Kruche ciasteczka z dżemem
Ocena użytkowników: 5 / 5







Kruche ciasteczka świąteczne przełożone dżemem. Górne ciasteczko jest z dziurką, przez którą widać dżem. Bardzo smaczne, chrupiące i łatwe do przygotowania. Te ciasteczka to jedne z niemieckich, klasycznych ciasteczek bożonarodzeniowych.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 125 g masła, temperatura pokojowa
- 250 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- pół jajka (pół białka i pół żółtka)
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 150 g dżemu z czerwonej porzeczki lub malinowego
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Do miski przełożyć masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy, pół jajka i sól. Zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Ciasto rozwałkowywać porcjami na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm i wykrawać dowolne kształty np. serca.
- W połowie ciasteczek wykroić mniejsze kształty. Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Otwór można wyciąć już na blasze, aby ciasteczko się nie zdeformowało przy przenoszeniu).
- Piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia, ok. 13 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
- Dżem przetrzeć przez sitko. Dżem bez owoców podgrzać lekko w rondelku i posmarować nim duże serca.
- Ciasteczka z dziurką oprószyć cukrem pudrem i ułożyć na ciastku z dżemem.
- Wykrojone małe kształty ze środka (np. serca) również upiec i tak samo przełożyć dżemem i posypać cukrem pudrem.
- Ciasteczka przechowywać w puszce.
Źródło: Przepis wzorowany na przepisie z gazety "Laura Backen".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
15 dużych (plus 10 małych serduszek pozostałych po wykrojeniu ciasteczek) |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Super, dodałam trochę więcej masełka i mniej cukru i wyszło pysznie i ładnie. Niektóre mi się rozleciały :/ polecam przepis 😍😍
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W wieku 40 latek postanowiłem zawitać do kuchni i jest to mój pierwszy wypiek (nigdy nie jest za późno) :D Ciastka wyszły rewelacyjnie (zrobiłem z dwóch porcji). Super wyglądają i smakują, zrobiły wrażenia na gościach - bardzo szybko znikły ze stołu :) Dzięki za przepis :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Powiem tak zrobiłam z podwójnej porcji. Po prostu rewelacja . Z wyglądu mega , jak i w smaku pyszne. Dzieci i dorośli zachwyceni. Jedyna uwaga zajadać na drugi dzień jak skruszeją. Dziękuję za kolejny wspaniały przepis😘
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mam pytanie: ile wcześniej przed świętami mogłabym je upiec i czy trzymać je w puszcze gołe, a przełożyć zaraz np. dzień przed podaniem? Jeśli mam je przechowywać przełożone to czy z cukrem pudrem, czy posypać przed wyłożeniem.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Gotowe ciasteczka należy przechowywać w zamkniętej puszce i chłodnym miejscu do 4- 6 tygodni.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak mam przedzielić jajko na pół? Proszę o szybką odpowiedź. z góry dziękuję
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak pisałam poniżej: "Wbij jajko do głębokiego talerza i roztrzep je za pomocą widelca. Podziel na pół albo na oko, albo zważ najpierw całość, a następnie odlej wagowo połowę".
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję za odpowiedź, ale czy nie stracą wtedy na kruchości ?
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wydaje mi się, że nie.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam! Czy zamiast cukru ,mozna użyć ksylitolu ? Dziękuję i pozdrawiam
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie widzę przeciwwskazań ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.czy mozna zastapic dzem marmolada?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy dżem nie wylewa się z tego miejsca? Jest taki 'stały'?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przy smarowaniu dżem jest lekko płynny. Nie nakładamy go dużo tylko tak, aby pokrył powierzchnię ciasteczka. Z czasem ciasteczko chłonie wilgoć z dżemu i wszystko się skleja i jest stabilne ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy upieczone ciastka można zamrozić i przełożyć po rozmrożeniu?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, można ale sama nigdy tak nie robiłam. Nie wiem, czy nie stracą na chrupkości. Nie widzę takiej potrzeby, bo suche ciasteczka kruche mogą leżeć w puszce ze 2 miesiące, więc po co mrozić.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie doczytałam w komentarzach, że ciasteczka mogą tak długo poleżeć :)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ile czasu można przechowywać ciasteczka w słoiku ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W chłodnym miejscu 4- 6 tygodni.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie mam puszki w czym mogę je jeszcze przechowywać?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W innym, szczelnym naczyniu/ pojemniku np. szklanym lub ewentualnie plastikowym.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak podzielić jajko na pół?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wbij jajko do głębokiego talerza i roztrzep je za pomocą widelca. Podziel na pół albo na oko, albo zważ najpierw całość, a następnie odlej wagowo połowę ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Też zrobiłam z podwójnej porcji bo u mnie same lasuchy, a i tak rozeszy się migiem... :D Z konfiturą żurawionową.
- {"set":null,"list":{"2":1,"5":1,"6":0,"4":2,"3":0,"7":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":2,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":4,"3":0,"4":4,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":2,"4":2,"5":2,"3":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam ciasteczka i przełożyłam dżemem, ale na drugi dzień bardzo dziwnie zmiękły i zaczęły się rozpadać. Jaki może być tego powód?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wilgoć od dżemu. Ciasteczka należy trzymać w puszce.
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czyli należy je włożyć do puszki od razu po przełożeniu?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Najlepiej. Na pewno od dżemu trochę zmiękną, ale nie powinny się rozpadać.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się