Gwiazdki z marmoladą
Kruche ciasteczka z marmoladą o smaku owocowym w środku.
Składniki:
- 140g masła
- 50g cukru pudru
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 200g mąki pszennej
- szczypta soli
- kilka łyżeczek twardej marmolady (użyłam owocowej)
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną, kremową masą. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Kolejno dodać mąkę ze szczyptą soli i zmiksować na gładką masę.
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki lub do maszynki do ciastek. (Ciasto jest dość gęste i do wyciskania nie nadają się małe końcówki, ani jednorazowe rękawy cukiernicze, ponieważ pękają).
- Na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskać w odstępach gwiazdki.
- W środku ciasteczek zrobić palcem wgłębienie i nałożyć do niego marmoladę.
- Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. w temperaturze 180°C, aż ciasteczka lekko się zarumienią.
- Pozostawić do ostygnięcia. Gotowe ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce co najmniej przez 2 tygodnie.
Smacznego.
Czas przygotowania: |
około 20 min. | |
Czas pieczenia jednej blachy: |
około 15 min. | |
Liczba sztuk: |
około 35 | |
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.