Ślimaczki drożdżowe

Przepis na proste, drożdżowe ślimaczki z budyniem i rodzynkami.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500g mąki pszennej
- 40g świeżych drożdży
- 220ml mleka
- 100g cukru
- 80g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Budyń:
- 100g rodzynek
- 250ml mleka
- ½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru (lub z cukrem wtedy nie dodawać już cukru do budyniu)
- 1 czubata łyżka cukru (20g)
- 80g creme fraiche
Dodatkowo:
- ½ szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
- Masło roztopić i ostudzić.
- Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko, masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- W międzyczasie przygotować budyń. ½ opakowania budyniu ugotować w 250ml mleka i z 1 łyżką cukru. Do gorącego budyniu dodać rodzynki i creme fraiche. Ostudzić.
- Ciasto drożdżowe wyłożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30- 40 cm.
- Na ciasto wyłożyć budyń pozostawiając troszkę odstępu od brzegów.
- Ciasto zwinąć w roladę. (Najłatwiej zwinąć ciasto, zwijając go razem z papierem do pieczenia).
- Roladę pokroić na plasterki o grubości 2- 3cm. Ślimaki przełożyć na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. (Jeśli ciasto jest ładnie napuszone, to można od razu piec).
- Ślimaczki piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C. (Piekłam jedną blachę po drugiej).
- Cukier puder rozetrzeć z 2 łyżkami gorącej wody na gładką masę. Po ostudzeniu ślimaczki polukrować.
Wariant Thermomix:
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500g mąki pszennej
- 40g świeżych drożdży
- 220g mleka, temperatura pokojowa
- 100g cukru
- 80g masła
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
Budyń:
- 100g rodzynek
- 250g mleka
- ½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru (lub z cukrem wtedy nie dodawać już cukru do budyniu)
- 20g cukru
- 80g creme fraiche
Dodatkowo:
- ½ szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe włożyć do naczynia miksującego i zagnieść ciasto 2min./ pozycja INTERWAŁ.
- Ciasto przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na bok w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
- W międzyczasie przygotować budyń. Mleko, cukier i budyń włożyć do naczynia miksującego i ugotować budyń 6- 7min./ 90°/ obr. 1- 2.
- Dodać creme fraiche i rodzynki i wymieszać 5s./ obr. w lewo/ obr. 2. Odstawić do ostygnięcia.
- Dalej postępować jak w opisie powyżej od punktu 5.
Przepis pochodzi z książki "Jeden Tag genießen".
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 20- 25 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.