoladowe (kupne lub według przepisu: "Czekoladowe figurki z rękawa cukierniczego")
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę posiekać (drobno lub na większe kawałki).
- W jednej misce wymieszać posiekaną czekoladę, kakao, mąkę i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce wymieszać dokładnie trzepaczką miękkie masło, jajka, cukier, cukier waniliowy i mleko. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Ciasta jest trochę więcej niż na 12 muffinków. U mnie wyszło 14).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Po upieczeniu muffinki pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować serduszka czekoladowe według przepisu: "Czekoladowe figurki z rękawa cukierniczego".
- Przygotować krem malinowy. Maliny przetrzeć przez sitko. (Mrożone uprzednio rozmrozić i razem z sokiem, który puściły przetrzeć przez sitko). Wymieszać trzepaczką z serkami i cukrem pudrem na gładką masę. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego najlepiej z dużą, ozdobną tylką i udekorować muffinki według uznania lub jak na zdjęciach. (Przy takiej dekoracji jak na zdjęciach, kremu wystarcza na 11- 12 muffinek).
- Ozdobić serduszkami z czekolady.
- Muffinki przechowywać w lodówce.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 14 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | wysoki |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.