Ślimaczki drożdżowe

Przepis na proste, drożdżowe ślimaczki z budyniem i rodzynkami.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • 220ml mleka
  • 100g cukru
  • 80g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Budyń:

  • 100g rodzynek
  • 250ml mleka
  • ½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru (lub z cukrem wtedy nie dodawać już cukru do budyniu)
  • 1 czubata łyżka cukru (20g)
  • 80g creme fraiche

Dodatkowo:

  • ½ szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Masło roztopić i ostudzić.
  3. Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko, masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  4. W międzyczasie przygotować budyń. ½ opakowania budyniu ugotować w 250ml mleka i z 1 łyżką cukru. Do gorącego budyniu dodać rodzynki i creme fraiche. Ostudzić.
  5. Ciasto drożdżowe wyłożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30- 40 cm.

02

  1. Na ciasto wyłożyć budyń pozostawiając troszkę odstępu od brzegów.

03

  1. Ciasto zwinąć w roladę. (Najłatwiej zwinąć ciasto, zwijając go razem z papierem do pieczenia).

04

  1. Roladę pokroić na plasterki o grubości 2- 3cm. Ślimaki przełożyć na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. (Jeśli ciasto jest ładnie napuszone, to można od razu piec).

05

  1. Ślimaczki piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C. (Piekłam jedną blachę po drugiej).
  2. Cukier puder rozetrzeć z 2 łyżkami gorącej wody na gładką masę. Po ostudzeniu ślimaczki polukrować.

 

Wariant Thermomix:
Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • 220g mleka, temperatura pokojowa
  • 100g cukru
  • 80g masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli

Budyń:

  • 100g rodzynek
  • 250g mleka
  • ½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru (lub z cukrem wtedy nie dodawać już cukru do budyniu)
  • 20g cukru
  • 80g creme fraiche

Dodatkowo:

  • ½ szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe włożyć do naczynia miksującego i zagnieść ciasto 2min./ pozycja INTERWAŁ.
  2. Ciasto przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na bok w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
  3. W międzyczasie przygotować budyń. Mleko, cukier i budyń włożyć do naczynia miksującego i ugotować budyń 6- 7min./ 90°/ obr. 1- 2.
  4. Dodać creme fraiche i rodzynki i wymieszać 5s./ obr. w lewo/ obr. 2. Odstawić do ostygnięcia.
  5. Dalej postępować jak w opisie powyżej od punktu 5.

Przepis pochodzi z książki "Jeden Tag genießen".

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20- 25 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

 

Ślimaczki drożdżowe

Ślimaczki drożdżowe