Bułeczki świąteczne


Smaczne, bardzo aromatyczne, słodkie bułeczki bożonarodzeniowe. Wspaniale pachną, jak pierniczki. Mają smaczną, słodziutką,bardzo chrupiącą skórkę. Są dość ciężkie, ponieważ mają dość zwarty miąższ. Najlepsze są świeże.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej (najlepiej typu 550)
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki drożdży instant (lub 22 g świeżych drożdży)
- 50 g cukru brązowego
- 170 g rodzynek
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 75 g masła
- 1 jajko
- 225 ml mleka
Ciasto kruche:
- 50 g mąki pszennej
- 25 g masła
- 1 łyżka zimnej wody
Glazura:
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru brązowego
Dodatkowo:
- trochę oleju
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić.
- Kandyzowaną skórkę pomarańczową posiekać drobno.
- W jednej misce wymieszać mąkę, sól, przyprawę korzenną i cynamon. Dodać drożdże (jeśli świeże to je pokruszyć), cukier, rodzynki i kandyzowaną skórkę.
- W drugiej misce wymieszać roztopione, lekko ciepłe masło, jajko i lekko ciepłe mleko. Wlać do miski z mąką i całość zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto wyrabiać 10 minut. Następnie przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 ¾- 2 godzin, do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto zagnieść ponownie przez 1- 2 minuty. Uformować 12 bułeczek.
- Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i przykryć folią spożywczą posmarowaną olejem. Pozostawić na 45 minut w ciepłym miejscu.
- W tym czasie przygotować ciasto kruche. Mąkę zagnieść z zimnym masłem (pokrojonym na małe kawałki) i wodą na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 24 części i z każdej uformować paseczki (wałeczki) długości ok. 18 cm.
- Przygotować glazurę. Mleko podgrzewać z cukrem na małym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Bułeczki posmarować częścią glazury.
- Po dwa paseczki ciasta kruchego nałożyć na krzyż na każdą bułkę. Końcówki zawinąć pod spód bułeczki. Z góry paseczki docisnąć ostrożnie, ale dokładnie do bułki.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut w temperaturze 220°C (grzałka góra- dół) na złoty kolor.
- Po tym czasie bułeczki wyciągnąć, posmarować resztą glazury i piec dalej 1 minutę.
- Gotowe bułeczki wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
Źródło: Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z książki: "Backen. Die 100 besten Rezepte", Lesley Mackley.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
12 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.