Rogaliki maślane

Drożdżowe rogaliki z nutellą. Rogaliki są mięciutkie, puszyste i mało słodkie. Słodyczy dodaje im nutella, która jest w środku.
Składniki:
- 220ml mleka
- 20g świeżych drożdży
- ½ łyżeczki soli
- 40g masła
- 375g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 żółtko
- Nutella lub inny krem czekoladowy
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
- Masło roztopić i ostudzić.
- Do wyrośniętego zaczynu dodać masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Wyciąć 10 trójkątów z ciasta (tak jakby kroić tort). Na każdy trójkąt nałożyć nutellę. Ciasto zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta.
- Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia.
- Posmarować rozkłóconym żółtkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C.
Uwaga: Ciasto nie musi być koniecznie rozwałkowane w kształt koła. Można spokojnie rozwałkować w prostokąt lub kwadrat. Ważne jest tylko, aby powycinać trójkąty.
Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony: dev.wunderkessel.de/forum, autor: Torti 7, „Butterhörnchen sehr lecker”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 15 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 10 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.