Rogaliki maślane

Drożdżowe rogaliki z nutellą. Rogaliki są mięciutkie, puszyste i mało słodkie. Słodyczy dodaje im nutella, która jest w środku.

Składniki:

  • 220ml mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • 40g masła
  • 375g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • Nutella lub inny krem czekoladowy

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Masło roztopić i ostudzić.
  3. Do wyrośniętego zaczynu dodać masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.
  4. Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Wyciąć 10 trójkątów z ciasta (tak jakby kroić tort). Na każdy trójkąt nałożyć nutellę. Ciasto zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta.
  5. Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia.

2

  1. Posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C.

Uwaga: Ciasto nie musi być koniecznie rozwałkowane w kształt koła. Można spokojnie rozwałkować w prostokąt lub kwadrat. Ważne jest tylko, aby powycinać trójkąty.

Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony: dev.wunderkessel.de/forum, autor: Torti 7, „Butterhörnchen sehr lecker”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 10
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Rogaliki maślane

Rogaliki maślane

Rogaliki maślane