Kruche ciasteczka z dżemem


Kruche ciasteczka świąteczne przełożone dżemem. Górne ciasteczko jest z dziurką, przez którą widać dżem. Bardzo smaczne, chrupiące i łatwe do przygotowania. Te ciasteczka to jedne z niemieckich, klasycznych ciasteczek bożonarodzeniowych.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 125 g masła, temperatura pokojowa
- 250 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- pół jajka (pół białka i pół żółtka)
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 150 g dżemu z czerwonej porzeczki lub malinowego
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Do miski przełożyć masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy, pół jajka i sól. Zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Ciasto rozwałkowywać porcjami na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm i wykrawać dowolne kształty np. serca.
- W połowie ciasteczek wykroić mniejsze kształty. Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Otwór można wyciąć już na blasze, aby ciasteczko się nie zdeformowało przy przenoszeniu).
- Piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia, ok. 13 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
- Dżem przetrzeć przez sitko. Dżem bez owoców podgrzać lekko w rondelku i posmarować nim duże serca.
- Ciasteczka z dziurką oprószyć cukrem pudrem i ułożyć na ciastku z dżemem.
- Wykrojone małe kształty ze środka (np. serca) również upiec i tak samo przełożyć dżemem i posypać cukrem pudrem.
- Ciasteczka przechowywać w puszce.
Źródło: Przepis wzorowany na przepisie z gazety "Laura Backen".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
15 dużych (plus 10 małych serduszek pozostałych po wykrojeniu ciasteczek) |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.