Ciasteczka z maszynki

Proste, kruche, maślane ciasteczka wyciskane przez maszynkę do ciastek. Można zrobić je w klasycznej wersji lub kakaowej, zastępując część mąki kakao. Według poniżej podanego przepisu ciasteczka kakaowe wychodzą mocno kakaowe, ale bardzo smaczne. Jeśli wolicie mniej kakaowe ciasteczka to dodajcie mniej kakao, a zwiększcie o tyle samo ilość mąki.

Z podanego przepisu otrzymamy 2- 3 blachy ciasteczek, w zależności od ich kształtów.

Składniki:

  • 400g mąki pszennej
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200g masła o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wersja kakaowa:
Składniki:

  • 350g mąki pszennej
  • 50g kakao
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200g masła o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Ciasto powinno być gładkie, nie za suche, o konsystencji miękkiej plasteliny. Gdyby zdarzyło się, że będzie za suche należy dodać jeszcze troszkę jogurtu).
  2. Ciasto nakładać porcjami do maszynki do ciastek (lub maszynki do mięsa z nakładką do ciastek) i wyciskać dowolne kształty. Długie „taśmy” ciasteczek pokroić na kilkucentymetrowe kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej. ok. 15min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.

Smacznego.

Ciasteczka z maszynki

Ciasteczka z maszynki

Ciasteczka z maszynki

Ciasteczka z maszynki